ÖkoManók – Budaörsi napközis tábor

Augusztus 7-én – a táborvezető felkérésére – ÖkoManók foglalkozást tartottunk a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola nyári napközis táborában.

A tábor résztvevői „Kreatív hulladék” témájú foglalkozásunkon vettek részt. A foglalkozás végén az újrahasználat jegyében pénztárcák is készültek. Az alapanyagot – a kombinált italdobozokat, tejes és gyümölcsleves kartonokat – már hetek óta gyűjtötték a gyerekek (és szüleik).

Budaörsön – a gyerekek elmondása szerint – a lehetőség van arra, hogy köztéren elhelyezett fehér színű konténerekben külön gyűjtsék a papírtól és a műanyagtól a kombinált italdobozt. (Másutt jellemzően a papírral vagy a műanyaggal együtt gyűjtik a dobozokat.)

A foglalkozáson elhangzott, hogy ez a (kombinált) csomagolásfajta jelentős mértékben terheli a környezetet és a többféle alapanyag miatt nehéz újrahasznosítani is, ezért a legjobb elkerülni a használatát, de a dobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása mindenképpen jobb, mintha a kommunális hulladékban (azaz a normál kukába) kerülnének.