Heti tippek

10.000 lépés. Állítólag, ennyit kell megtenni naponta, hogy fittek és egészségesek maradjunk. Ma, az okostelefonok és okoskütyük korában könnyen monitorozható, hogy mennyit sétálunk, szóval ez jó kis kihívás lehet a hétre /vagy hónapra ;-)/ de már az is jó kezdet, ha leteszed az autót/előbb leszállsz a metróról és gyalog mész munkába! Hajrá! 😉

10.000 lépés naponta

Ha szeretsz futni és az őszi/téli időszakban is a szabadban futnál, fogadd meg az alábbi pár tanácsot:

1. Ősszel folyamatosan kell hozzászokni a hideg levegőhöz.
2. Futás közben mindig mozgásban kell maradni, nem szabad a vizes ruhában ácsorogni.
3. Nem kell gyorsan futni, rekordokat dönteni.
4. A futás befejezése után azonnal zuhanyozni vagy száraz ruhát kell venni.
Ezeket betartva télen is megtarthatjuk jó kondíciónkat tovább erősítve a szervezetünket és egészségünket.

Forrás és további hasznos tanácsok: http://www.futas.net/cikkek/futas-telen-hidegben.html

Futás hidegben

Tervezz üresjáratokat a napjaidba, holnaptól minden nap végezd egyik teendődet úgy, hogy csak arra figyelsz! Menj ki a természetbe, nézd meg a színeket, halld meg a hangokat, érezd az illatokat!
Forrás: Anti-határidőnapló

Éld meg a napokat, irányítsd figyelmedet a jelen pillanatra!

Ha lehetőség szerint használt cuccot veszel, akkor nem kell adott termékből újat legyártani, valamint a másnak már felesleges dologból sem lesz hulladék, sőt az új termék csomagolásával sem terheled a környezetet.

Amit tudsz, szerezd be használtan!

A smink eltávolításához és az arcod tisztításához használj mosható pamutkorongokat. Így ki tudod váltani az egyszer használatos vattát vagy a vattakorongot, és az ezzel járó hulladékot és környezetterhelést. Mosható korongok készülhetnek pl. elhasználódott pólókból és törölközőkből. Akár kézzel is megvarrhatod őket, nincs szükség varrógépre vagy komoly varrás tudásra. A kisebb szennyeződéseket körömvirágszappannal és vízzel, a sminket és a makacsabb szennyeződéseket pedig természetes olajjal (pl. szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajjal) tudod eltávolítani. Utóbbi nemcsak tisztítja, de ápolja is a bőröd, és férfiak is használhatják. 🙂

Használj mosható pamutkorongokat!

Buborékos ásványvíz helyett válts szódás szifonra vagy vásárolj szódástól visszaváltható szódát! Szifonból válaszd a hagyományos fémszifont, amelynek minden alkatrésze javítható és cserélhető vagy szerezz be egy retro szifont a bolhapiacon. 😉

Használj szódás szifont!

Szortírozd ki azokat a sminkkészleteket, rúzsokat és körömlakkokat, amiket nem használsz vagy lejárt a szavatosságuk. Testápolóból, tusfürdőből, samponból is elég egy-egy (max. egy tartalék), ne halmozz fel nagy mennyiségeket. Amit már megvettél vagy ajándékba kaptál, használd fel vagy ajándékozd el!

Csökkentsd a használt kozmetikumok számát és mennyiségét!

A mikrós, agyoncsomagolt pattogatott kukorica helyett vegyél kimérve pattogatni való kukoricát, amit akár lábasban (közepes lángon, lefedve, állandóan rázogatva), akár kukorica pattogtató géppel is elkészíthetsz saját ízlés szerint. Ezzel nemcsak a környezetért, hanem az egészségedért is teszel, főleg, ha a kukoricát só és zsiradék nélkül készíted.

Vegyél kimérve pattogatni való kukoricát!

Ha a reggeli (vagy délutáni) életmentő kávét (vagy teát) kávézóban veszed meg, akkor lehetőség szerint kérd pohárba vagy csészébe, és helyben (leülve) fogyaszd el. Ezzel nemcsak a környezetnek teszel jót és a hulladékcsökkentéshez járulsz hozzá, hanem lesz pár perced magadra és/vagy a napi teendők átgondolására is.
Ha mégis elvinnéd, kérd saját, újrahasználható poharadba.

