A higiéniáról

A higiénia, mely nemcsak a tisztálkodást, hanem a megfelelő öltözködést, valamint a közvetlen és a tágabb környezet tisztántartását is magában foglalja, kiemelkedő szereppel bír az egészségmegőrzés szempontjából.
Az egészséges életmódra nevelés ezért magában foglalja a gyermekek személyes és környezeti higiénia iránti igényének kialakítását és tudatos oktatását.

A személyes higiénia általában a rendszeres mosakodást, fog- és hajmosást, a ruhák rendszeres cseréjét és mosását jelenti, melyek által elkerülhetők a közvetlen fertőzések. A megfelelő személyes higiénia az egészség megőrzésén túl hozzájárul testünk életkorának megfelelő fizikai karbantartásához.

A környezetünk tisztántartása is elsősorban a betegségek megelőzését szolgálja, másrészt azonban hozzájárul komfortérzetünk kialakulásához is.

Kihívást jelent ugyanakkor a megfelelő, még az egészséget szolgáló, de nem túlzó mérték megválasztása, mert az immunrendszer gyermekkori fejlődésére károsan hat a túlzottan „steril” környezet is.

Fontos figyelembe venni továbbá a higiénia társadalmi normaként betöltött szerepét, azaz a személyes és a környezetünk tisztaságának adott kultúrában elvárt minimális mértékét, mely alapját jelenti a társadalomba való beilleszkedésnek is.

A személyes és környezeti higiénia iránti igény kialakítása, a megfelelő mérték megtalálása a gyermek születésétől kezdve nagy felelősséget és sok feladatot ró a szülőkre.