Újra teret hódít a fürjtojás!

2012. április 05.

A fürjtojás kedvező élettani hatása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, és ma már különösebb erőfeszítés nélkül itthon is hozzájuthatunk.

A fürjtojás értékes fehérjék mellett, melyek igen hasznosak a fejlődésben lévő szervezet számára, káliumban és kálciumban, foszforban, vasban is rendkívül gazdag, valamint az A, B, D, E, K vitaminok kiváló forrása. Mindemellett értékes aminosavakat, enzimeket, továbbá folsavat is tartalmaz.
A kisméretű tojás a szervezet működésére stimulálólag hat, élénkíti a vérkeringést, és ezzel erősíti az immunrendszert.

Az apró tojást önmagában, és kiegészítőként is alkalmazzák egyes betegségek kezelésére, rehabilitációra.
A fürjtojás nem csak értékes, de finom alkotóelemei kedvezően hatnak allergia, asztma, szénanátha, és egyes bőrbetegségek visszaszorításában.

Miért érdemes a fürjtojást adott esetben a tyúktojással szemben előnyben részesíteni?

  • Mert arányait tekintve is lényegesen kevesebb koleszterint tartalmaz.
  • A fürjtojás vitamin-, és ásványi anyag tartalma magasabb a tyúktojásénál.
  • A fürjtojás a „jókedvcsináló” élelmiszerek körébe sorolható, mert hozzájárul szervezetünk endorfin termeléséhez.

A fürjtojást a tyúktojáshoz hasonlóan megannyi recept szerint, többféle ételnek is elkészíthetjük. Terápiás célokból nyersen is fogyasztják (napi 4-5 darabot). Csak a fantáziánk szabhat határt a felhasználásának.

Fürjtojás receptek:

Fürjtojás spagetti fészekben

Hozzávalók:

  • 10 dkg tönkölylisztes vagy durum spagetti
  • 1 tyúktojás fehérjéje
  • 4 fürjtojás
  • só, bors, piros paprika
  • (parmezán) sajt

Elkészítés:
A spagetti tésztát előírás szerint megfőzzük.
4 kisebb felfújtas edénykét kivajazunk, parmezán sajttal kibélelünk.
A spagettit lecsöpögtetjük, a fehérjével összekeverjük, majd 4 részre osztva a felfújtas edénykékbe halmozzuk – úgy, mint egy-egy fészket -, majd beleütjük mindegyikbe a fürjtojást.
200 fokos, előmelegített sütőben, a legfelső rácson, kb. 15 percig sütjük.
Ha elkészült, egy kanállal tányérra szedjük a kész fészkeket, frissen őrült borssal, esetleg paprikával megszórjuk.

Fürjtojás saláta

Hozzávalók:

  • 15 db fürjtojás
  • 1 teáskanál curry
  • 2 evőkanál zsírszegény tej
  • 2 evőkanál bio-fűszerkeverék
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó/marék metélőhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:
Tojásokat 4-5 perc alatt keményre főzzük, 1 percre jéghideg vízben áztatjuk. Meghámozzuk, majd szeleteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, tejet, curryt, sót, borsot, mustárt, felaprított metélőhagymát. Összekeverjük, ízlés szerint díszítjük.

Fürjtojás spenót ágyon

Hozzávalók:

  • 80 dkg spenót(levél)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 csipet só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 teáskanál tejföl
  • 15 db fürjtojás

Elkészítés:
A spenótleveleket megtisztítjuk, sós vízben leforrázzuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük. Kinyomkodjuk. Kockákra vágott vöröshagymát a vajon megfuttatjuk, spenótot hozzáadjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint tejföllel összekeverhetjük.
A fürjtojásokból hagyományos módon tükörtojást készítünk. A tányérra terített spenótra ráhalmozzuk.
Ínyencek egy kis szarvasgombával ízesíthetik a spenótot, illetve a tojást is.