Kávézz/teázz környezettudatosan!

Az egyszerű, eldobható (jellemzően műanyag) tollak helyett használj tartós, cserélhető betétes tollat! A toll teste készülhet műanyagból, de még jobb, ha fémből, (újrahasznosított) papírból vagy fából készült tollat használsz…

Használj környezetbarát tollat!

Papírzsepi helyett használj textil zsebkendőt!

Ha idegenkedsz a textil zsebkendő használatától, akkor először próbáld ki eggyel. Szerezz be egy darab 100% pamut zsebkendőt és lassan szoktasd magad hozzá: először csak alkalmanként vagy otthon használd, aztán ha már megbarátkoztál vele, szerezz be még párat és soha többé ne vegyél papírzsebkendőt! A papírzsebkendő és a textil zsebkendő környezeti összehasonlításáról bővebb infó itt.

Papírzsepi helyett használj textil zsebkendőt!

A kihullott hajszálakat ne a lefolyóba vagy a WC-be dobd, hanem a komposztba vagy – ha az nincs – a szemetesbe, mert a hajszálak a lefolyót és a csöveket könnyen eldugíthatják.

Ne a lefolyóba dobd a hajszálakat!

Hagyományos, műanyag fejű fogkefe helyett válassz környezetbarát – cserélhető fejű vagy lebomló – fogkefét!

Válassz környezetbarát fogkefét!

Ha jelenleg használsz otthon vagy szoktál kérni szívószálat étteremben, akkor itt az idő, hogy nemet mondj rá! Csatlakozz a szívószálmentes augusztushoz, remek esemény!
http://bit.ly/2tMnHnl

Mondj nemet a szívószálra!

Vásárláskor részesítsd előnyben a csomagolatlan és/vagy az újratölthető csomagolású terméket!
Sőt, ha tudsz, vásárolj piacon és/vagy ömlesztett terméket árusító boltban, ahová magaddal viheted a dobozt, üveget, tojástartót vagy újrahasználható táskát!

Vásárolj okosan!

A lufi bármilyen formája súlyosan környezetszennyező, e mellett, ha elengedjük, bármennyire is szép látványt nyújt, adott esetben állatok sérülését, pusztulását okozhatja.
A soron következő szülinapra, iskolai rendezvényre, esküvőre
stb, válassz a lufi helyett más dekorációs elemet! Ötletek a videó végén (az elején pedig pár megrázó és magáért beszélő kép..?): Balloons Blow… Don’t Let Them Go!

Lufi helyett...

Egy kertes házban élő család a nyári hónapokban a vízfogyasztása átlag 20 százalékát öntözésre fordítja. Idén a hőség miatt ez a mennyiség még nagyobb lehet, de néhány trükkel faraghatunk belőle.

Míg szüleink generációjának elég volt 3-4 naponta locsolniuk, a globális felmelegedés miatt manapság szinte naponta kell. “Okos locsolás” c. cikkünkben hasznos tippeket találsz ahhoz, hogy miként tudod okosan és takarékosan eljuttatni az éltető vizet növényeidhez.

Locsolj okosan! 😉 

Mindig legyen a táskádban (vagy az autódban) egy vászontáska, hogy ne kelljen egy újabb nejlonszatyrot hazavinned a vásárlásból; akkor se, ha csak hirtelen ötlettől vezérelve ugrasz be a boltba.

További információk és ötletek: Nejlonzacskómentes Nap – július 3.

 

Mindig legyen nálad vászontáska!

Egy-egy melegebb hétvége során több száz kilónyi szemét keletkezik a strandokon csak a Balaton körül. És akkor az ország, sőt a világ többi strandjáról még nem is beszéltünk. Pedig nem feltétlenül kell ennek így lennie és te is sokat tehetsz azért, hogy ez változzon. Hasznos tippek Hulladékmentes strandolás c. cikkünkben.

Strandolj hulladékmentesen!

