Szeptember 4-től ismét indul az országos Kupakverseny!

2012. augusztus 22.

A korábbiakhoz hasonlóan a verseny célja a környezettudatos szemlélet és a hulladék-(újra)hasznosítás minél szélesebb körű népszerűsítése.

„A környezettudatos gondolkodás ott kezdődik, hogy mindenki saját lehetőségéhez mérten tesz lépéseket környezete fenntarthatósága érdekében. Legyen az első “zöld” lépés akár egyetlen kupak jelképes leadása újrahasznosítás céljából, a lényeg, hogy a személyes döntések össztársadalmi „zöld” mozgalommá formálódjanak.” – ez a verseny szervezőjének, a Holofon Zrt-nek az alapgondolata. A vállalat fő tevékenysége az iparból és kereskedelemből származó műanyag hulladékok átvétele majd újrahasznosítása, melynek során a hulladékból alapanyagot, úgynevezett granulátumot állít elő, amelyből a műanyag feldolgozók ismét késztermékeket készíthetnek (pl. köztéri asztalok, padok, virágtartó ládák, vállfák, hólapát, csipesz, fűrács, rekesz). A Holofon Zrt. így kíméli az erőforrásokat és csökkenti a hulladék mennyiséget, valamint – innovatív vállalatként – folyamatos technológiai fejlesztéseket is végrehajt.

Azonban a műanyag újrahasznosítás hazai piacán meghatározó részesedéssel rendelkező szereplőként a vállalat környezettudatos gondolkodása nem csak tevékenységében és technológiájában mutatkozik meg, egyik fő célkitűzése, hogy a közszemléletet megváltoztassa a műanyaghulladékokról. Ez a cél hívta életre a Kupakversenyt, amely mára a vállalat saját társadalmi felelősségvállalási programja lett.

Azért a kupakok gyűjtésére esett a választás, mert a kupakok újrahasznosításra alkalmas lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag hulladékok, amelyek bárki által hozzáférhetőek, kisméretűek és súlyúak, valamint megfelelő környezetben gyűjtésük közösség építő jelleggel is bírhat, valamint „hulladékművészeti” felhasználásra is alkalmasak. A könnyű kis kupakokból rengetegre van szükség az eredményes feldolgozhatóság elérése érdekében, például 1 tonna újrahasznosított alapanyag eléréséhez körülbelül 500 ezer darab kupak összegyűjtésére van szükség. Általában 1 kg mennyiségű kupak 1 kisebb bevásárlószatyor megtöltéséhez elegendő.

Az előző évtől eltérően a versenyre a gyermek és oktatási intézmények (óvodák, iskolák) mellett az idei évtől lakossági versenyzők jelentkezését is várják. A regisztráltaknak három hónapjuk lesz arra, hogy minél több műanyag kupakot gyűjtsenek össze, és ezzel az idei verseny lehetőség szerint felülmúlja a tavalyi év eredményeit: az országos szinten regisztrált 250 intézményt és a 28.494 kilogrammnyi összegyűlt kupakot.

A verseny során gyűjthetők a háztartásokban előforduló ásványvizes, üdítőitalos, mosószeres, tusfürdős, illetve samponos palackok kupakjai.

A keletkező hulladékok újrahasznosítása kíméli az erőforrásokat és csökkenti a lerakásra vagy elégetésre kerülő hulladék mennyiségét, ily módon hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Tedd meg az első „zöld” lépést: gyűjtsd az otthon feleslegessé vált kupakokat, és nevezz a versenybe vagy ajánld fel az összegyűlt kupakokat bármely, a versenyben részt vevő oktatási intézmény számára! Ezzel nemcsak a környezetnek teszel jót, de – mivel a Holofon Zrt. a verseny során összegyűjtött kupakokat a piaci árnál magasabb áron vásárolja fel -, a kiválasztott óvodát, iskolát is támogathatod.
De ne feledd, a környezetért akkor teheted a legtöbbet, ha elkerülöd a felesleges hulladékképződést, és csak azt veszed meg, amire igazán szükséged van!

További információk a versenyről a Kupakverseny honlapján.