13+1 tipp tudatos vásárlóknak

A tudatos vásárlók 12 pontja mellett vannak további lépések, amelyeket a tudatos vásárlás érdekében tehetsz: 

1. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van!
Előre gondold át,  hogy mit fogsz vásárolni, ne hozz impulzusdöntéseket, ne hagyd magad az akciós kiírások által becsapni.

2. Készíts bevásárlólistát!
Az első pontot úgy tudod a legkönnyebben betartani, ha vásárlás előtt bevásárlólistát készítesz. Írd fel, hogy mire van szükséged, miből mennyi kell, és a vásárlás során tartsd magad a listához. Listán kívül legfeljebb csak olyat  vegyél meg, amire szükséged van, de elfelejtetted felírni.
Mindegy, hogy egy cetlire, a telefonod jegyzetei közé vagy egy speciális applikációban vezeted a listát, lényeg, hogy legyen listád. 🙂 A legjobb, ha folyamatosan vezeted ezt a listát: ha főzés közben elfogy a só, írd fel; ha megtervezted a menüt, írd fel, hogy mi kell hozzá; ha eszedbe jut, hogy fogyóban a szappan, írd fel stb.
A lista nemcsak abban segít, hogy elkerüld az impulzusvásárlást, hanem abban is, hogy egy vásárlással el tudj intézni mindent, ne kelljen még utólag leugrani egy adag túróért, mert túrós tésztát terveztél ebédre, de elfelejtetted a túrót.

3. Tarts rendet a kamrában és a hűtőben!
Úgy tűnhet, hogy ennek a pontnak semmi köze a tudatos vásárláshoz, pedig nagyon is fontos szempont. Ha rend van a hűtődben és a polcokon, sokkal jobban átlátható, hogy mi van még otthon, mi az, ami hamarosan lejár, és el kellene használni vagy mit kell még venni. 

4. Ne menj éhesen vásárolni!
Ez az egyik legfontosabb lépés, amit annak érdekében tehetsz, hogy elkerüld az impulzusvásárlást. Éhesen az ember hajlamos mindenféléket megkívánni és összevásárolni. Olyan dolgokat, amelyeknek teli hassal könnyedén nemet tudna mondani. Ráadásul éhesen általában többet vásárolunk, mint amennyit utána ténylegesen meg is eszünk (“nagyobb a szemünk, mint a szánk”). Így az éhesen vásárolt élelmiszerek nagyobb arányban végzik a szemetesben. 

5. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van! 
Mielőtt megveszed, még egyszer gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá. Ha nem veszed meg, hiányozni fog? Szükséged lett volna rá az elmúlt egy hétben, egy hónapban vagy egy évben?  Szükséged lesz rá az elkövetkező egy hétben, egy hónapban vagy egy évben? Rendszeresen fogod használni? Ha ellopnák, vennél helyette másikat? Nem tudod kölcsönkérni, kibérelni? 
Különösen a tartós fogyasztási cikkek esetén fontosak ezek a kérdések, de élelmiszerek vásárlása esetén is érdemes átgondolni, hogy tényleg szükség van-e rá. El fog fogyni a lejárati időig?  Mikor akarom felhasználni, elfogyasztani? Jövök még addig a boltba? Nem érek rá akkor megvenni? 

6. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj!
A tervezett elavulás mellett sajnos  egyre nehezebb ezt a pontot betartani, de próbálj meg ennek megfelelő terméket választani. Nézd meg a garanciális idejét. Ha van rá min. két év és/vagy vásárolható hozzá kiterjesztett garancia, akkor jó eséllyel tovább bírja majd. 

7. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok!
A gyártók és kereskedők elsősorban a reklámok és akciók révén tudnak rád hatni. Ha megérted, hogyan hatnak ezek, sokkal hatékonyabban tudsz majd ellenállni nekik.

8. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed!
A pénzeddel vállalatok működését támogatod. Ha tisztában vagy vele, hogy milyen cég gyártja az adott terméket vagy nyújtja adott szolgáltatást, te döntheted el, hogy jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. A vállalatok működésével kapcsolatban az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni: hogyan bánnak az alkalmazottakkal, alkalmaznak-e gyerekmunkát, résztvesznek-e a modernkori rabszolgaság működtetésében, végeznek-e állatkísérleteket, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.

9. Egyél kevesebb húst és tejterméket!
Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Kevesebb hús fogyasztásával csökkentheted az ökolábnyomod és a húsipar környezeti hatásait. Nem mondjuk, hogy ne egyél egyáltalán húst. Az állati fehérjének fontos szerepe van az egészség megőrzésében, de jelenleg az átlag magyar fogyasztó több, mint kétszer annyi húst eszik, mint ami a diatetikusok által ajánlott egészséges mennyiség.  Erről bővebben korábbi cikkünkben  olvashatsz

10. Vidd magaddal a saját szatyrod!
A nejlonszatyrok és műanyag zacskók átlagos használati ideje mindössze 20 (!) perc, miközben használatuk súlyos környezeti hatásokkal jár – mind az előállítás során, mind a használatot követően.  Ha minden vásárlásnál nemet mondasz egy újabb műanyag táskára vagy nejlonzacskóra, rengeteg szeméttől és felesleges víz-, energia- és nyersanyag-felhasználástól kíméled meg a földet. A témáról bővebben itt és itt olvashatsz.

11. Válaszd a csomagolásmenteset!
A vásárlásainkkal rengeteg hulladékot is hazaviszünk, amit aztán azonnal ki is dobunk. Jobb esetben szelektíven gyűjtjük és újrahasznosításra kerül, de a szelektív gyűjtés önmagában nem jelent megoldást. (Erről bővebben itt olvashatsz.) Ezért amit lehet, vásárolj csomagolásmentesen a piacon vagy csomagolásmentes boltban vagy kérd a saját dobozodba, vászonzsákodba!

12. Kerüld a vegyszereket, válaszd a biot!
Igen, persze, tudjuk, a bio drága. De ha jobban odafigyelsz a vásárlásodra és nem veszel annyi felesleges dolgot, valamint a megvásárolt élelmiszerek egy része sem végzi a kukában, akkor az így megspórolt összegen megveheted a jobb minőségű, hazai és bio élelemiszereket. Így a saját szervezetedet is kevésbé terheled és a talajba, vizekbe is kevesebb mérgező anyag szívódik fel. 

13. Vegyél fair trade, illetve felelős gazdálkodásból származó termékeket!
Méltányos kereskedelem során a társadalmi és szociális szempontokra is odafigyelnek. Nagy hangsúly fekteknek arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért, amely nemcsak megfelelő életkörülményeket jelent, hanem a helyi fejlesztéseket is lehetővé teszi.
A felelős gazdálkodásból származó termékek előállítása során a szociális és társadalmi szempntok mellett arra is odafigyelnek, hogy nem zsákmányolják ki az erőforrásokat és a környezetet.

+1. Nagyobb értékű eszközök, berendezések vásárlása esetén dönts megfontoltan! 
Alaposan gondold át, hogy tényleg szükség van-e adott eszközre, berendezésre: fogod-e rendszeresen használni, nem tudod-e kölcsönkérni, esetleg bérelni. Elemezd a lehetőségeket (az internet világában ez már nem különösebben bonyolult),  és válaszd az optimális megoldást. 
Vegyél javíthatót, figyelj a garanciára, valamint a szerviz és a csere lehetőségeire. Olcsó gagyi helyett válaszd inkább a jó minőségű és tartós megoldást (akár drágábban, vissza fogja hozni az árát). Elektronikai eszközök esetén válaszd az energia- (és víz)takarékos verziót.