A repülés jelentős CO2 kibocsátásával hozzájárul a klímaváltozáshoz. Amikor csak lehetséges, utazz vonattal és/vagy egyéb közösségi közlekedéssel! Az 1000 km-nél rövidebb utakat megteheted busszal vagy vonattal is, nem kell repülőre ülnöd.
További hasznos tippeket találsz “Repülj felelős(ebb)en!” c. cikkünkben.

Amikor csak lehet, kerüld a repülést!

Csökkentsd a húsfogyasztásodat! Ezt sokféle módon meg tudod tenni, kezdetnek például jelölj ki egy napot minden héten, amikor egyáltalán nem fogyasztasz húst! 
Ezzel nemcsak a szervezetednek, de a bolygónknak is jót teszel! Apropó, tudtad? Ha csak egyetlen napra lemondasz a húsról, akkor 9 ember teljes napi felhasználásának megfelelő vizet takaríthatsz meg! További hasznos ötletek és érdekes adatok Húsmentes Világnap c. cikkünkben.

Ma van a húsmentes világnap, csökkentsd a húsfogyasztásodat!

Tudtad? Ma van a Környezetvédelem Világnapja!
Ehhez ajánljuk figyelmedbe “Zöldpont” cikkeinket, amelyek a környezet védelméről, klímaváltozásról és energiafelhasználásról (“klímaváltozás“), vízhasználatról és élő vizeink szennyezéséről (“víz“), valamint hulladékgazdálkodásról, megelőzésről és szelektív hulladékgyűjtésről (“hulladék“) szólnak:

Olvass el néhány hasznos cikket a környezet védeleméről! 😉

Berobbant a nyár, egyre több vízre van szüksége a szervezetünknek, a növényeinknek és a lelkünknek (vízparti pihenés formájában ). Egy korábbi cikkünkben hasznos tanácsokat találtok mindezekhez, a legfontosabb viszont:
Kezeljük a vizet kincsként, amely bár életünk nélkülözhetetlen része, nem mindenki számára áll bőségesen rendelkezésre!

Kezeljük a vizet kincsként!

Fürdővizedet használd a WC öblítésére! (Persze, miután végeztél a fürdéssel )
(Bár, amikor csak lehet, inkább válaszd a zuhanyzást, mivel ahhoz negyedannyi víz szükséges!)

Fürdővizedet használd a WC öblítésére!

Bárhová is utazunk, nyaralásunk gazdasági, társadalmi és főként környezeti hatását az is meghatározza, hogy mivel utazunk, mivel jutunk el az adott helyre, illetve ott mivel közlekedünk. Utazásunk ökológiai lábnyomát hatékonyan csökkenthetjük a közlekedési eszközök körültekintő megválasztásával.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat és tippeket.

Nyaralás közben is közlekedj felelősségteljesen!

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás…

Ha nem is mindig sikerül ezt betartani, azért törekedj arra, hogy a munka-magánélet egyensúlya ne boruljon fel és találj időt a testi-lelki felfrissülésre! Ezzel munkaadód is jól jár, hiszen egy kiegyensúlyozott munkavállaló hatékonyabban látja el a feladatait és jobban teljesít! 😉

Ügyelj a munka-magánélet egyensúly fenntartására!

Borotválkozás közben ne folyasd feleslegesen a vizet, zárd el a csapot!

Borotválkozz környezettudatosan!

A legtöbb településen ma már van szelektív hulladékgyűjtés, melynek során elkülönítetten gyűjthetjük a papírt, kartondobozt, tejes- és üdítős dobozokat, műanyagflakonokat, fémdobozokat, fehér- és színes üveget! A helyi lehetőségekről érdeklődj a helyi fórumokon (közterület-fenntartó vállalat, önkormányzat stb.)!

Amit lehet, gyűjts szelektíven!

Körültekintően válassz úti célt és még indulás előtt tájékozódj az országról, a kultúráról, a jellemző körülményekről. Ha van előzetes információd és tudod, mire kell készülni, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy csalódás helyett élvezetes nyaralásban legyen részed.

http://vitafutura.hu/keszulj-fel-az-utazasra/

Készülj fel az utazásra!

