7+1 környezetbarát ajándékozási tipp

Közeledik a jeles nap – névnap, születésnap, évforduló, anyák napja, Valentin nap -, és fogalmad sincs, mivel lepd meg szeretteidet? Bár konkrét tippeket sajnos nem tudunk adni, összeszedtünk néhány alapelvet, amit szerintünk érdemes követni: 

1. Kerüld a felesleges ajándékokat! Semmilyen ünnepnek nem kell az ajándékok méretéről vagy értékéről szólnia. Ajándékozz inkább hasznos, személyes ajándékot, és semmiképpen ne költs többet, mint amit megengedhetsz magadnak.

2. Ajándékozz élményt! Tárgyi ajándék helyett ajándékozz élményt: egy kellemes vacsora, színházjegy, közös program örök emlék marad.

3. Ha mégis a tárgyi ajándék mellett döntesz, ajándékozz fogyasztható terméket: természetes és csomagolásmentes kozmetikum, fair trade csoki, csomagolásmentes boltban vásárolt, újrahasznosított edénybe csomagolt édesség vagy aszalványok. (De persze előbb győződj meg róla, hogy a címzett szívesen fogadja majd és nincs allergiája valamely összetevőre. (Pl. fogyókúrázónak inkább ne csokit vegyél, mint ahogy testápoló krémet se vegyél olyannak, aki egyáltalán nem használ ilyesmit.) 

4. Készíts saját kezűleg ajándékot! Például készíts egyedi képeslapot, süss sütit, főzz vacsorát, köss egy sálat stb. Kézügyességedtől és a rendelkezésre álló időtől függően a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. 

5. Ajándékozz cserepes növényt! A szobanövény tisztítja a beltéri levegőt, és sokkal tovább megmarad, mint a vágott virág. Sőt a cserépbe virág helyett ültethetsz fűszert vagy gyógynövényt is, így még hasznosabb lesz az ajándék. 

6. Ha mégis a vágott virág mellett döntesz, válassz hazai termesztésű és minél kevesebb vegyszerrel kezelt virágot. A csokrot ne csomagold be, vagy ha mégis, csomagold egyszerű csomagolópapírba. 

7. A legjobb, ha az ajándékot sem csomagolod be. Ha mégis, akkor válassz környezetbarát csomagolási módot. A kézi készítésű bonbont vagy a csomagolásmentes boltban vásárolt édességet például teheted újrahasznált dunsztos üvegbe. Nagyobb ajándékokat teheted vászon szatyorba vagy csomagolhatod kendőbe, újságpapírba vagy  egyszerű, kezeletlen (barna csomagoló) papírba.

+1. Válaszd a hazait és az etikust!  Akár virágról vagy ehető ajándékról, akár tárgyi ajándékról van szó, ha nem te magad készíted, akkor válaszd a minél közebbről szállított és helyi vállalkozástól származó ajándékot. Mindemellett, lehetőség szerint részesítsd előnyben az etikus gazdaságból és vállalkozásból származó ajándékokat.

Részletes ötleteket korábbi – részben a karácsony alkalmából íródott, de minden alkalomra aktuális – cikkeinkben találsz: