Heti tippek

Tarts digitális elvonókúrát!

1. Tegyél rendet a hírfolyamodban: csak olyan a személyeket és oldalakat kövess, akik/amelyek mondanivalója érdekes vagy fontos a számodral!
2. Lépj ki azokból a csoportokból és chat csoportokból, amelyek (már) nem relevánsak!
3. Kapcsold ki az értesítéseket!
4. Figyeld meg mikor és mennyi időt töltesz a közösségi média felületeken! Ha jobban megérted a közösségimédia-használati szokásaidat, könnyebben tudsz változtatni rajtuk!
5. Tarts időről időre képernyőmentes időszakot: tedd le a telefont, ne használd az internetet és kerüld a közösségi média oldalakat!

Tarts digitális elvonókúrát!

Ajándékozz környezetbarát módon!

A Valentin nap közeledtével különösen aktuális 7+1 környezetbarát ajándékozási tippünk

Ajándékozz környezetbarát módon!

Változtass vásárlási szokásaidon!

“Tudatos vásárolóként arra kell törekednünk, hogy vásárlási döntéseinket az információk minél szélesebb körére épülve hozzuk meg. Saját érdekeink mellett vegyük figyelembe a társadalmi, gazdasági, etikai és környezeti szempontokat is. Válasszuk a helyi, a fair trade, az etikus és a minél kevesebb hulladékkal járó termékeket, szolgáltatásokat.”

További részletek cikkünkben

Változtass vásárlási szokásaidon!

Légy tudatos vásárló!

“Pénzünkkel szavazunk. Amit megvásárolunk, amellé tesszük le a voksunkat. Ne gondoljuk, azt, hogy “én csak egy vagyok a sok közül” vagy hogy “nem számít, hogy én mit teszek, ha a másik 9 millió vagy 7 milliárd ember nem törődik vele”.
Minden egyes vásárlási döntés számít. Minél többen és minél többször választunk tudatosan, annál inkább rákényszerülnek a gazdasági szereplők is a felelős magatartásra. Jó példa erre például a hulladékmentes mozgalom elterjedése, a csomagolásmentes boltok megjelenése vagy például az is, hogy egyre több boltban váltják ki az egyszerhasználatos nejlonzacskókat és buzdítanak arra, hogy saját zacskóban, dobozban vigyük haza a pékárut is.”

További részletek cikkünkben.

Légy tudatos vásárló!

Tölts minél több időt mozgással a szabad levegőn az ünnepek alatt (is)!

Bővebben: https://vitafutura.hu/mozogjunk-az-unnepek-alatt-is-minel-tobbet/

Mozogjunk az ünnepek alatt!

Ha a karácsonyi ajándékokat becsomagolva szeretnéd a fa alá tenni, válassz környezetbarát csomagolást!

Környezetbarát csomagolási tippjeinket itt találod: https://vitafutura.hu/kornyezetbarat-karacsonyi-csomagolas/

Válassz környezetbarát csomagolást!

Ha fenyőfával ünnepled a karácsonyt, műfenyő helyett válaszd a természetest.

Bővebben: https://vitafutura.hu/igazi-vagy-mufenyo/

Műfenyő helyett természetes

Ne pazarolj! 
“Ne pazarold az áramot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Élj úgy, ahogy akarsz, csak ne pazarolj. Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra és növényekre. Ez a bolygó ugyanannyira az övék is, mint a miénk.” (Sir David Attenborough)

Ne pazarolj!

Mondj nemet a szívószálra! Ne csak otthon, hanem étteremben, szórakozóhelyen is kérd az italod műanyag szívószál nélkül.

A szívószál a nemzetközi tengerpart-takarítások során összegyűjtött hulladékok top 10-es listájába tartozik. Megtalálták már tengeri teknősök orrába szorulva és tengeri madarak gyomrában is. 🙁

Ha mindenképpen szükséged van szívószálra, használj tartós (üveg, fém) vagy lebomló (pl. papír, szalma) szívószálat.

Mondj nemet a szívószálra!

Felejtsd el a lufieregetést! Az eleresztett lufik idővel a földön vagy a vízben landolnak, és veszélyeztetik a madarak és a vízben élő állatok életét.

Felejtsd el a lufieregetést!

Kerüld a műanyagcsomagolást! Amit lehet vegyél meg papírban, üvegben vagy csomagolás nélkül.

Kerüld a műanyagcsomagolást!

Műanyag pohár helyett termoszbögre! Ha rendszeres kávézó vagy, és nincs időd beülve meginni a kávéd, akkor szerezz be egy termoszbögrét, és kérd abba a kávét (vagy akár a teát).

További tippek a műanyagmentesség jegyében: https://vitafutura.hu/igy-csokkentsd-a-muanyaghulladek-mennyiseget/

Műanyag pohár helyett termoszbögre!

Felejtsd el a palackos vizet és legyen saját kulacsod! Magyarország jelentős részén a csapvíz iható, sőt ugyanolyan jó minőségű, mint a palackos víz. (Sőt a legújabb kutatások szerint a csapvízben kevesebb a mikroműanyag…)

Itt találod egy korábbi, rövid összefoglalónkat a csapvíz és palackos víz összehasonlításáról: https://vitafutura.hu/milyen-vizet-igyunk-palackozott-versus-csapviz/

Ráadásul egyre több helyen tudod gond nélkül újratölteni a kulacsod. Itt találod, hogy hol: http://refill.hu/

Legyen saját kulacsod!

Legyen műanyagmentes a júliusod!  Csatlakozz a Műanyagmentes Július kezdeményezéshez, és csökkentsd az egyszer használatos műanyag hulladékod mennyiségét.

További információk a kezdeményezésről: https://vitafutura.hu/muanyagmentes-julius/

Tippek a műanyaghasználat csökkentéséhez: https://vitafutura.hu/igy-csokkentsd-a-muanyaghulladek-mennyiseget/

Legyen műanyagmentes a júliusod!

Passzold vissza a mobiltelefonod! Mobiltelefonok újrahasznosításával hozzájárulhatsz veszélyeztetett fajok élőhelyének megmentéséhez…

További információk: https://vitafutura.hu/passzold-vissza-teso/

Passzold vissza a mobiltelefonod!

Kézi mosogatásnál álló vízben mosogass! Ha kézzel mosogatsz, a mosogatáshoz ne használj folyó vizet.

