Hogyan utazz felelősen?

A turizmus felelőssé tétele az összes szereplő összefogását – az egyedi utazótól a (kicsi, független vagy világszintű) utazási vállalkozásokig – megköveteli és szükségessé teszi, hogy az érintettek tisztában legyenek a turizmus széleskörű hatásaival és a fenntarthatósági irányelveknek megfelelően cselekedjenek.

A turizmus részeként, utazóként te is sokat tehetsz mindezért azáltal, hogy felelősen döntesz utazásaidról, például figyelembe veszed utazásod környezeti, szociális és gazdasági hatásait, körültekintően választod ki az úti célt és felelősségteljesen működő szolgáltatót választasz.

5.3.4_what you can do_orig

1. Készülj fel az utazásra!
Körültekintően válassz úti célt és még indulás előtt tájékozódj az országról, a kultúráról, a jellemző körülményekről. Ha van előzetes információd és tudod, mire kell készülni, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy csalódás helyett élvezetes nyaralásban legyen részed.

Tipp: ha nincs kedved információk után kutatni, válassz olyan szolgáltatót utazásod megszervezéséhez, amely a szükséges információkat biztosítja számodra.

2. Utazz kis csoporttal!
Mindig kis (maximum 14 fős) csoporttal utazz! Egyrészt azért, mert kis csoportban utazni teljesen más érzés. Kis csoporttal garantáltan jobban fogod élvezni a nyaralást és valódi élményekben lehet részed. Ugyanakkor azért is a kiscsoportos utazást válaszd, mert a nagy turistacsoportok sokszor zavarják a helyieket, akik gyakran érzik úgy, hogy az idegenek betolakodnak az életükbe.

3. Tartsd tiszteletben a helyi kultúrát!
Minden országnak megvan a saját kultúrája, gyakran nagyon különböző szokásokkal és hagyományokkal. Egy adott ország kultúrája teljesen más lehet, mint a te országodé, de az utazás éppen arra ad remek lehetőséget, hogy mindezt felfedezd. Viszont annak érdekében, hogy a nyaralásod még élvezetesebb legyen – és a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a helyi kultúrára – tiszteletben kell tartanod a helyi emberek szokásait és hagyományait, és el kell fogadnod, ha másképp viselkednek és bizonyos dolgokról (vagy akár mindenről) másképp gondolkodnak.

Például a helyi kultúra tiszteletének jeleként mindig öltözz megfelelően (különösen a falvakban és vidéki területeken) és ne fotózd az embereket a beleegyezésük nélkül. Ugyanakkor sok országban (pl. Marokkó, Kenya) bármikor ehetsz kézzel, akár az éttermekben is vagy bárhol és bármikor teázhatsz, mert náluk mindig teaidő van.

4. Csökkentsd a nyaralásod környezeti hatását!
Spórolj a vízzel, csökkentsd a szemetet, ne pazarold az energiát – ezek a legegyszerűbb módok arra, hogy a nyaralásod környezeti hatását csökkentsd.

Ugyanakkor részt vehetsz a természet védelmében és a biodiverzitás megőrzésében vagy csökkentheted a szén-dioxid kibocsátásod is. Rengeteg lehetőség van és a jó hír, hogy nyugodtan kezdheted apró, egyszerű lépésekkel.

5. Támogasd a helyi gazdaságot!
Bárhova is mész, ha már ott vagy, szállj meg helyi szállásokon, egyél helyi éttermekben, vásárolj helyi (nem importból származó) élelmiszert a piacon (és ne külföldi tulajdonú szupermarketben), az ajándékokat pedig helyi termelőktől, kézművesektől szerezd be! Így biztosítani tudod, hogy a pénzed közvetlenül a helyi embereket támogassa ahelyett, hogy „kívülállók” vagyonát gyarapítaná.

6. Adj vissza!
Ha ott vagy – vagy akár otthonról is, ha már hazaértél – számos módon támogathatsz helyi közösségeket. Vihetsz ajándékot a meglátogatott családoknak vagy azoknak az embereknek, akikkel találkozol vagy támogathatsz helyi kezdeményezéseket akár pénzzel, akár (önkéntes) munkával.

7. Segíts terjeszteni az igét!
Oszd meg tapasztalataidat, emlékeidet a barátaiddal, ismerőseiddel, családod tagjaival, és reklámozd a felelősségteljes utazás eszméjét. Mondd el, hogy te felelősen utaztál és meséld el nekik, hogy miért fontos felelősen utazni.

Cikk megjelent a www.marokkoiturak.hu oldalon is.