A tavasz első, vadon termő zöldsége: a medvehagyma!

2012. április 10.

Egyre népszerűbb a természetgyógyászatban is ismert medvehagyma. Nem véletlenül. Ez a növény a tavasz első idény-zöldsége. Friss, zamatos, ropogós… Íze az újhagyma és a fokhagyma keverékére emlékeztet.

Már március végétől megtalálható az erdőben, legfőképp patakok partján, nedvesebb talajon, ligetekben. Hasonlít a gyöngyvirág levelére, azzal azonban nem összekeverendő. (A medvehagymát körüllengi a fokhagyma jellegű illat.)
A medvehagyma kb. május végéig terem, érdemes ezért esetleg olajban eltenni vagy akár lefagyasztani belőle egy pár adagot. Virágzás előtt tartalmazza a legtöbb értékes illóanyagot.

A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Külsőleg alkalmazva enyhe fertőtlenítő hatással bír.
A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb.

A medvehagymát fogyaszthatjuk nyersen, mint az újhagymát. Kiváló kísérője szendvicseknek, lehet összetevője salátáknak, vagy egyszerűen csak levesbetét.
Készíthetünk belőle pesztót, melyet szintén fogyaszthatunk tésztákhoz, kenyérre kenve, de fűszerként is.
A medvehagyma alkalmas főtt és sült ételek ízesítésére is. Lehet húsétel fűszere vagy akár pogácsa, rétes összetevője.

Egy recept a sok közül:

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojássárgája + kenéshez, 1 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg (nyírfa, nád) cukor, 1 csokor medvehagyma (lehet, több is, ízlés szerint), só.
A lisztet, vajat (elmorzsolva) sót összekeverjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, a tojás sárgákat és a tejfölt összekeverjük. Hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát, rászórjuk a megmosott, összevágott medvehagyma felét, majd felcsavarjuk a tésztát, azután félbehajtjuk. 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma maradékával, majd ismét felcsavarjuk, félbehajtjuk. A tészta 10 percig pihen, ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét megkenjük tojással, díszíthetjük szezámmaggal, majd 180 C°-os sütőben 25 percig sütjük.

A kép csak illusztráció.