Tojásfestés, ajtódísz, origami nyuszi, töltött tojás… Részletek weboldalunkon: http://vitafutura.hu/husveti-egyveleg/

Készülj a VitaFuturával a húsvétra! 😉

A világon percenként egymillió nejlonszatyor kerül használatba, ami jelentős környezetszennyezést okoz. Ne fogadj el egyetlen boltban – pl. élelmiszerbolt, ruhaüzletben, gyógyszertárban – sem ingyenes, eldobható műanyag reklámtáskát, inkább vidd magaddal a saját szatyrod!

Ha vészhelyzetben mégis kénytelen vagy hagyományos műanyag táskát használni, használd újra vagy gyűjtsd szelektíven!

Vásárláshoz vidd magaddal a saját szatyrod!

Hosszabbak a nappalok, itt a jó idő, nincs több kifogás! Ha nehezen veszed rá magad a mozgásra, kezdd kis lépésekkel! 😉

Mozdulj ki és mozdulj meg!

Fehér ruhák mosásakor adjunk szódabikarbónát a mosószerhez. Szépen fehérít.

Moss szódabikarbónával!

Ha még nem hallottál a felelős utazás kifejezésről, és fogalmad sincs róla, hogy miért jó felelősen utazni, cikkünk neked szól: http://vitafutura.hu/miert-jo-felelosen-utazni/

Utazz felelősen!

Öt perc alatt bőven le lehet mosakodni.

Zuhanyozz rövidebb ideig!

Tudtad? A használt fénycső veszélyes hulladék, ne dobd a kukába, hanem mindig a kijelölt gyűjtőhelyeken – hulladékudvar, egyes bevásárlóközpontok – add le!

Használt fénycső leadása

Várd meg, amíg összegyűlik egy teljes adag mosni való ruha, és csak akkor indítsd be a mosógépet! Néhány darab szennyes ruha miatt felesleges elindítani a gépet.

Ne indítsd be feleslegesen a mosógépet!

Ha már semmiképpen sem lehet hulladék (szemét) nélkül megúszni, gyűjtsd szelektíven! Ezzel lehetőséget adsz az újrahasznosításra, amivel a környezetet és a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat is óvod.

Gyűjtsd szelektíven!

A (műsoros) CD-t, DVD-t nem feltétlenül kell megvenni. Ki is kölcsönözheted vagy letöltheted az internetről. Utóbbi esetén azonban figyelj arra, hogy mindig legális megoldást válassz! Ne feledd, kedvenc együttesednek is meg kell élnie valamiből…

Ne vegyél feleslegesen CD-t, DVD-t!

A műanyag csomagolás jobb, mint a tetrapack, de a legjobb természetesen az üveg, illetve a papír-alapú csomagolás. Az alufólia használatát viszont lehetőség szerint kerüld el!

Vásárolj homogén csomagolóanyagba csomagolt termékeket!

Kit érdekel, hogy ma (01.16.) van az év legszomorúbb napja (legalábbis Cliff Arnall pszichológus képlete szerint).
A recept igazán egyszerű:
1. Ne aggódj!
2. Légy boldog!

Amikor csak van rá lehetőséged, csinálj olyan dolgokat, amik feltöltenek!

Még nem késő: kezdd az évet egy üres befőttes üveggel és minden héten tegyél bele egy feljegyzést egy jó dologról, ami az adott héten történt veled!
Szilveszter napján ürítsd ki az üveget és szembesülj vele, milyen csodás éved volt! 😉

Jegyezz fel minden héten egy jó dolgot, ami történt veled!

Megfogadod heti tippjeinket!
(Ha így teszel, garantáljuk, hogy év végén nyugodt szívvel mondhatod majd, hogy sokat tettél azért, hogy egészséges(ebb) és környezettudatos(abb) életet élj!)

Fogadd meg heti tippjeinket! 😉

Nem kell azonban különös edzéstervben vagy megerőltető mozgásban gondolkozni. Elég– kortól és egészségi állapottól függően – egy hosszabb vagy rövidebb sétát tenni vagy kirándulni egyet a családdal.
További hasznos tanácsok itt.

Mozogjunk az ünnepek alatt is minél többet!

“Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek
hogy emberek lehessetek!”
/Wass Albert/

Karácsonyra

Egy finom pulyka ragu, halpogácsa répa-spagettivel esetleg pontyfilé fűszervajjal? Dobd fel a karácsonyi menüt! Receptek itt.

Egészséges karácsony

Ajándékba hasznos ajándékot adj és/vagy készítsd saját kezűleg az ajándékot!
http://vitafutura.hu/karacsonyi-o…/kornyezetbarat-karacsony/

Környezetbarát karácsony

Szódabikarbónával a lefolyó dugulása is elhárítható: szórj 2 ek szódabikarbónát a lefolyóba, önts rá 1,5 dl ecetet. Ha a sistergés abbamaradt, öntsd le forró vízzel!

Szódabikarbóna dugulás ellen

Közeledik advent első vasárnapja, amikor is meggyújtjuk az első gyertyát és kezdetét veszi a karácsonyi készülődés. Ha szeretnél adventi koszorút, akkor lehetőleg készítsd saját magad, hiszen ezzel nemcsak a pénztárcádat kíméled meg, de a közös koszorúkészítés remek családi program is egyben! No, és természetesen környezetbarát alapanyagokat használj! 😉

Készítsd saját magad az adventi koszorút!

Fényképezőgéphez, MP3 lejátszóhoz, távirányítóhoz, vezeték nélküli egérhez, időjárás állomáshoz stb., egy szóval bármihez, ami elemmel működik, használj újratölthető elemet, akkut! (Ha kénytelen vagy egyszer használatos elemet használni, a lemerült elemeket ne a szemetesbe dobd, hanem gyűjtsd szelektíven!)

Használj újratölthető elemet!

Klórtartalmú fehérítőszerek helyett esetenként alkalmazható a bórax, amely tökéletesen tisztít és fertőtlenít, ráadásuk kíméli a környezetet. Fürdőszobában és vécében egyaránt jól használható tisztítószer.

Használj bóraxot!

Kattints az alábbi linkre… (Sütő)tök jó! 😉
A narancsszínű vitaminbomba

Fogyassz minél több sütőtököt, igazi vitaminbomba!

Ha nem használod ténylegesen – mert például éppen kiveszel még egy megmosandó almát a hűtőből – zárd el a vízcsapot!

Ne folyasd feleslegesen a vizet!

Műanyagtartalmú mikroszemcsés bőrradír helyett használj inkább természetes bőrradírt! Miért? Kattints ide és megtudod:
Mikroszemcsés bőrradír? Nem a legjobb ötlet!

Használj természetes bőrradírt!

Ha elromlik, ne dobd ki! Vidd szerelőhöz és próbáld megjavíttatni! A javítás sokszor olcsóbb is, mintha újat vennél, és nem keletkezik – sokszor veszélyes – hulladék sem. 🙂

Ne dobd ki, inkább javíttasd meg!

Néha veled is előfordul, hogy nem találsz valamit, ezért inkább veszel egy újat? Tartsd rendben a dolgaid, legyen mindig minden a helyén, hogy szükség esetén megtaláld!

Tartsd rendben a dolgaid!

A zuhanyzáshoz negyedannyi víz (100 l helyett 20-25l) és négyszer kevesebb energia szükséges. Mindez évente 145 kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást eredményez. Emellett egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb is, mint a fürdés.

Fürdés helyett zuhanyozz!

Egy európai polgár körülbelül 20 kg papírt használ fel havonta.
Mielőtt kinyomtatsz egy dokumentumot vagy e-mailt, fontold meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni!
Azzal is papírt spórolhatsz, ha nyomtatáskor a papír mindkét oldalát használod vagy kicsinyítve nyomtatsz.

Nyomtass ésszerűen!

Tarts hetente legalább egy húsmentes napot!

Kerüld a túlzott húsfogyasztást!

Magyarország éghajlati adottságai kiválóak, így szinte mindig – akár télen is – tudunk friss, hazai zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A több ezer kilométerről szállított, az eltarthatóság miatt vegyszerekkel kezelt zöldség és gyümölcs helyett keresd a friss (vagy télire eltett) hazait!
Szeptemberben például almát, körtét, szilvát, szőlőt, céklát, cukkinit, káposzta-féléket, fekete retket, tököt, gesztenyét, karfiolt, karalábét, sütőtököt és még sorolhatnánk…

Fogyassz minél több hazai, idény zöldséget és gyümölcsöt!