Kézi mosogatásnál álló vízben mosogass!

Mindig a tevékenységnek megfelelő fényforrást válassz! Olvasáshoz például felesleges égetni az ötágú csillárt, inkább használj olvasólámpát.

Mindig a tevékenységnek megfelelő fényforrást válassz!

Kapcsold le a villanyt! Ha hosszabb időre elhagysz egy helyiséget, kapcsold le a villanyt.

Kapcsold le a villanyt!

Készíts jegyzettömböt használt papírból! Az egyik oldalán üres használt papírokat szabdald fel kisebb darabokra, és használd ezeket jegyzetelésre vagy bevásárlólista íráshoz.

Készíts jegyzettömböt használt papírból!

Cseréld energiatakarékosra! Az elromlott és nem javítható elektromos készülékek helyett vegyél energiatakarékos (A+, A++) készüléket.

Cseréld energiatakarékosra!

Komposztálj! Az ételmaradékot és zöldhulladékot komposztálással újra használhatóvá lehet tenni, és így kb. 30%-kal csökkenthető az elszállítandó hulladékunk.

Komposztálj!

Olvaszd le! A lejegesedett fagyasztót olvaszd le, és ellenőrizd a hűtő  megfelelő beállításait, az ajtó záródását. Hatékony működéssel jelentős mennyiségű energiát spórolhatsz meg.

Olvaszd le!

Spórolj a papírral! Nyomtass mindkét oldalra. Egyoldalas nyomtatás esetén használd a papír üres oldalát is jegyzetelésre vagy rajzolásra.

Spórolj a papírral!

Használj energiatakarékos égőt! Ha kiég egy égő a lakásban, cseréld energiatakarékosra. Akár 60 kilogrammal is csökkenhet így a háztartásod évi széndioxid kibocsátása.

Használj energiatakarékos égőt!

Ne dobd ki az ételmaradékot! A felesleges, de még ehető ételt beteheted a fagyasztóba, odaadhatod rászorulóknak vagy egy kis kreativitással te is újrahasznosíthatod.

Ne dobd ki az ételmaradékot!

Szanáld ki! Időnként tarts nagyobb szanálást és szabadulj meg a felesleges holmidtól. Több helyed lesz, és – ha kevesebb időt kell a dolgait rendezésével vagy éppen keresésével töltened – több időd jut a fontos dolgokra.

Szanáld ki!

Tedd rá a fedőt! Főzés, vízforralás közben takard le fedővel a fazekat, lábast. Kevesebb energiát használsz el, és hamarabb felforr a víz, illetve megfő az étel.

Tedd rá a fedőt!

Zárd el a csapot! Ha nem használod, ne folyasd feleslegesen a vizet. Például fogmosás, borotválkozás vagy szappanozás közben vagy ha éppen kiveszel még egy almát a hűtőből…

Zárd el a csapot!

Közlekedj kerékpárral! Ha autó vagy tömegközlekedés helyett kerékpárral jársz, a környezetnek és az egészségednek is jót teszel.

Most, hogy lassan megérkezik a tavasz, különösen aktuális. 🙂

Közlekedj kerékpárral!

Teregess! Lehetőség szerint, szárítógép helyett inkább a teregetést válaszd. Nemcsak energiát spórolhatsz így, de a ruháknak is finom friss illata lesz. Különösen, ha a napon és a friss levegőn szárítod őket, amire a tavasz és a jó idő közeledtével egyre inkább lesz lehetőség…

Teregess!

Tarts húsmentes napot!  A hús előállítása hozzájárul a klímaváltozáshoz, jelentős vízigénnyel jár és a használt földterületek elsivatagosodásához vezet.

Tarts húsmentes napot! 

Fürdés helyett zuhanyozz! A zuhanyzáshoz kb. negyedannyi víz és energia szükséges, mint a kádban való fürdéshez.

Zuhanyozz!

Vedd lejjebb a fűtést!  Nappal 22-23 fok, alváshoz 18 fok az ideális hőmérséklet a lakásban.

Vedd lejjebb a fűtést!

Ha hosszabb ideig nem használod – pl. éjszakára -, kapcsold ki az elektromos eszközeid (TV, laptop, tablet, monitor, DVD-lejátszó stb.)!

Kapcsold ki! 

Papírzsepi helyett használj textil zsebkendőt!

Sokkal kevesebb hulladékkal jár, és még spórolhatsz is. 😉

Ráadásul a textil zsepi használata kevesebb víz- és energiafelhasználással is jár. (Erről bővebben itt olvashatsz: http://bit.ly/2RmdjK7)

Papír helyett textil zsebkendő

A szemetet vidd haza, ne dobáld el az erdőben!

Kirándulás közben sose dobd el a szemetet! A lebomló élelmiszermaradékot bedobhatod a fák, bokrok közé, mert a természetben újrahasznosítódnak, de az élelmiszerek csomagolását, a kiürült flakonokat, nylon zacskókat, dobozokat stb. semmi esetre se dobáld szét az erdőben. Az a legjobb, ha a szemetet hazaviszed, így az erdei állatok sem tudják széthordani a tárolóból.
Ha bántja a szemed a sok (mások által eldobált) szemét, vigyél magaddal kesztyűt, zsákot és bátran szedd össze!

Bővebben: https://vitafutura.hu/kirandulj-tudatosan/

Ügyelj az erdő és az erdei vizek tisztaságára!

Amellett, hogy ez egy létező kihívás (ld. lenti cikk), valóban jó ötletnek tűnik annak kiküszöbölésére, hogy feleslegesen vegyünk meg ruhákat, amik egyszeri használat után csak a szekrényünkben kallódnak…

Bővebben a kihívásról magyarul: http://bit.ly/2EheDw6

Kép forrása: http://bit.ly/2C6N5Hq

"Viseld (legalább) 30-szor!"

Magyarországon évente összesen több, mint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek körülbelül harmada a háztartásokban. Azaz a háztartási élelmiszerhulladék – pl. a megmaradt és el nem fogyasztott vagy megromlott étel – évente 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lenne.

Ha előre megtervezed a vásárlást, jelentős mértékben csökkentheted a kidobásra ítélt ételek mennyiségét.

