A Down Szindróma Világnapja

Március 21-e a tavasz első napja mellett 2012 óta a Down-szindróma világnapja is. Ilyenkor rendezvényekkel mutatják be azt, hogy a Down-szindrómások is képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, és boldogan élni, mint bárki más.

Down Szindrómás kislány
Fotó: Daniel Mihailescu /AFP

 

A Down-szindróma világnapjának ötlete Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, az ENSZ közgyűlésének döntése alapján hivatalosan először 2012-ben tartották meg, de a Down Syndrome International már 2006 óta megrendezi.

A világnap célja

hogy felhívja a figyelmet, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom egyenjogú, aktív és értékes tagjaiként teljes életet élhessenek.

Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek megmutatják a Down-szindrómások teljesítményét, támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat. Az emberek világszerte vidám, felemás zoknit húznak, hogy kifejezzék a támogatásukat. 

Miért március 21-én?

A dátum a Down-szindróma genetikai háttérét adó három példányban jelenlevő 21-es kromoszómát (3.21.) jelképezi.

Magyarországon

a Rejtett Kincsek Down  Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású ünnepséget Budapesten a Vígszínházban. Ma már számos más városban is megemlékeznek a világnapról: érzékenyítő játékokat, koncerteket, előadásokat tartanak, amelyek bemutatják a Down-szindrómás emberek is képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, alkotni és boldogan élni, mint bárki más.

Forrás és kép forrása: Felemás zoknis világnap a Down-szindrómásokért