Így csökkentsd a műanyaghulladék mennyiségét

Arról, hogy a műanyag miért nem jó, és a szelektív hulladékgyűjtés önmagában miért nem elég, ebben a cikkünkben írtunk bővebben

A műanyag problémára valódi megoldást az ún. műanyagmentesség jelent. Ez azonban nem feltétlenül jelenti a műanyagok azonnali és teljes száműzését az életünkből. A cél inkább a használt műanyagok, elsősorban az egyszer használatos műanyagok mennyiségének csökkentése. Akár úgy, hogy bizonyos műanyagokat teljesen száműzünk az életünkből, akár úgy, hogy nagyobb odafigyeléssel, tudatos vásárlással csökkentjük a keletkező műanyag mennyiségét. 

Számos lehetőség áll rendelkezésre a műanyaghasználat csökkentésére a legegyszerűbb lépésektől a bonyolultabb, nagyobb lemondással vagy magasabb költségekkel járó megoldásokig. Nem kell mindjárt a legbonyolultabbal kezdeni. Kezdd egyszerűbb, szinte már magától értetődő lépésekkel, és amint ezek már a mindennapi életed részéve váltak (vagy legalábbis a lehetőségekhez mérten bevezetted és követed őket), lépj szintet és próbálj ki más megoldásokat. 

A lista a nagy általános ötletek és elvek helyett a konkrét gyakorlati lépéseket gyűjti össze, az általában szokásos (máshol olvasható listáknál valószínűleg részletesebben. Nagyjából olyan formában, ahogy mi magunk is követjük ezeket a lépéseket. Az egyes ötleteket nehézségi szint szerint szétválogattuk, mivel azonban a nehézség szubjektív és az éppen aktuális családi helyzettől, lakóhelytől stb. is függ, a besorolás nem kőbe vésett. Ha van a közeledben egy csomagolásmentes bolt vagy piac (amiből sajnos még nincs nagyon sok), akkor nyilván könnyebben megveszed a babot csomagolásmentesen, mintha csak szupermarketben tudsz vásárolni…. 

Mivel mi magunk is a folyamat elején, közepén járunk és mi sem élünk teljesen műanyagmentes életet (viszont próbálunk folyamatosan fejlődni), így valószínűleg az alábbi lista is folyamatosan fog fejlődni és bővülni. Használd egyfajta check-listként, és nyugodtan jelezd, ha van, ami kimaradt. 🙂  

 

