Gyűjtsd velünk/nekünk a csokicsomagolást!

2012. október 15.

A TerraCycle-nek köszönhetően bármilyen márkájú csoki, müzliszelet, tejszelet, jégkrém és túró rudi műanyag-alapú* csomagolása gyűjthető, az összegyűjtött csomagolások pedig adományra válthatók és újrahasznosításra kerülnek.

A TerraCycle „célja, hogy eltörölje a szemét fogalmát”, melynek érdekében nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére és újrahasznosítására szakosodott. Programjaira bárki feliratkozhat, és brigádtagként elküldheti az összegyűjtött hulladékot, amiből a vállalat újrahasznosított termékeket gyártat. A visszagyűjtött hulladékért fizet a fogyasztóknak, akiknek azonban ezt az ellenértéket fel kell ajánlaniuk valamely civil szervezet számára. Ma több mint 20 országból, 20 millió ember részvételével 150 féle szemetet gyűjtenek, és az összegyűjtött sokmilliárd egység szemét feldolgozásával a TerraCycle több mint 1500 különböző terméket hozott eddig létre.

Magyarországi első akciójuk keretében édességek (csoki, müzliszelet, tejszelet, jégkrém és túró rudi) műanyag-alapú csomagolása gyűjthető, és az összegyűjtött csomagolásokat minimum 200 darabonként lehet – postaköltség-mentesen – beküldeni. A küldeményért pontokat kapsz (1 csokipapír = 200 pont), a pontokat pedig adományra (100 pont = 1 Ft) tudod beváltani egy, a program által javasolt vagy Általad szabadon választott civil szervezet javára. (Bővebb információ a programról itt.)

Az akció keretében a csomagolások gyűjtésével duplán segítesz:

  • egyrészt a környezetnek – mivel nem keletkezik annyi hulladék, és az újrahasznosított termékek környezetterhelése is jóval kisebb, mint a hagyományos termékeké;
  • másrészt támogatod a VitaFutura tevékenységét és céljainak megvalósítását is.

Arról nem beszélve, hogy csokit is ehetsz… 🙂

A TerraCycle céljával egyetértve az akcióhoz mi is csatlakoztunk, ezért arra kérünk, hogy ha bármilyen márkájú csokit, müzliszeletet, tejszeletet, jégkrémet vagy túró rudit eszel – persze csak módjával 🙂 -, az elfogyasztott édesség műanyag-alapú csomagolását őrizd meg, és

  • küldd el a Terracycle számára – a program szerint megadott formában – kedvezményezettként a VitaFutura Kh. Alapítványt megjelölve (főbb adataink itt) VAGY
  • juttasd el hozzánk!

Ne feledd azonban, a környezetért akkor teheted a legtöbbet, ha elkerülöd a felesleges hulladékképződést, és csak azt veszed meg, amire igazán szükséged van! (De, ha már úgyis megvetted, a csomagolást legalább add nekünk, hogy mindenki jól járjon!)

Ha a programmal kapcsolatban további kérdésed van, keresd a Terracycle-t vagy kérdezz minket!

* Műanyag-alapú csomagolás (nem túl tudományosan megfogalmazva): minden, amin van egy 3 db körbefutó nyílból álló kis háromszög, benne/mellette/alatta valamilyen PE/PP/PS felirat, illetve minden olyan, amin nincs ugyan felirat, de műanyagnak tűnik (akkor is, ha belül alu); pl. a Milka táblás csokik újfajta csomagolása, Kinder édességek (tejszelet, Maxi King stb.), Corny müzliszelet, újabb fajta sportszeletek stb. csomagolása.