Új témánk a felelősségteljes utazás

A Kodolányi János Főiskola Felelősségteljes Turizmus Kutatóközponttal, a Kaland az élet!-tel és a felelossegteljesutazas.hu-val összefogásban mostantól azon (is) dolgozunk, hogy a hazánkban ma még kevéssé ismert felelősségteljes – vagy röviden felelős – utazás szemlélete nálunk is széles körben elterjedjen.

A turizmus az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, amely gazdasági hatása mellett jelentős mértékben befolyásolja az érintett terület szociális-társadalmi és környezeti viszonyait is.
A turizmus közvetlen környezetszennyező hatásai között említhetjük a közlekedéssel járó CO2 kibocsátást, a megnövekedett fogyasztást és ezzel együtt a megtermelt hulladék nagy mennyiségét (gondoljuk csak a szállodai kis szappanok-tusfürdők használatára, az ásványvízfogyasztásra vagy a svédasztalos étkezések során kidobásra ítélt élelmiszer-mennyiségre) vagy akár a szállodai léttel járó környezeti hatásokat (légkondi használat, a törölközők, ágynemű mindennapi cseréje stb.).
A turizmus azonban hatást gyakorol a turisták által látogatott területek ökoszisztémájára is pl. azzal, hogy letapossuk a növényeket vagy megzavarjuk az állatokat az erdei kirándulás során vagy hogy a turisták által leginkább kedvelt helyeken újabb és újabb szállodák és létesítmények épülnek.
A környezeti hatások mellett a turizmus befolyással van a helyi lakosság életére is. Munkahely-teremtő hatása miatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a hatás csak pozitív lehet, de ezzel párhuzamosan a turizmus hozzájárul a helyi közösségekben a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséhez, a hagyományos életformák átalakulásához, a helyi szokások, hagyományok eltűnéséhez.

Azt, hogy ezeket a hatásokat kezelni kell és meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a turizmus pozitív hozadékai és káros hatásai között, már az 1980-as évek elején felismerték. Erre a felismerésre reagálva jelent meg az ökoturizmus fogalma, melyet azonban sajnos sokan csak a káros hatások elfedésére (zöldrefestésére) és nem a valódi problémák megoldására használnak. Ráadásul az „ökoturizmus” – nevéből is fakadóan – leginkább csak a turizmus környezeti hatásaira koncentrál, és nem vagy nem kellően foglalkozik a szociális-gazdasági hatásokkal.
A felelősségteljes utazás kezdeményezés ezzel szemben a turizmus hatásait egy rendszerben kezelve, annak minden tényezőjére figyelmet fordítva segíti elő a turizmussal járó negatív hatások csökkentését.

Sokak szerint a turizmus nem lehet környezetbarát és felelős, mert a negatív hatások túlzottan erősek, melyeket legfeljebb csökkenthetünk, de meg nem szüntethetünk.
Mi azonban hiszünk abban, hogy utazni lehet felelősségteljesen, azaz úgy, hogy az a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre és a helyi társadalmakra, valamint hiszünk abban is, hogy minden lépés – legyen az bármilyen kicsi is – összeadódva jelentős változásokat képes generálni. (Ha például minden utas eggyel kevesebb szállodai miniszappant bont ki, világszinten máris akár egy milliárddal kevesebb miniszappan-csomagolás végzi a kukában, ami lássuk be, jelentős mennyiség annak ellenére, hogy egyéni szinten nem követelt jelentős erőfeszítést egy-egy utastól.)

A fent említett partnerekkel összefogásban egy olyan hosszú távú program kialakításán és megvalósításán dolgozunk, amely lehetővé teszi a felelős(ségteljes) utazás szemléletének magyarországi elterjesztését mind az utasok, mind a szolgáltatók (utazási irodák, szállások stb.) körében.
A programban a Kutatóközpont szakmai tudásával és kutatótevékenységével, a Kaland az élet! gyakorlati tapasztalatával támogatja a felelősségteljes utazás szemléletének hazai terjedését, alapítványunk a szemléletformálásban vesz részt, míg a felelossegteljesutazas.hu arról gondoskodik, hogy minél több szolgáltató és utazó csatlakozzon a kezdeményezéshez és a turizmus minél nagyobb arányban váljon felelősségteljessé.