Hogyan lehet megtervezni a vásárlást?
– Tervezd meg előre a heti menüt!
– Nézed, hogy mi van otthon, mi az, aminek közeli a lejárata és próbáld meg azokat felhasználni!.
– Írj bevásárló listát mindarról, amit meg kell venni.
– Csak azt vedd meg – főleg nagytételben -, amit a eljárati időn belül biztosan el fogsz fogyasztani.

Tervezd meg vásárlásod!

Csatlakozz te is a szívószálmentes augusztus kezdeményezéshez, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.
Az egyes szívószálakat azonban csak nagyon rövid ideig használjuk, aztán a hulladéklerakóba vagy néha a szelektív gyűjtőbe és újrahasznosításra kerül, de sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban.

Van akkora élvezeti értéke a szívószálnak, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk?

Szerintünk nincs. Ha te is egyetértesz, te is kerüld a szívószál használatát idén augusztusban (és egész évben) is.

További információk az esemény oldalán: https://www.facebook.com/events/232614344032846/

Csatlakozz a szívószálmentes augusztus kezdeményezéshez!

A pihenni és kikapcsolódni nem kell mindig izgalmas és egzotikus helyekre menni és nem kell mindig kalandokkal és új helyek felfedezésével telesűríteni a nyaralást.
Néha a legegyszerűbb módon tudunk a legjobban kikapcsolni.

Menj biciklizni, sétálni, kirándulni, ülj be egy kávézóba, nézz meg egy filmet vagy egy kiállítást, sétálj egyet a városban, ücsörögj egy parkban, olvass egy könyvet, nézd meg a naplementét. A “lassú szabadidőnek” számtalan formája van, amelyek szintén alkalmasak a feltöltődésre és kikapcsolódásra…

Pihenj egyszerűen és környezetbarát módon!

Nézd meg alaposan a tárolón lévő információkat és csak azt dobd a tárolóba, amit odavaló. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg a szolgáltatót vagy tájékozódj az interneten!

Jelenleg a szelektíven gyűjtött hulladéknak 40-50%-a nem való a szelektív gyűjtőkbe, ezért minden esetben utóválogatásra van szükség, ami lassítja és drágítja az újrahasznosítást.

Figyelj jobban a helyes szelektív hulladékgyűjtésre!

Csatlakozz a Műanyagmentes Július kezdeményezéshez, és kerüld az egyszer használatos műanyagok használatát! Ne csak júliusban, hanem egész évben! 😉

http://www.plasticfreejuly.org/

Műanyagmentesen júliusban

Ha elromlott, javít(ta)sd meg!

Legyen szó akár egy lyukas zokniról, zipzár csréről, egy elromlott esernyőről vagy a mosógépről, mielőtt kidobnád, mindenképpen próbáld megjavítani vagy megjavíttatni.

Ehhez persze az is szükséges, hogy lehetőség szerint tartós és javítható dolgokat vásárolj, olyanokat, amelyekhez szükség esetén tudsz majd alkatrészt is vásárolni.

Javítsd meg!

Kövesd a nulla hulladékosok 10 pontját és csökkentsd az általad termet hulladék mennyiségét!

Hogy mi a nulla hulladék? A hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése. Nézd meg, mit tehetsz azért, hogy kevesebb hulladékot termelj!

0. Tényleges szükségleteimre hallgatok.

1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal.

2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le.

3. Amit lehet, komposztálok.

4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom.

5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek pl. adományozás, bolhapiac útján.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket.

7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket.

8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat.

9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom.

10. Nemet mondok a reklámanyagokra.

Részletek és további információk itt találhatók

Legyél te is nulla hulladékos!

Unatkozz és – főleg – hagyd unatkozni a gyereket!

Nem, nem őrültünk meg. Tényleg, azt javasoljuk, hogy unatkozzatok. 🙂

Rohanó világunkban az “unatkozás” egyfajta szitokszó lett. Nem engedhetjük meg magunknak – és a gyermekünknek sem -, hogy unatkozzunk. Állandóan rohanunk valahová, mindig elfoglaltak vagyunk, sőt ma már a kikapcsolódás is “csak” akkor jó, ha aktív. Szülőként pedig akkor vagyunk jó szülők, ha a gyerek minden percét betáblázzuk, mindenféle külön órákra járatjuk/hordjuk, és hétvégére is izgalmasabbnál izgalmasabb programokat találunk ki és szervezünk meg.

Pedig a gyerekek egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelően kipihenjék magukat, és legyen idejük “unatkozni”, amikor az őket ért élményeket feldolgozhatják, és amikor “csak úgy” el tudnak tölteni némi időt a szülőkkel. Az, amit mi felnőttként unatkozásnak gondolunk, fontos része a gyerek életének, úgyhogy az állandó programok mellett (helyett) hagyjunk nekik időt az unatkozásra is.
Nem azt mondjuk, hogy ezentúl soha többé ne szervezzetek programot, de ügyeljetek a programok és az “énidő” egyensúlyára, és hagyjatok időt a gyerekeknek az élmények feldolgozására és a pihenésre is.

Sőt mindez nemcsak a gyerekekre, hanem bizony ránk, felnőttekre is vonatkozik. Nekünk is szükségünk van egy kis édes semmittevésre, pihenésre, gondolkodásra, és a minket érő élmények feldolgozására…

A témáról bővebben például itt olvashattok: http://bit.ly/2KIHFTU és http://bit.ly/2GD0fu3.

#hetitipp

Unatkozzatok!

Az egyszer használatos műanyag evőeszközökből néhány percnyi használat után szemét lesz, és velük együtt az előállításukhoz, csomagolásukhoz, szállításukhoz felhasznált nyersanyag, energia és víz is a kukában landol.

Egy utazó evőeszközkészletet vagy kanálgépet viszont számtalanszor újrahasználhatsz….

Utasítsd vissza a műanyag evőeszközöket!

A vásárlással általában rengeteg hulladékot is hazaviszünk magunkkal. Gondolj csak bele, egy-egy vásárlás alkalmával mennyi szemetet termelsz: sajtok, felvágottak csomagolása (akár előrecsomagoltan, akár a pultból veszed), péksütemények, kenyér, joghurt, tej, liszt, cukor. Bármit is veszel a boltban, az be van csomagolva. De még a zöldséget és gyümölcsöt is nejlonzacskóba teszik akár szupermarketben, akár zöldségboltban veszed is meg.