Bár holnap érkezik egy enyhe hidegfront, szerdától ismét melegre fordul az idő. Használd ki és töltődj D-vitaminnal, amíg csak lehet!

Irány a strand! 😉

Szódabikarbónával megszórt vizes rongy a tűzhely tisztítására is alkalmas.

Környezettudatos takarítás

Ha jobban odafigyelsz a használat során és vigyázol a cuccaidra, kevésbé használódnak el és ritkábban kell újat venni. Ezzel nemcsak pénzt spórolhatsz, de a környezetnek is jót teszel.

Vigyázz a cuccaidra!

Csökkentsd a használt tisztítószerek, kozmetikumok mennyiségét – kísérletezd ki, hogy mennyi az a kisebb mennyiség, amivel még mindig ugyanazt a hatást éred el!

Csökkentsd a tisztítószerek mennyiségét!

Esténként menj ki sétálni, indulj el a városban telefon, térkép nélkül! Menj bármerre és közben ne felejts el felnézni a csillagokra sem!
/forrás: Anti-határidőnapló 2016/

Légy spontán!

Ritkábban használt, nagy értékű beszerzésekhez álljatok össze többen, így a költség is alacsonyabb lesz!
(Pl. háztartási gép, fűnyíró, ütvefúró, takarítógép…)

Oszd meg!

“Az élet ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér!”

Lépj ki néha a komfortzónádból! 😉

Ebben a nagy kánikulában nem lehet elégszer elmondani, hogy igyunk sok vizet! Na, de milyet? Palackozottat vagy csapvizet?

 

Igyál sok folyadékot!

Finomabb és sokkal egészségesebb, mint a bolti verzió: nincsenek benne gyanús adalékanyagok és a csomagolásával sem terheled a környezetet. Recept a linkre kattintva:
http://streetkitchen.hu/2016/06/15/3_az_1-ben_hazi_granola

Készíts müzliszeletet!

Egy műanyag szatyor a szemétbe dobva kb. 100-400 év alatt bomlik le. Bomlása során pedig üvegházhatású gázok – szén-dioxid és metán – szabadulnak fel és kerülnek a légkörbe, ily módon a műanyag táska használata hozzájárul a klímaváltozáshoz. Égetni sem jobb, mert az égetés során olyan mérgező hatású gázok kerülnek a levegőbe, amelyek légzőszervi megbetegedésekhez vezethetnek.

A legjobb, ha egyáltalán nem használsz műanyagszatyrot, hanem kosarat vagy textiltáskát viszel magaddal a bevásárláshoz!

Egyre népszerűbbek a slow-helyek Budapesten is, az alábbi linken kis segítséget találtok ahhoz, hogy hol lazíthattok, hol töltődhettek fel, hol tudtok nyugodtan olvasni, írni, tanulni.
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/20-hely-budapesten-ahol-lassithatsz-es-lazithatsz/

Ezen a héten (június 21.) van a nemzetközi slow nap, így hát: Lassíts!

Tisztító és kozmetikai szerek, tartós élelmiszerek esetén preferáld a nagyobb kiszerelést és az utántölthető megoldásokat!

Válaszd a nagyobb kiszerelést!

Antikváriumban nagyon jó állapotú könyveket lehet vásárolni, a turkálóban pedig olcsón kapni jó ruhákat, de az sem ciki, ha a tesód által kinőtt ruhákat még Te is használod egy kicsit. Sőt a szobádat is berendezheted a mások által már nem használt, de még jó állapotú cuccokkal… Ezzel nem csak a környezetet véded, hanem pénzt is spórolhatsz.

Használt cuccot venni, nem ciki!

Az úszás az egyik legrégebbi sport, illetve szabadidős tevékenység. Túlszárnyalhatatlan előnye, hogy szinte bármely életkorban és bármely testalkattal, mozgásukban akár korlátozottak által is elsajátítható, gyakorolható mozgásfajta. Az úszás további jótékony hatásáról itt olvashatsz: http://vitafutura.hu/usszunk-sokat/

Itt a nyár, ússzunk sokat!

