A fürjtojás kedvező élettani hatása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, és ma már különösebb erőfeszítés nélkül itthon is hozzájuthatunk.
Egészségi hatásai
A fürjtojás értékes fehérjék mellett, melyek igen hasznosak a fejlődésben lévő szervezet számára, káliumban és kálciumban, foszforban, vasban is rendkívül gazdag, valamint az A, B, D, E, K vitaminok kiváló forrása. Mindemellett értékes aminosavakat, enzimeket, továbbá folsavat is tartalmaz.
A kisméretű tojás a szervezet működésére stimulálólag hat, élénkíti a vérkeringést, és ezzel erősíti az immunrendszert.
Az apró tojást önmagában, és kiegészítőként is alkalmazzák egyes betegségek kezelésére, rehabilitációra.
A fürjtojás nem csak értékes, de finom alkotóelemei kedvezően hatnak allergia, asztma, szénanátha, és egyes bőrbetegségek visszaszorításában.
Miért érdemes a fürjtojást adott esetben a tyúktojással szemben előnyben részesíteni?
- Mert arányait tekintve is lényegesen kevesebb koleszterint tartalmaz.
- A fürjtojás vitamin-, és ásványi anyag tartalma magasabb a tyúktojásénál.
- A fürjtojás a „jókedvcsináló” élelmiszerek körébe sorolható, mert hozzájárul szervezetünk endorfin termeléséhez.
A fürjtojást a tyúktojáshoz hasonlóan megannyi recept szerint, többféle ételnek is elkészíthetjük. Terápiás célokból nyersen is fogyasztják (napi 4-5 darabot). Csak a fantáziánk szabhat határt a felhasználásának.
Fürjtojás receptek
Fürjtojás spagetti fészekben
Hozzávalók:
- 10 dkg tönkölylisztes vagy durum spagetti
- 1 tyúktojás fehérjéje
- 4 fürjtojás
- só, bors, piros paprika
- (parmezán) sajt
Elkészítés:
- A spagetti tésztát előírás szerint megfőzzük.
- 4 kisebb felfújtas edénykét kivajazunk, parmezán sajttal kibélelünk.
- A spagettit lecsöpögtetjük, a fehérjével összekeverjük, majd 4 részre osztva a felfújtas edénykékbe halmozzuk – úgy, mint egy-egy fészket -, majd beleütjük mindegyikbe a fürjtojást.
- 200 fokos, előmelegített sütőben, a legfelső rácson, kb. 15 percig sütjük.
- Ha elkészült, egy kanállal tányérra szedjük a kész fészkeket, frissen őrült borssal, esetleg paprikával megszórjuk.
Fürjtojás saláta
Hozzávalók:
- 15 db fürjtojás
- 1 teáskanál curry
- 2 evőkanál zsírszegény tej
- 2 evőkanál bio-fűszerkeverék
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomó/marék metélőhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
Elkészítés:
- Tojásokat 4-5 perc alatt keményre főzzük, 1 percre jéghideg vízben áztatjuk.
- Meghámozzuk, majd szeleteljük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, tejet, curryt, sót, borsot, mustárt, felaprított metélőhagymát.
- Összekeverjük, ízlés szerint díszítjük.
Fürjtojás spenót ágyon
Hozzávalók:
- 80 dkg spenót(levél)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál vaj
- 1 csipet só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 2 teáskanál tejföl
- 15 db fürjtojás
Elkészítés:
- A spenótleveleket megtisztítjuk, sós vízben leforrázzuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük. Kinyomkodjuk.
- Kockákra vágott vöröshagymát a vajon megfuttatjuk, spenótot hozzáadjuk.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint tejföllel összekeverhetjük.
- A fürjtojásokból hagyományos módon tükörtojást készítünk.
- A tányérra terített spenótra ráhalmozzuk.
- Ínyencek egy kis szarvasgombával ízesíthetik a spenótot, illetve a tojást is.