Csatlakozz a “Csomagolásmentes május” kihíváshoz, és csökkentsd a vásárlással járó hulladékot. Péksütinek, zöldségnek, gyümölcsnek vigyél magaddal vászonzsákot, a tejet, joghurtot vedd meg kimérősen, a sajtot, a felvágottat és a húst pedig kérd saját dobozodba.
Egyre több helyen lehet kimérősen vásárolni magvakat, aszalt gyümölcsöket, rizst, gabonapelyhet stb., ezekhez szintén vidd magaddal a saját zsákod, dobozod.

Fotó forrása és további hasznos információk, tippek ezen a linken

Vásárolj csomagolásmentesen!

Kerüld az aludobozos italok vásárlását, mert az aludoboz előállítása rendkívül környezetszennyező, a benne lévő italok nagy része (üdítő, energiaital) pedig egyáltalán nem egészséges.
Igyál inkább vizet, gyógyteát, (ha édesre vágysz) házi szörpöt, limonádét, sört pedig csak is (visszaválható) üvegből. 😉

Ha semmiképpen nem tudod elkerülni az aludobozok vásárlását, akkor legalább gyűjtsd szelektíven! (Az alumínium végtelenszer újrahasznosítható.)

Kerüld az aludobozok használatát!

Rendezvényeken vagy akár az utcán is belefuthatunk abba, hogy ingyenes ajándékokat (kulcstartót, bögrét, pólót, tollat, hútőmágnest) osztogatnak. Ezek a tárgyak – néhány kivétellel – csak promóciós célt szolgálnak, így általában alacsony minőségűek, könnyen tönkre mennek és csak rövid ideig használhatóak (a tollakban például általában nem lehet betétet cserélni). Ráadásul általában nincs is rá szükségünk, így egy darabig használat nélkül kallódnak valahol a lakásban, aztán jobb híján kidobjuk őket.

Mielőtt elfogadnál bármilyen ingyen felkínált eszközt, tárgyat, tedd fel magadnak a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e rá, és vajon, ha pénzért adnák, megvennéd-e. Csak akkor fogadd el, ha a válasz igen.

Ugyanez igaz az utcán osztogatott szórólapokra (amelyek szintén általában a kukában végzik), és az általad valamilyen oknál fogva nem használt egyéb dolgokra is. (Én például sosem fogadom el az utcán ingyen osztogatott aludobozos üdítőt, mert aludobozos üdítőt elvből nem iszom.)

Ha nemet mondasz ezekre a dolgokra, azzal azt jelzed, hogy nincs rájuk szükség, és a jövőben remélhetőleg kevesebbet fognak belőlük legyártani.

Ne fogadj el ingyen osztogatott (reklám) eszközöket!

Csökkentsd vagy akár szüntesd meg teljesen a papírtörlők használatát!

A papírtörlő használata nem csak jelentős hulladékkal jár, hanem a papírgyártás minden egyéb negatív környezeti hatását is magában hordozza (fák kivágása, víz- és energiafelhasználás vegyszerek).

A papírtörlő elkerülésére, csökkentésére több lehetőség is van:
– A háztartási célra használt papírtörlőket sok esetben ki tudod váltani vászon vagy pamut törlőkendővel (akár régi, szakadt konyharuhából, ágyneműből, törölközőből vagy pamut pólóból is készülhetnek), amit használat után kimoshatsz a mosógépben.
– A kiömlött étolajra szórj mosószódát vagy szódabikarbónát, ami felszívja a folyékony részt, és így bármilyen ruhával könnyen eltávolítható.
– A nyilvános WC-k használatához – ha nem akarod a nadrágodba törölni a kezed, ahogy mi szoktuk 🙂 – tarthatsz a táskádban valamilyen ruhát: vászonszalvétát, kis méretű törölközőt, pamut darabot.

Megj.: a mikroszálas kendő sajnos nem jó alternatív, mert használat közben folyamatosan műanyag mikroszálak szakadnak le róla és kerülnek a vízbe, talajba.

Kerüld a papírtörlő használatát!

Tudjuk, hogy ez lesz az egyik legnehezebben követhető heti tippünk 🙂 , de a csokoládégyártásnak számos negatív környezeti hatása van, azért sokat tehetünk a környezet védelméért azzal is, ha csökkentjük a csokoládéfogyasztásunkat vagy akár teljesen le is mondunk a csokis édességekről.

A környezeti hatások közül kiemelendőek az alábbiak: 

 • magas a karbonlábnyoma: az Egyesült Királyság csokoládéipara például évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, amely egyenlő egy akkora nagyváros, mint a 290 ezres lakosú Belfast éves karbon-kibocsátásával;
 • magas a  vízigénye: egyetlen szelet csokoládé előállításához mintegy ezer liter vízre van szükség;
 • az alapanyagok egy része (pl. kakaószármazékok és pálmaolaj) sok ezer kilométert utazik;
 • a csokoládék általában tartalmaznak pálmaolajat, amelynek előállítása jelentős mértékben hozzájárul az esőerdők eltűnéséhez és a benne élő állatfajok (pl. orángután) kipusztulásához;
 • a tejcsokoládéhoz használt tej előállítása sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatású gázkibocsátók;
 • a csokoládéfogyasztás általában hulladékkal is jár, a csoki “papírok” ráadásul általában műanyag, alufólia vagy fémgőzölt anyagból készülnek, melyek különösen károsak a környezetre.

További részletek itt

Fogyassz kevesebb csokoládét!

Ha van valamilyen elektronikus kütyüd (laptop, telefon) – márpedig, ha ezt a posztot olvasod, akkor jó eséllyel van -, akkor mai tippünk neked szól.

Tarts tavaszi nagytakarítást és szanálást az elektronikus eszközeiden is!

Az alábbi cikk segítéségével 5 nap alatt – vagy akár 3 nap alatt (hiszen az utolsó két nap már nem annyira a nagytakarításról szól) – rendet tehetsz a gépeden vagy a telefonodon, és megszabadulhatsz a felesleges alkalmazásoktól, programoktól és fájloktól, amelyek egyrészt lassítják az eszközt, másrészt “zabálják” az aksit és az energiát. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében a wifiről és az internetről is érdemes néha lekapcsolódni.

A cikk elolvasásához kattints ide.