Kezdő lépések

 • Vidd magaddal a saját szatyrod, táskád, kosarad stb., és ne fogadj el műanyagszatyrot a boltokban.
  Sőt papírt se fogadj el. Az is csak felesleges kacat, amiből a végén szemét lesz, még akkor is, ha nem olyan káros, mint a műanyag. 
  A sarki boltba és a piacra már sokan járnak saját táskával, de például ruha, cipő, játék, könyv stb. vásárlásához is viheted a saját szatyrod. Mindig legyen a táskádban egy vagy kettő újrahasználatos (lehetőleg nem műanyag) szatyor, amit bárhol tudsz használni.
 • Tusfürdő helyett használj szappant. Szappanból pedig válaszd a természetes alapanyagút és a pálmaolajmenteset, lehetőleg csomagolásmentesen vagy papírcsomagolásban. Előbbi esetén a beszerzéshez és tároláshoz rendszeresíts  egy dobozt vagy szappantartót! 
 • Hanyagold a szívószálat! A szívószál sok esetben kényelmi  termék, nem nélkülözhetetlen, ennek ellenére úgy osztogatják (van, ahol egyszerre kettőt is), mintha enélkül nem lenne meginni az üdítőt. Mutasd meg, hogy igenis meg lehet, és ne kérj, illetve ne fogadj el műanyag szívószálat az éttermekben, büfékben, bárokban. 
  Ha mindenképpen szívószálra van szükséged, használj tartós, mosható és többször használható verziót (pl. fém vagy üveg szívószálat) vagy természetes anyagból készültet (pl. szalma, tészta vagy bambusz). Ezek kis helyen is elférnek, így bárhová magaddal viheted őket. 
 • Felejtsd el a palackos vizet és legyen saját kulacsod! Magyarország jelentős részén a csapvíz iható, sőt ugyanolyan jó minőségű, mint a palackos víz. (Sőt a csapvízben állítólag kevesebb a mikroműanyag…) Ráadásul egyre több helyen tudod gond nélkül újratölteni a kulacsod. (Itt találod, hogy hol.)
 • A nagy melegben víz helyett valami “ízesre” vágysz? Ízesítsd a vizet szörppel (ez akkor is kevesebb műanyag, ha műanyag flakonban kell megvenned) vagy készíts friss gyümölcslevet, smoothiet. A dobozos gyümölcslevek csomagolásában is van műanyag, ráadásul ezek kevert csomagolások, amiket még nehezebb újrahasznosítani, úgyhogy ezeket lehetőség szerint kerüld el.)
 • Ne használj egyszer használatos műanyag vagy műanyaggal bevont papír poharat! Ha rendszeres kávézó vagy, és nincs időd beülve meginni a kávéd, akkor – a kulacs mellé – szerezz be egy termoszbögrét, és kérd abba a kávét vagy akár teát. 
 • Kerüld a műanyag csomagolású és az agyoncsomagolt termékeket! Ha valamit papírban is meg lehet venni, akkor inkább válaszd azt. Ha  valamit meg lehet venni egy nejlonzacskóban és nejlonzacskó+papírdobozban vagy két nejlonba csomagolva, akkor inkább az egy nejlonzacskósat válaszd. (Persze, jobb lenne, ha inkább meg sem vennéd.)
 • Amiből lehet válaszd a papír- vagy üvegcsomagolásút! Sőt a műanyagnál az aludoboz is jobb, de csak, ha a végén nem felejted el a szelektív kukába dobni, hogy újrahasznosításra kerülhessen. (Az aludoboz végtelenszer újrahasznosítható.)
 • Kerüld az egyesével csomagolt termékeket! Például csokiból válaszd a “csupasz” vagy a táblás verziót!
 • Vásárolj nagyobb kiszerelésben! Ezzel ugyan nem úszod meg teljesen a csomagolást, de legalább kevesebb lesz a hulladék. 
 • Papír zsebkendő helyett használj textilzsebkendőt. Vagy legalább papírdobozos papír zsepit vásárolj.
 • Csökkentsd az élelmiszer-hulladékod! Figyelj az élelmiszerek fogyaszthatósági idejére! Minél kevesebb dolgot kell kidobni, annál kevesebb lesz az ezzel járó hulladék is!
 • Kerüld az egyesével csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket!
 • Ha elromlott, javíttasd meg! Ha nem kell újat beszerezned, megspórolod az új csomagolását is…
 • Egyszer használatos műanyagtartó helyett vedd a tojást papír dobozban/tálcán vagy vidd magaddal a saját tartód!
 • Kerüld a gyorséttermeket! Vagy legalább ne kérj műanyag evőeszközt, szalvétát, kis kiszerelésű ketchupot, sót stb.
 • Felejtsd el a lufieregetést! Az eleresztett lufik idővel a földön vagy a vízben landolnak, és veszélyeztetik a madarak és a vízben élő állatok életét. Szülinapra, iskolai rendezvényre, esküvőre stb. válassz lufi helyett más dekorációs elemet.