Az ecet kitűnő tisztítószer, vízkőtlenítésre kiválóan alkalmas, de zárt térben ne használd és használata után érdemes alaposan kiszellőztetni.

Használj ecetet a takarításhoz!

Ha valamit felesleges csomagolás nélkül nem lehet megvenni, inkább ne vedd meg vagy keress belőle kevésbé csomagolt verziót!Olyan italokat válassz, melyeket üvegbe zártak.

Ha elkerülhetetlen a csomagolás, válaszd inkább a természetes és lebomló anyagba csomagolt terméket!

Próbáld meg azokat a helyeket előnyben részesíteni, ahol mosható poharat, tányért stb. adnak. Ma már különböző rendezvényeken is egyre több helyen adnak visszaváltható vagy újrahasználható poharat. Keresd ezeket a lehetőségeket!
(Ha napi két eldobható pohárral kevesebbet használunk, évente 20 nehéz bowling golyó súlyának megfelelő CO2-t takaríthatunk meg!)

Eldobható pohár, tányér, evőeszköz stb. helyett használj moshatót!

Megspórolhatod a papírt, a borítékot, a nyomtatáshoz használt festéket és a házhoz szállítással járó környezetterhelést is.
Sok bankban ezzel pénzt is spórolhatsz. 🙂

A banki kivonatokat papír helyett kérd elektronikusan!

Tavasszal sokan újra biciklinyeregbe pattannának, az élvezetes bringázáshoz azonban szükséges egy megfelelően karbantartott bicikli.
Íme, néhány jó tanács a kerékpár átnézéséhez, tavaszi karbantartásához, esetleges javításához.
http://vitafutura.hu/elo-a-biciklivel/

Elő a biciklivel!

Pénteken lesz a Föld napja, így heti tippünk ehhez kapcsolódóan: Kirándulj tudatosan!
A tudatos erdei kirándulás 10 pontját weboldalunkon találod:http://vitafutura.hu/kirandulj-tudatosan/

Az erdő érték, segíts Te is megőrizni szépségét és változatosságát!

Kísérletezd ki, hogy mennyi az a kisebb mennyiség, amivel még mindig ugyanazt a hatást éred el!
(És persze lehetőleg mindig környezetbarát megoldást válassz!)

Csökkentsd a használt tisztítószerek, kozmetikumok mennyiségét!

Sok esetben olyan dolgokat is megveszünk, amire valójában nincs is szükségünk.

Mielőtt valamit megvennél, gondold át, hogy tényleg szükség van-e rá!

Az étcsoki sokkal egészségesebb, mint a tejcsokoládé!

Ha már csokira vágysz, akkor inkább válaszd az étcsokit!

A zuhanyzáshoz kb. negyedannyi víz és energia szükséges, mint a kádban való fürdéshez.
Még több vízspórolási tipp weboldalunkon: http://vitafutura.hu/viztakarekossag/

Ún. matróz fürdéssel (azaz ha elzárod a csapot szappanozás közben) még többet spórolhatsz!

A már nem használt műanyag szatyrok jelentős része a tengerekben végzi és sok esetben a vízben élő állatok pusztulását okozza. Egy érdekes videó a műanyag szatyor útjáról a tengerekig: http://www.youtube.com/watch?v=GLgh9h2ePYw

Amikor csak lehet, kerüld a műanyag szatyrok használatát! Ha mégis rákényszerülsz, lehetőleg valamilyen formában hasznosítsd újra, illetve ügyelj arra, hogy a szelektív hulladéktárolóban végezze!

Elgondolkodtató: Az Amerikai Egyesült Államokban évente annyi állatot esznek meg, hogy ha ezeket felfűznék egy hatalmas kötélre, ötször oda- és visszaérne a Hold es a Föld között.

Eközben táplálkozástudományi szakértők szerint egy felnőtt embernek átlagosan heti 25 dkg húsra lenne szüksége…

Forrás: Ökoanyu a konyhában – Nagy Réka

Fogyassz kevesebb hústerméket!

Szappant készíteni nem nagy ördöngösség és jó móka, ráadásul biztosan nem lesznek egészségre vagy környezetre káros anyagok a szappanodban…

Használj te is saját készítésű szappant!