Digitális tavaszi nagytakarítás

A tojásokat és a sonkát szerezd be helyi, felelős állattartóktól, a dekorációt készítsd saját kezűleg természetes anyagokból vagy akár hulladékból, a tojásokat pedig dekoráld természetes színezőkkel, sőt akár konyhai hulladékkal. 

További részletek és ötletek cikkünkben, ide kattintva.  

Készülj természetesen a húsvétra!

Ebben egyrészt segíthet az alábbi ábra, amely bonyolultnak tűnik, de világosan és jól követhetően mutatja be, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a műanyagok használatát a mindennapok során. Azért ilyen összetett, mert sajnos ennyire átszövi az életünket a(z egyszer használatos) műanyag. 🙁

Vagy kövesd a Humusz márciusi műanyagböjtjét. Ennek keretében minden napra jut egy műanyagmentesítő tanács. Keresd a #muanyagbojt taget vagy ossz meg te is egyet, ami nem szerepel még a listán. 😉

A műanyag elkerülésének lehetőségei

Mondj nemet a műanyagra!

Míg nagyanyáink és a korábbi generációk csak ünnepnapokon ettek húst, a húsfogyasztás mára mindennapossá vált. Magyarországon az átlagos húsfogyasztás eléri az évi 60 kilót, azaz naponta több, mint 15 dkg húst fogyasztunk. Ezzel az állati fehérjék tekintetében 20, az állati zsiradékok tekintetében pedig 60 százalékkal lépjük túl az egészségesnek számító szintet, miközben növényi élelemből 25 százalékkal kevesebbet fogyasztunk.

Mindez azonban nem csak egészségünkre, hanem a környezetre is káros. Az állattenyésztés jelentős vízfogyasztással, és magas üvegházhatású gázkibocsátással jár, miközben sok helyen vágják ki az (eső)erdőket, hogy állattartásra vagy az állatok tartásához szükséges takarmány termesztésére használják őket.

Egyáltalán nem kell vegetáriánusnak lenned, sokat tehetsz egészséged és a környezet érdekében azzal is, ha csökkented az elfogyasztott hús – főleg a vörös hús – mennyiségét. Iktass be heti egy-két húsmentes napot, és/vagy kezdd el csökkenteni a hústartalmú étkezések számát vagy az egy étkezés során elfogyasztott húsadagok mennyiségét!

Forrás és további információk: http://bit.ly/2HLVMai, hulladekmentes.hu

 

Csökkentsd a húsfogyasztásodat!

“A fast fashion márkák ruháinak és kiegészítőinek árnyoldala ma már köztudott: az egyes darabok olcsóságát azok minősége is megsínyli. Az is egyre szélesebb körben ismert, hogy a gyártók az áraikat harmadik világbeli, olcsó munkaerő kizsákmányolásával tartják alacsonyan. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a divatipar a világ második legkörnyezetszennyezőbb iparága is egyben. 2010-ben több mint 150 milliárd ruhadarabot termelt egyetlen év leforgása alatt: ebből a mennyiségből a Föld lakóinak egyenként húsz új ruha juthatna.”

Forrás és további információk itt és itt.

További információk és olvasnivalók fenntartható divatról, ökostílusról és tudatos ruhavásárlásról a Holy Duck! oldalán.

Vásárolj kevesebb ruhát, és kerüld a "fast fashion" boltokat!

Kerüld a PET palack használatát, vidd inkább magaddal saját kulacsod!

Egy 2 literes eldobható Pet palack előállításához 6 liter vízre, 0,5 liter kőolajra és 2 kWh áramra van szükség, az előállítás során pedig 0,5 kg szén-dioxid kerül a levegőbe. Ráadásul a gyártás során keletkező szennyvíz használhatatlanná válik a felhasznált kémiai anyagok miatt, így a PET palack gyártása hatványozottan terheli vizeinket.
A PET palackok használat után évszázadokig nem bomlanak le a hulladéklerakókban, a fény hatására azonban darabolódni kezdenek, és mérgező anyagokat bocsátanak ki, így (tovább)szennyezve a talajt és a vizeinket. Sok esetben a palackok szétesése során keletkező kisebb-nagyobb műanyagdarabok bekerülnek az állatok szervezetébe, így végső soron – a táplálékláncon keresztül – akár a mi szervezetünkbe is.

A szelektív hulladékgyűjtés utóbbira megoldást jelenthet (hiszen a PET palack nem kerül a lerakókra), ugyanakkor az előállításhoz elhasznált erőforrásokat és az előállítás során keletkező káros anyagokat csak úgy spórolhatjuk, illetve akadályozhatjuk meg, ha eldobható PET palack helyett inkább saját kulacsunkat visszük magunkkal, és azt töltjük – csapvízzel, házi limonádéval, házi szörppel, teával stb. – újra és újra.

Adatok forrása: http://bit.ly/2HLVMai, hulladekmentes.hu

Kerüld a PET palack használatát!

10 perc alatt elkészül, 20 percig használjuk, de több száz év alatt sem bomlik le. 🙁
Előállítása rengeteg nem-megújuló erőforrást és energiát igényel. Mindezek ellenére az éttermek évente 45.000 darabot dobnak a szemétbe belőle.
A tengerek és óceánok pedig – részben, de nem kizárólag a szívószálnak köszönhetően – tele vannak műanyag darabokkal, melyeket a tengeri állatok gyakran összetévesztenek a természetes táplálékokkal.

A szívószálról könnyű lemondani – főleg, ha már elmúltál 10 éves. 🙂 De ha nem tudsz, akkor sem kell műanyag szívószálat használnod. Vannak már bambuszból és papírból készült verziók is, sőt vannak örök életre szóló fémszívószálak is.

Kerüld a műanyag szívószál használatát!

A héten (február 14-én) van a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day).

Heti tippünk ehhez kapcsolódik:

Nézd át a könyvespolcot, és szanáld ki azokat a gyerekkönyveket, amelyeket már nem használtok.
A kiszanált, jó állapotú könyveket pedig add tovább! Ha családi, baráti körben nincsenek olyan gyerekek, akik hasznát vennék, akkor rászoruló családoknak, óvodáknak, suli könyvtáraknak, civil szervezeteknek. Biztos van a közeletekben olyan hely, ahol szívesen fogadják. 🙂

Ajándékozz gyerekkönyvet!