Haladóknak

 • Kerüld a nejlonzacskó használatát! A pékáru, húsárú vagy a zöldségek és gyümölcsök vásárlásához vigyél magaddal dobozt vagy vászon/hálós zsákot. Fagyasztáshoz használj dobozt vagy befőttes üveget.
 • Felejtsd el a folpackot (és ha már itt tartunk, az alufóliát is)! Az uzsonnát, szendvicset tedd ruhaszalvétába, méhviaszos kendőbe vagy uzsonnás dobozba!
 • Ne használj egyszer használatos műanyag evőeszközöket! Összességében jobb, ha kerülöd az olyan gyorséttermeket és kifőzdéket, ahol műanyag evőeszközöket adnak, de ha mégis rendszeresen jársz ilyenekbe, akkor szerezz be egy ún, kanálgépet (összecsukható fém evőeszközök) vagy vidd magaddal a saját evőeszközöd. (Itt találsz egy rövid videót arról, hogy milyen egyszerűen készíthetsz magadnak utazó/hordozható evőeszközkészletet.)
 • Ne használj egyszer használatos műanyag tányérokat! Ha partit rendezel és nem tudsz mosogatni,  akkor inkább papírtányért használj. (A lustaság és a “nincs kedvem mosogatni” nem elég és sosem jó indok az eldobható tányérok, poharak, evőeszközök használatára.)
 • Ne ebédelj olyan helyen, ahol eldobható műanyag tányérban adják az ételt. Vagy, ha mégis, vigyél magaddal egy zárható edényt és abba kérd az ételt. Akkor is, ha helyben fogyasztod, mert így egyrészt az esetleges maradékot könnyen magaddal tudod vinni, másrészt a “tányért” le tudod zárni, és ráérsz este otthon elmosogatni.
 • Ne rendelj házhoz ebédet vagy legalább minimális csomagolásút. Ha nem tudsz főzni, ülj be inkább valahová. Ha viszont utóbbira sincs lehetőséged, akkor rendelj olyan helyről, ahol a dobozokat visszaváltják vagy tényleg csak a legszükségesebbeket rendeld meg, minél kevesebb csomagolásban.
 • Sampont helyett használj samponszappant vagy szilárd sampont. Eltelhet némi időbe, mire kikísérletezed, hogy melyik verzió és melyik márka válik be a leginkább, de ne add fel! A hajad is meghálálja majd, ha mindenféle kemikáliák helyett természetes anyagokkal gondozod.
 •  Kerüld a mikroszemcsés kozmetikumokat. A mikroszemcsék általában apró műanyag golyók, amik – pl. egy arc- vagy testradír esetén – használat után közvetlenül a vízbe kerülnek. Ha arc- vagy testradírra van szükséged, használj természetes anyagból készültet. Erről bővebben itt olvashatsz. 
 • Vedd meg csomagolásmentesen és vásárolj kimérősen! (És ehhez vidd magaddal a saját dobozod, zsákod, üveget. Létezik néhány csomagolásmentes bolt, ahol szinte bármit megvehetsz. De ha ilyen nincs a közeledben, piacokon, zöldségboltokban, sőt szupermarketekben is vannak kimérős részlegek. Amit lehet (aszalványok, magok, hüvelyesek, tejtermékek), vásárold így. 
 • Vásárolj mézet saját üvegben! A méhészetekben általában van arra lehetőség, hogy saját üvegbe (üveg “üvegbe”, ne műanyag flakonba) kérd a mézet vagy legalább arra, hogy a korábban náluk vásárolt méz üvegét visszavidd, és újrahasználják. 
 • Az agyoncsomagolt áruházi húsárú helyett vásárolj kimérősen, saját dobozba!
 • Felejtsd el a folpackot (és ha már itt tartunk, az alufóliát is)! Az uzsonnát, szendvicset tedd ruhaszalvétába, méhviaszos kendőbe vagy uzsonnás dobozba!

Profiknak

 • Eldobható női intim higiéniai termékek (tampon, betét) használj mosható betétet vagy intim kelyhet.
 • Eldobható pelenka helyett használj mosható pelenkát.
 • Környezetbarát tisztítószerekkel takaríts és moss! A citromot, citromsavat, mosószódát, szódabikarbónát általában műanyagmentesen is be lehet szerezni….
 • Használj fanyelű, természetes sörtéjű fogkefét, mosogató és takarító kefét.
 • Egyszer használatos, eldobható borotva helyett használ rozsdamentes acél, cserélhető pengéjű borotvát.
 • Bolti gyurma helyett használj főzött gyurmát! A receptért kattints ide. Akár fogyasztásra is alkalmas, ámbár nem ajánlott! 😉