Ökomanók – Lázár Ervin Általános Iskola II.

Az év utolsó Ökomanók foglalkozására 2016. december  8-án került sor az újpesti Lázár Ervin Általános Iskolában.

Környezeti nevelőnk ezúttal a 3. osztályban 25 fő részvételével tartott foglalkozást. A karácsonyi készülődés és az újrahasználat jegyében kézműveskedtünk a gyerekekkel, melynek során kétféle csomagolóanyag újbóli felhasználását mutattuk meg a gyerekeknek: kombinált italtobozból és befőttesüvegekből készítettünk karácsonyi lámpásokat.
A foglalkozás kiegészült az általános környezetvédelmi ismeretek játékos feldolgozásával: hogyan keletkezik a szemét, van-e különbség hulladék és szemét között? Hová viszi a kukásautó a külön válogatott szelektív hulladékot, és mi lesz abból? Melyik a jobb csomagoló anyag? Mit válasszunk, ha környezetbarát módon szeretnénk viselkedni, és hogyan változtathatunk a szokásainkon ennek érdekében?

Az osztály nagyon érdeklődő, a témában már tájékozott volt. Különösen kedvesek, figyelmesek, türelmesek voltak egymással a foglalkozás során. Nagyon szép lámpásokat készítettünk együtt. Az otthonról hozott és visszagyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozokból a gyerekek a testvér-osztályuknak készítették el a karácsonyi meglepetést. Szüleiknek pedig a befőttesüvegek feldíszítésével alakultak a lámpások karácsonyi ajándékká. Az üvegeket otthonról hozott, már kinőtt zoknikba, harisnyákba bújtattuk és szalaggal, zöld levelekkel díszítettük.