Lassíts, és meglátod, hogy sokkal több mindenre jut majd időd…

Vonatkozó cikkünket itt olvashatod >>

Lassíts, és nyerj időt!

Ételrendelés helyett főzzetek otthon vagy ugorjatok le a közeli étterembe vagy kifőzdébe. Utóbbiba beülhettek vagy kérhetitek az ételt akár elvitelre a saját dobozotokba is! 

Rengeteg csomagolási hulladékot lehet így megspórolni. Érdemes kipróbálni!  😉

Ételrendelés helyett főzés

Hulladékok lebomlási idejeA leghosszabb lebomlási idővel a műanyag rendelkezik. Egy PET palack vagy egy nejlonzacskó, műanyagszatyor lebomlási ideje minimum 450 év!
Ezért (is) kerüld legfőképpen a műanyagból készült termékeket! 

Egyéb anyagok lebomlási ideje: 

 • normál (nem színes, fényes) újságpapír: 6 hét
 • kartondoboz: 2 hónap
 • almacsutka: 2 hónap
 • papír tejes doboz: 3 hónap
 • cigarettacsikk: 1-5 év
 • pamutpóló: 2-5 év
 • aludoboz: 200 év
 • PET palack: 450 év
 • nejlonzacskó, műanyagszatyor: 450 év
 • egyszer használatos, eldobható pelenka: 450

Forrás: Conscious Consumers

Kerüld a műanyagból készült termékeket

Újratölthető csomagolású kozmetikumokKozmetikumokból és háztartási vegyszerekből válaszd az újratölthető csomagolásúakat vagy készítsd el őket saját magad. A neten jobbnál-jobb bevált recepteket találsz, melyek többsége könnyen elkészíthető. (Heti tippjeink között is találsz pár tippet.) 

A bonyolultabb vagy veszélyes vegyszerekkel készülő recepteknél – mint például a szappan – viszont csak óvatosan. Mielőtt egyedül nekiállnál, vegyél részt egy tanfolyamon vagy kérj segítséget tapasztaltabb ismerőstől.

 

Újratölthető csomagolású kozmetikumok

Fenyőfa helyett, idén karácsonyra válassz környezettudatos megoldást!

Egyre több alternatív megoldás van – újrapapírból, falemezekből, ahol az illatot illóolajjal pótolhatjuk, de van, aki a cserepes rozmaring bokrot ajánlja, amiből utána házi fűszerellátó lesz. Ha továbbra sem tudsz lemondani a fenyőfáról, válassz körültekintően! További hasznos tanácsok karácsonyi készülődés témában itt: https://eletszepitok.hu/okopraktikak-karacsonyra/

Alternatív karácsonyfa

Készítsd magad kozmetikumaidat! Ezzel nemcsak testednek (és persze lelkednek 😉 ) teszel jót, de jelentősen kíméled a környezetet is! A saját készítésű kence nem mellesleg remek ajándék is! 🎄🎁
További részletek és ötletek oldalunkon: http://vitafutura.hu/kozmetikumok-keszitese-hazilag/

Kozmetikumok készítése házilag

Az adventi időszak nem csak a várakozásról, az ünnepi készülődésről is szól. Nem mindegy azonban, hogy hogyan telik ez az időszak.

Stresszes rohanás helyett legyünk együtt szeretteinkkel, szervezzünk közös programokat –főzzünk, készítsünk ajándékokat, gyártsunk csomagolást, süssünk mézeskalácsot, készítsünk szaloncukrot… bármit, csak legyünk együtt! Az ünnep erről szól, nem a végkimerülésig hajszolt drága ajándékokról.

Az ünnepi takarításkor se feledkezzünk meg a környezetkímélő módszerekről és anyagokról, mint például a mosószóda, ecet, citromsav, szódabikarbóna.

Forrás: https://eletszepitok.hu/okopraktikak-karacsonyra/

Slow karácsony

Készíts egyedi karácsonyfadíszeket szódabikarbóna, búzakeményítő és víz felhasználásával!

Ha foszforeszkáló pigmentport vagy homokot keversz a masszába, a díszek sötétben világítanak, ha pedig néhány csepp illóolajat is keversz hozzá, illatos díszeket kapsz. A még puha masszát pecséttel, csipkével vagy növényekkel mintázhatod.
A teljes receptet itt találod: https://eletszepitok.hu/hofeher-csillogo-karacsonyfadiszek-ajandekkiserok-hazilag/

Karácsonyfadíszek szódabikarbónából

Közeledik a karácsony, lassan ki kell találni, mivel is lepjük meg szeretteinket. Tárgyak helyett inkább adj közös élményeket, például színházjegyet, koncertjegyet, közös kirándulást, együtt töltött időt…

Ha mégis ragaszkodsz a tárgyakhoz, válassz környezettudatos ajándékokat – hazai terméket, természetes anyagból készült tárgyakat, biotermékeket, könyvet, társasjátékot, esetleg gyerekeknek nevelő célú játékokat – például megújuló energiával működő autót az elemes helyett.

Vagy pedig készíts saját ajándékokat! Eredeti, egyedi és személyes. És nem mellesleg kreatív időtöltés. 😉

Forrás: https://eletszepitok.hu/

Tárgyak helyett adj közös élményeket!

Heti tippünk (elsősorban (kis)gyerekes családoknak):

Lassíts! Vegyél vissza a pörgős hétvégékből, nem kell mindig programmal (és házimunkával) telezsúfolni még azt a két szabadnapot is! Kezdd például a következő hétvégével: a feladat nagyon egyszerű, csupán annyit kell tenned, hogy nem teszel semmit, nem tervezel meg minden órát és hagyod, hogy spontán, tervezetlenül alakuljon a hétvége! Észre fogod venni, hogy ennek a szervezetlenségnek számos pozitív hatása van. 😉 Bővebben: http://kislabnyom.hu/hir/kislabnyomos-idogazdalkodas-hosszabb-es-lazabb-hetvegek-kevesebb-munkaora

Vegyél vissza a pörgős hétvégékből!

Ne dobd ki a használt sütőolajat! Inkább használd mosásra! 😉
Oké, ehhez először is szappant kell készítened belőle, de ez igazán egyszerű, a “receptért” kattints ide:

http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/5071-hasznalt-sutoolajbol-is-keszitheto-szappan-otthonra

Ne dobd ki a használt sütőolajat!

