ÖkoManók – Szobi Fekete István Általános Iskola Nagybörzsönyi Tagiskolája

2016. április 27-én a Szobi Fekete István Általános Iskola Nagybörzsönyi Tagiskolájában tartott környezeti nevelőnk foglalkozást összevont alsó tagozat számára 1-4 osztályig 17 fő kisdiák részvételével. A téma ” A szelektíven túl és kreatív hulladék” volt, amely lefedi az általános környezetvédelmet, szelektív gyűjtést és a kézműves újrahasználat lehetőségeit is. A foglalkozás közel három órás volt (135 perc, 3 tanóra).
Alább környezeti nevelőnk beszámolója olvasható.

“A Nagybörzsönyi Tagiskola speciális helyzetű. Egyrészt egy csodaszép természeti értékeket felmutató településen van, ahol a helyi termékek, tanösvények és a belföldi turizmus is jelen van. Ugyanakkor többszörösen hátrányos helyzetű maga az iskola és a benne tanuló diákok is. A térségben több kis létszámmal működő iskola is van, ahol kevés a településen/faluban élő gyerek. Ezért az iskolák – így a Nagybörzsönyi suli is – évente küzdenek azért, hogy megmaradjanak. Itt az összevont alsó tagozat azt jelenti, hogy nincsenek felsősök, csak az alsó négy osztály működik az iskola épületében, annyi gyerekkel, ahányan az adott településen laknak. Felső osztályokba más településre utaznak át a gyerekek.

A Nagybörzsönyi Tagiskola diákjai 90%-ban cigány származású gyerekek. Mind szociális, társadalmi és tanulási képesség területén hátrányokkal rendelkeznek. Náluk egy papírgyűjtési akcióból származó bevétel óriási segítség, mert kizárólag a befolyt összeg fedezi például egy kirándulás, extra program költségeit. Máshonnan erre nincsen forrás. Az iskolában három pedagógus dolgozik, akik kitartással és minden lehetőséget megragadva nevelik a gyerekeket, így például ez a kis csapat már volt hulladékkezelő üzemben is látogatáson.
A foglalkozást és a vendéget, azaz engem, már nagyon várták a gyerekek. Legnagyobb meglepetésemre a tudásuk a környezetvédelem, szelektív gyűjtés területén kiemelkedő volt. A csapat együttműködően fogadta a játékokat és ebből kifolyólag sokat és jól tudtunk játszani.
Kiderült, hogy szokásaikban, ismereteikben már megalapozottan végeznek cselekedeteket, tisztában vannak a szeletív gyűjtéssel, azzal, hogy ami kidobásra menne, abból még mit lehet tovább felhasználni, valamint a környezetbarátabb termékek és csomagolóanyagok fajtáit is jól meg tudják különböztetni.

Kétféle kézműves tárgyat is készítettünk. Papírgurigákból figurákat és tetra pénztárcát, azaz tejes és gyümölcsleves dobozok újrahasználatával elkészült pénztárcát. Mindkét kézműveshez a gyerekek otthonról hozták az alapanyagot, előre készültek ezzel.”

Az Ökomanók foglalkozást a település polgármester asszonya is meglátogatta.
A VitaFutura Alapítvány ezzel a foglalkozással a környezeti nevelési célokat és a hátrányos helyzetű gyerekeket is támogatta.