Tudtad, hogy a világon percenként egymillió nylon szatyor kerül használatba? És az vajon eszedbe jutott valaha, hogy egy műanyag szatyrot átlag 20 percig használunk, utána pedig szemét lesz belőle? El tudod képzelni, hogy az mennyi szemét?

Vidd magaddal a saját szatyrod!

Tudtad, hogy a számítógép 70%-kal kevesebb energiát fogyaszt alvó, mint képernyővédős üzemmódban?

Ha nem használod, kapcsold ki!

Zsíros edények mosószódával vagy bóraxszal is kisikálhatók. De az odaégett zsírt is el tudod tüntetni környezetbarát módon, ha először nedves, szódabikarbónás szivaccsal, majd ecetessel áttörlöd, végül sima vízzel eltávolítod a maradványokat.

Környezetbarát edénytisztítás

Rohanunk, intézzük a napi tennivalókat, közben sokszor úgy érezzük, kifolyik kezünk közül az idő és nem is élünk igazán…
Ahogy a fontos találkozókat feljegyzed a naptáradba, úgy legyen bevésve a magaddal töltött idő is!

Legyen fél óra magunkra!

A szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le, ami egy kétgyerekes családnál napi 100-300 litert is jelenthet. Ezzel szemben a víztakarékos tartálynál az öblítés hossza – és így a felhasznált vízmennyiség – attól függ, hogy meddig nyomjuk a gombot.

Szereltess be víztakarékos WC tartályt!

Egymással színben és mintában jól variálható, jó minőségű ruhákat vegyél, szezononként 5 garnitúra elég. A túl divatos ruha hamar divatjamúlttá válik! A már nem használt ruhák ajándékozd tovább barátaidnak, ismerőseidnek vagy rászorulóknak!

Vegyél kevesebb ruhát!

A megfelelő reggeli elfogyasztása mindenképpen fontos, ebben talán mindenki egyetért. De vajon miből is áll a bőséges, ugyanakkor egészséges „királyi” reggeli?

Mi megmondjuk, katt ide:http://vitafutura.hu/mit-egyunk-reggelire/

Egészséges reggeli

Reggelizz minden nap teljes csendben, nyugalomban tv, rádió, laptop, telefon nélkül, befelé figyelve!

Tipp forrása: Anti-Határidőnapló http://slowbudapest.com/anti_hataridonaplo_2016/

Kezdd csendben az év első hetét!

Mozogd le a karácsonyi menüt, hogy legyen hely szilveszterre! 😉

http://vitafutura.hu/karacsonyi-otletek/egeszseges-karacsony/

Fitten az ünnepek alatt is!

Jövő héten már karácsony.
Oldalunkon az ünnepi menü összeállításához adunk ötleteket.

http://vitafutura.hu/karacsonyi-otletek/karacsonyi-receptek/

Jövő héten már karácsony

Már megvan minden ajándék, csupán csomagolópapírra vadászol? Ne tedd! Talán még sosem jutott eszedbe, de a hagyományos csomagolópapír nem túl környezetbarát megoldás. Van helyette jobb ötletünk, katt ide és görgess a 3. ponthoz! 😉

http://vitafutura.hu/karacsonyi-otletek/kornyezetbarat-karacsony/

Környezetbarát karácsony

Télen különösen fontos, hogy vitamindúsan étkezzünk. Ügyeljünk arra, hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk, amelyeknek éppen szezonja van, így nemcsak egészségesen étkezünk, de a környezetre is figyelünk, hiszen a termék nem utazik több ezer kilométert, mire ideér.

Téli zöldségek és gyümölcsök listája itt:
http://dietless.hu/zoldsegek-es-gyumolcsok-szezonja/

Téli zöldségek és gyümölcsök

Heti tippünk:

Advent van, eljött a karácsonyi készülődés ideje, mindenki az ajándékok beszerzésére koncentrál. Mi, természetesen ilyenkor is gondolunk a környezetre. 😉
Környezetbarát ajándékötleteinket a következő linkre kattintva nézheted meg: http://vitafutura.hu/karacsonyi-o…/kornyezetbarat-karacsony/

Környezetbarát ajándékötletek