10.000 lépés. Állítólag, ennyit kell megtenni naponta, hogy fittek és egészségesek maradjunk. Ma, az okostelefonok és okoskütyük korában könnyen monitorozható, hogy mennyit sétálunk, szóval ez jó kis kihívás lehet a hétre /vagy hónapra ;-)/ de már az is jó kezdet, ha leteszed az autót/előbb leszállsz a metróról és gyalog mész munkába! Hajrá! 😉

10.000 lépés naponta

Ha szeretsz futni és az őszi/téli időszakban is a szabadban futnál, fogadd meg az alábbi pár tanácsot:

1. Ősszel folyamatosan kell hozzászokni a hideg levegőhöz.
2. Futás közben mindig mozgásban kell maradni, nem szabad a vizes ruhában ácsorogni.
3. Nem kell gyorsan futni, rekordokat dönteni.
4. A futás befejezése után azonnal zuhanyozni vagy száraz ruhát kell venni.
Ezeket betartva télen is megtarthatjuk jó kondíciónkat tovább erősítve a szervezetünket és egészségünket.

Forrás és további hasznos tanácsok: http://www.futas.net/cikkek/futas-telen-hidegben.html

Futás hidegben

Tervezz üresjáratokat a napjaidba, holnaptól minden nap végezd egyik teendődet úgy, hogy csak arra figyelsz! Menj ki a természetbe, nézd meg a színeket, halld meg a hangokat, érezd az illatokat!
Forrás: Anti-határidőnapló

Éld meg a napokat, irányítsd figyelmedet a jelen pillanatra!

Ha lehetőség szerint használt cuccot veszel, akkor nem kell adott termékből újat legyártani, valamint a másnak már felesleges dologból sem lesz hulladék, sőt az új termék csomagolásával sem terheled a környezetet.

Amit tudsz, szerezd be használtan!

A smink eltávolításához és az arcod tisztításához használj mosható pamutkorongokat. Így ki tudod váltani az egyszer használatos vattát vagy a vattakorongot, és az ezzel járó hulladékot és környezetterhelést. Mosható korongok készülhetnek pl. elhasználódott pólókból és törölközőkből. Akár kézzel is megvarrhatod őket, nincs szükség varrógépre vagy komoly varrás tudásra. A kisebb szennyeződéseket körömvirágszappannal és vízzel, a sminket és a makacsabb szennyeződéseket pedig természetes olajjal (pl. szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajjal) tudod eltávolítani. Utóbbi nemcsak tisztítja, de ápolja is a bőröd, és férfiak is használhatják. 🙂

Használj mosható pamutkorongokat!

Buborékos ásványvíz helyett válts szódás szifonra vagy vásárolj szódástól visszaváltható szódát! Szifonból válaszd a hagyományos fémszifont, amelynek minden alkatrésze javítható és cserélhető vagy szerezz be egy retro szifont a bolhapiacon. 😉

Használj szódás szifont!

Szortírozd ki azokat a sminkkészleteket, rúzsokat és körömlakkokat, amiket nem használsz vagy lejárt a szavatosságuk. Testápolóból, tusfürdőből, samponból is elég egy-egy (max. egy tartalék), ne halmozz fel nagy mennyiségeket. Amit már megvettél vagy ajándékba kaptál, használd fel vagy ajándékozd el!

Csökkentsd a használt kozmetikumok számát és mennyiségét!

A mikrós, agyoncsomagolt pattogatott kukorica helyett vegyél kimérve pattogatni való kukoricát, amit akár lábasban (közepes lángon, lefedve, állandóan rázogatva), akár kukorica pattogtató géppel is elkészíthetsz saját ízlés szerint. Ezzel nemcsak a környezetért, hanem az egészségedért is teszel, főleg, ha a kukoricát só és zsiradék nélkül készíted.

Vegyél kimérve pattogatni való kukoricát!

Ha a reggeli (vagy délutáni) életmentő kávét (vagy teát) kávézóban veszed meg, akkor lehetőség szerint kérd pohárba vagy csészébe, és helyben (leülve) fogyaszd el. Ezzel nemcsak a környezetnek teszel jót és a hulladékcsökkentéshez járulsz hozzá, hanem lesz pár perced magadra és/vagy a napi teendők átgondolására is.
Ha mégis elvinnéd, kérd saját, újrahasználható poharadba.

Kávézz/teázz környezettudatosan!

Az egyszerű, eldobható (jellemzően műanyag) tollak helyett használj tartós, cserélhető betétes tollat! A toll teste készülhet műanyagból, de még jobb, ha fémből, (újrahasznosított) papírból vagy fából készült tollat használsz…

Használj környezetbarát tollat!

Papírzsepi helyett használj textil zsebkendőt!

Ha idegenkedsz a textil zsebkendő használatától, akkor először próbáld ki eggyel. Szerezz be egy darab 100% pamut zsebkendőt és lassan szoktasd magad hozzá: először csak alkalmanként vagy otthon használd, aztán ha már megbarátkoztál vele, szerezz be még párat és soha többé ne vegyél papírzsebkendőt! A papírzsebkendő és a textil zsebkendő környezeti összehasonlításáról bővebb infó itt.

Papírzsepi helyett használj textil zsebkendőt!

A kihullott hajszálakat ne a lefolyóba vagy a WC-be dobd, hanem a komposztba vagy – ha az nincs – a szemetesbe, mert a hajszálak a lefolyót és a csöveket könnyen eldugíthatják.

Ne a lefolyóba dobd a hajszálakat!

Hagyományos, műanyag fejű fogkefe helyett válassz környezetbarát – cserélhető fejű vagy lebomló – fogkefét!

Válassz környezetbarát fogkefét!

Ha jelenleg használsz otthon vagy szoktál kérni szívószálat étteremben, akkor itt az idő, hogy nemet mondj rá! Csatlakozz a szívószálmentes augusztushoz, remek esemény!
http://bit.ly/2tMnHnl

Mondj nemet a szívószálra!

Vásárláskor részesítsd előnyben a csomagolatlan és/vagy az újratölthető csomagolású terméket!
Sőt, ha tudsz, vásárolj piacon és/vagy ömlesztett terméket árusító boltban, ahová magaddal viheted a dobozt, üveget, tojástartót vagy újrahasználható táskát!

