Kupakverseny 2012

A korábbiakhoz hasonlóan a verseny célja a környezettudatos szemlélet és a hulladék-(újra)hasznosítás minél szélesebb körű népszerűsítése.

„A környezettudatos gondolkodás ott kezdődik, hogy mindenki saját lehetőségéhez mérten tesz lépéseket környezete fenntarthatósága érdekében. Legyen az első “zöld” lépés akár egyetlen kupak jelképes leadása újrahasznosítás céljából, a lényeg, hogy a személyes döntések össztársadalmi „zöld” mozgalommá formálódjanak.” – ez a verseny szervezőjének, a Holofon Zrt-nek az alapgondolata. A vállalat fő tevékenysége az iparból és kereskedelemből származó műanyag hulladékok átvétele majd újrahasznosítása, melynek során a hulladékból alapanyagot, úgynevezett granulátumot állít elő, amelyből a műanyag feldolgozók ismét késztermékeket készíthetnek (pl. köztéri asztalok, padok, virágtartó ládák, vállfák, hólapát, csipesz, fűrács, rekesz). A Holofon Zrt. így kíméli az erőforrásokat és csökkenti a hulladék mennyiséget, valamint – innovatív vállalatként – folyamatos technológiai fejlesztéseket is végrehajt.

Azonban a műanyag újrahasznosítás hazai piacán meghatározó részesedéssel rendelkező szereplőként a vállalat környezettudatos gondolkodása nem csak tevékenységében és technológiájában mutatkozik meg, egyik fő célkitűzése, hogy a közszemléletet megváltoztassa a műanyaghulladékokról. Ez a cél hívta életre a Kupakversenyt, amely mára a vállalat saját társadalmi felelősségvállalási programja lett.

Azért a kupakok gyűjtésére esett a választás, mert a kupakok újrahasznosításra alkalmas lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag hulladékok, amelyek bárki által hozzáférhetőek, kisméretűek és súlyúak, valamint megfelelő környezetben gyűjtésük közösség építő jelleggel is bírhat, valamint „hulladékművészeti” felhasználásra is alkalmasak. A könnyű kis kupakokból rengetegre van szükség az eredményes feldolgozhatóság elérése érdekében, például 1 tonna újrahasznosított alapanyag eléréséhez körülbelül 500 ezer darab kupak összegyűjtésére van szükség. Általában 1 kg mennyiségű kupak 1 kisebb bevásárlószatyor megtöltéséhez elegendő.

A keletkező hulladékok újrahasznosítása kíméli az erőforrásokat és csökkenti a lerakásra vagy elégetésre kerülő hulladék mennyiségét, ily módon hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A versenyről

Az előző évtől eltérően a versenyre a gyermek és oktatási intézmények (óvodák, iskolák) mellett az idei évtől lakossági versenyzők jelentkezését is várják. A regisztráltaknak decemberig van lehetőségük arra, hogy minél több műanyag kupakot gyűjtsenek össze, és ezzel az idei verseny lehetőség szerint felülmúlja a tavalyi év eredményeit: az országos szinten regisztrált 250 intézményt és a 28.494 kilogrammnyi összegyűlt kupakot.

A verseny során gyűjthetők a háztartásokban előforduló ásványvizes, üdítőitalos, mosószeres, tusfürdős, illetve samponos palackok kupakjai.

A verseny 2012. október 1-től – a meghosszabbított határidő szerint – 2013. február 28-án 17.00 óráig tart. Ezen időszak alatt adhatók le az összegyűlt kupakok a Holofon Zrt. telephelyén és a kupakleadó pontokon az ország több pontján. A verseny ideje alatt folyamatosan lehet regisztrálni, de csak a 2013. február 28-án 17.00 óráig leadott kupakok vesznek részt a versenyben. A részvétellel kapcsolatos legfontosabb információkat itt találod.

Tedd meg az első „zöld” lépést: gyűjtsd az otthon feleslegessé vált kupakokat, és nevezz a versenybe vagy ajánld fel az összegyűlt kupakokat bármely, a versenyben részt vevő oktatási intézmény számára! Ezzel nemcsak a környezetnek teszel jót, de – mivel a Holofon Zrt. a verseny során összegyűjtött kupakokat a piaci árnál magasabb áron vásárolja fel -, a kiválasztott óvodát, iskolát is támogathatod.
De ne feledd, a környezetért akkor teheted a legtöbbet, ha elkerülöd a felesleges hulladékképződést, és csak azt veszed meg, amire igazán szükséged van!

További információk a versenyről a Kupakverseny honlapján.