Az egészségről

Az egészség fogalmát sokan sokféleképpen definiálták. Szűken értelmezve az egészség nem más, mint a betegség hiánya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban ennél továbbmegy, meghatározása szerint„az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Az egészség ugyanakkor még ennél tágabban is értelmezhető: „fizikai és mentális egyensúlyi állapot, melynek során az egyén optimális kapacitása birtokában a leghatékonyabban képes megvalósítani azokat a társadalmi szerepeket, melyeket környezete a munkahelyén, a családban elvár tőle” (Pearson, 1972).

Grandfather Playing with ChildrenAkár szűkebben, akár tágabban értelmezzük azonban, az egészség érték, melynek védelme, megőrzése mindannyiunk számára fontos.
Egészségünk állapota ugyanakkor több tényezőtől is függ – részben külsőktől, mint például a környezeti hatások és az öröklött hajlamok, nagyobb részt azonban rajtunk múlik. Életmódunk kialakítása ugyanis a mi feladatunk. Megfelelő táplálkozással és higiéniával, rendszeres mozgással és sporttal, a káros szenvedélyek mellőzésével és kellő mennyiségű pihenéssel, kikapcsolódással sokat tehetünk testi-lelki egészségünk megőrzéséért.

Az egészségre való odafigyelést, az egészségtudatos életmódot nem lehet elég korán kezdeni. Az alapokat már gyermekkorban érdemes elsajátítani annak érdekében, hogy felnőttkorra mindennapjaink részévé váljon az egészséges életvitel.