Vásárolj okosan!

A lufi bármilyen formája súlyosan környezetszennyező, e mellett, ha elengedjük, bármennyire is szép látványt nyújt, adott esetben állatok sérülését, pusztulását okozhatja.
A soron következő szülinapra, iskolai rendezvényre, esküvőre
stb, válassz a lufi helyett más dekorációs elemet! Ötletek a videó végén (az elején pedig pár megrázó és magáért beszélő kép..?): Balloons Blow… Don’t Let Them Go!

Lufi helyett...

Egy kertes házban élő család a nyári hónapokban a vízfogyasztása átlag 20 százalékát öntözésre fordítja. Idén a hőség miatt ez a mennyiség még nagyobb lehet, de néhány trükkel faraghatunk belőle.

Míg szüleink generációjának elég volt 3-4 naponta locsolniuk, a globális felmelegedés miatt manapság szinte naponta kell. “Okos locsolás” c. cikkünkben hasznos tippeket találsz ahhoz, hogy miként tudod okosan és takarékosan eljuttatni az éltető vizet növényeidhez.

Locsolj okosan! 😉 

Mindig legyen a táskádban (vagy az autódban) egy vászontáska, hogy ne kelljen egy újabb nejlonszatyrot hazavinned a vásárlásból; akkor se, ha csak hirtelen ötlettől vezérelve ugrasz be a boltba.

További információk és ötletek: Nejlonzacskómentes Nap – július 3.

 

Mindig legyen nálad vászontáska!

Egy-egy melegebb hétvége során több száz kilónyi szemét keletkezik a strandokon csak a Balaton körül. És akkor az ország, sőt a világ többi strandjáról még nem is beszéltünk. Pedig nem feltétlenül kell ennek így lennie és te is sokat tehetsz azért, hogy ez változzon. Hasznos tippek Hulladékmentes strandolás c. cikkünkben.

Strandolj hulladékmentesen!

A repülés jelentős CO2 kibocsátásával hozzájárul a klímaváltozáshoz. Amikor csak lehetséges, utazz vonattal és/vagy egyéb közösségi közlekedéssel! Az 1000 km-nél rövidebb utakat megteheted busszal vagy vonattal is, nem kell repülőre ülnöd.
További hasznos tippeket találsz “Repülj felelős(ebb)en!” c. cikkünkben.

Amikor csak lehet, kerüld a repülést!

Csökkentsd a húsfogyasztásodat! Ezt sokféle módon meg tudod tenni, kezdetnek például jelölj ki egy napot minden héten, amikor egyáltalán nem fogyasztasz húst! 
Ezzel nemcsak a szervezetednek, de a bolygónknak is jót teszel! Apropó, tudtad? Ha csak egyetlen napra lemondasz a húsról, akkor 9 ember teljes napi felhasználásának megfelelő vizet takaríthatsz meg! További hasznos ötletek és érdekes adatok Húsmentes Világnap c. cikkünkben.

Csökkentsd a húsfogyasztásodat!

Tudtad? Ma van a Környezetvédelem Világnapja!
Ehhez ajánljuk figyelmedbe “Zöldpont” cikkeinket, amelyek a környezet védelméről, klímaváltozásról és energiafelhasználásról (“klímaváltozás“), vízhasználatról és élő vizeink szennyezéséről (“víz“), valamint hulladékgazdálkodásról, megelőzésről és szelektív hulladékgyűjtésről (“hulladék“) szólnak:

Olvass el néhány hasznos cikket a környezet védeleméről! 😉

Berobbant a nyár, egyre több vízre van szüksége a szervezetünknek, a növényeinknek és a lelkünknek (vízparti pihenés formájában ). Egy korábbi cikkünkben hasznos tanácsokat találtok mindezekhez, a legfontosabb viszont:
Kezeljük a vizet kincsként, amely bár életünk nélkülözhetetlen része, nem mindenki számára áll bőségesen rendelkezésre!

Kezeljük a vizet kincsként!

Fürdővizedet használd a WC öblítésére! (Persze, miután végeztél a fürdéssel )
(Bár, amikor csak lehet, inkább válaszd a zuhanyzást, mivel ahhoz negyedannyi víz szükséges!)

Fürdővizedet használd a WC öblítésére!

Bárhová is utazunk, nyaralásunk gazdasági, társadalmi és főként környezeti hatását az is meghatározza, hogy mivel utazunk, mivel jutunk el az adott helyre, illetve ott mivel közlekedünk. Utazásunk ökológiai lábnyomát hatékonyan csökkenthetjük a közlekedési eszközök körültekintő megválasztásával.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat és tippeket.

Nyaralás közben is közlekedj felelősségteljesen!

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás…

Ha nem is mindig sikerül ezt betartani, azért törekedj arra, hogy a munka-magánélet egyensúlya ne boruljon fel és találj időt a testi-lelki felfrissülésre! Ezzel munkaadód is jól jár, hiszen egy kiegyensúlyozott munkavállaló hatékonyabban látja el a feladatait és jobban teljesít! 😉

Ügyelj a munka-magánélet egyensúly fenntartására!

Borotválkozás közben ne folyasd feleslegesen a vizet, zárd el a csapot!

Borotválkozz környezettudatosan!

A legtöbb településen ma már van szelektív hulladékgyűjtés, melynek során elkülönítetten gyűjthetjük a papírt, kartondobozt, tejes- és üdítős dobozokat, műanyagflakonokat, fémdobozokat, fehér- és színes üveget! A helyi lehetőségekről érdeklődj a helyi fórumokon (közterület-fenntartó vállalat, önkormányzat stb.)!

Amit lehet, gyűjts szelektíven!

Körültekintően válassz úti célt és még indulás előtt tájékozódj az országról, a kultúráról, a jellemző körülményekről. Ha van előzetes információd és tudod, mire kell készülni, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy csalódás helyett élvezetes nyaralásban legyen részed.

http://vitafutura.hu/keszulj-fel-az-utazasra/

Készülj fel az utazásra!

Tojásfestés, ajtódísz, origami nyuszi, töltött tojás… Részletek weboldalunkon: http://vitafutura.hu/husveti-egyveleg/

Készülj a VitaFuturával a húsvétra! 😉