Ha már papír, legyen újrapapír!

Az újrapapír környezeti szempontból az egyik legmeggyőzőbb papírkészítési megoldás: előállításához nem kell további fákat kivágni, kevesebb energia és kevesebb víz kerül felhasználásra, és mérgező anyagból is kevesebb kerül a környezetbe, így újrapapír használatával hozzájárulhatunk vizeink és a levegő tisztaságának megóvásához is. Emellett a minket körülvevő, a lerakókban vagy hulladékégetőkben landoló papírhulladék mennyisége is csökken.

1150 kilogrammnyi újrapapír előállításával – ugyanennyi hagyományos technológiával előállított papírhoz képest – 2 tonnányi (azaz 18-20 db) fa menthető meg, 365 m3-nyi víz, 480 kWh-nyi energia, 100 kg szén, 200 kg mészkő és 70 kg klór spórolható meg. Az újrapapír előállításának energiaszükséglete 58%-kal, vízszükséglete pedig 76%-kal kisebb, mint a hagyományos papíré.

ujrapapir abra(1)

Az újrapapír előnyeinek érvényesülése érdekében ugyanúgy fontos, hogy a feleslegessé vált és már nem használható papírokat szelektíven gyűjtsük, mint az, hogy újrapapírból készült papírárut (írólap, szalvéta, wc papír stb.) használjunk. A szelektív hulladékgyűjtés igazi haszna úgy tud ugyanis érvényesülni, ha a hagyományos papírok helyett az újrahasznosítás során előállított újrapapír termékeket használjuk és vásároljuk. (Könnyű belátni, hogy felesleges szelektíven gyűjteni a papírhulladékot és abból újrapapírt előállítani, ha utóbbit nem használja senki…)

Újrapapír ma már szerencsére számos formában és minőségben kapható, nem is feltétlenül drágábban, mint a hagyományos papír.

Környezetünkért még többet tehetünk azonban, ha a(z újra)papír használatával is takarékosan bánunk. A teljesség igénye nélkül néhány könnyen alkalmazható tipp:

  • nyomtassunk kevesebbet: csak akkor nyomtassunk, ha nagyon muszáj; akkor is lehetőség szerint kicsinyítve, kis betűkkel, hogy több szöveg férjen el ugyanakkora helyen;
  • használjuk a papír mindkét oldalát (akár a papír-alapú számlák, kivonatok hátulját is (újra)használhatjuk ily módon): nyomtassunk kétoldalasan; jegyzeteljünk a használt papír üres oldalára; üres hátoldalú papírt adjunk a gyereknek a rajzoláshoz; a feleslegessé vált, de üres hátoldalú papírokból készítsünk jegyzetpapírt;
  • papírszalvéta és kéztörlő, valamint papírzsebkendő helyett használjuk ezek rongyból készült, mosható változatát;
  • újságot olvassunk elektronikusan;
  • könyvet kölcsönözzünk a könyvtárból.