Víztakarékosság

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag – a Föld felületének 71%-a -, az édesvíz mennyiségi és minőségi hiánya mégis napjaink egyik legsúlyosabb környezeti problémája, amely a víz élettani, gazdasági és kulturális jelentősége ellenére sem kap elég figyelmet.

A(z édes)víz nélkülözhetetlen az élethez – az ember 2-3 napnál tovább nem éli túl a vízhiányt -, ugyanakkor a víz rendelkezésre állása alapvetően befolyásolja egészségünket is. Hiánya vagy nem megfelelő minősége betegségek kialakulásához és terjedéséhez vezethet – a világon a betegségek 90%-a vízzel kapcsolatos.[Forrás: 50 fontos kérdés a világról – 27. El fog-e fogyni a világon a víz?]
Emellett azonban a víz elengedhetetlen a mezőgazdaság, az ipar és a kultúra számára is; hatással van az országok gazdasági teljesítményére és a kultúra fejlődésére is.

Bár a Föld felületének 71%-át víz borítja, a globális vízkészletek alig 3%-a édesvíz (a maradék 97% az óceánok és tengerek sós vize), melynek nagy része – közel 70%-a – ráadásul hótakaró és gleccserek formájában – az emberlakta területektől távol – található meg. (Ez kb. azt jelenti, hogy ha a Föld vízkészlete egy vödör víz volna, akkor abból kb. egy pohárnyit tudnánk meginni.)
Nem meglepő tehát, hogy az emberiség már ma is a rendelkezésre álló édesvíz-készletek mintegy 50%-át használja. Kutatók szerint azonban – leginkább a népességnövekedés következtében – ez az arány néhány évtizeden belül 70%-ra növekszik, elsősorban azért, mert a vízfelhasználás mindenütt nő a világon (főként a népességnövekedés és az ipari fejlődés következtében), miközben a vízkészletek – a fokozódó felhasználás és a klímaváltozás miatt – folyamatosan apadnak.

Az egyre növekvő vízhasználat és az apadó készletek (mennyiségi probléma) mellett további gondot jelent a tiszta, iható víz elérhetősége (minőségi probléma). Az egész Földet tekintve ma mintegy 2,3 milliárd ember egészsége van veszélyben a rossz minőségű vizek miatt, és naponta mintegy hatezer ember hal meg fertőző ivóvizek miatt (döntően vérhasban), ami többszöröse a háborúban elesettek számának. A vízzel kapcsolatos minőségi problémák nagy részét az ipari fejlődés és a nem megfelelő vízgazdálkodás, főként a mezőgazdasághoz köthető gátak és csapolások nyomán kialakuló csökkenő vízszint és elmocsarasodás okozza. Mindezek következtében a rendelkezésre álló vízkészletek (a Föld teljes vízkészletének 2%-a) egy része szennyezett, emberi fogyasztásra nem vagy korlátozottan alkalmas.

A vízhasználat várható növekedésével és a rendelkezésre álló vízkészletek minőségének romlásával nemcsak napi vízhasználatunk kerül veszélybe, de a mezőgazdaság vízigényén keresztül az élelmiszertermelés és a vizes élőhelyek veszélyeztetése révén a sokszínű növény- és állatvilág is. A vízzel való takarékoskodással és a víz minőségének megőrzésével mi magunk is tehetünk a vízkészleteink megőrzése és vizeink tisztasága érdekében.

A Víz Világnapjának éppen az a célja, hogy megmutassa és tudatosítsa bennünk, hogy a víz mekkora érték és mennyire függünk tőle – gondolj csak bele, mennyire bosszantó, ha csőtörés miatt akár csak egy órára is elzárják a vizet! -, valamint felhívja a figyelmet a vízzel való takarékoskodás és a tiszta víz fontosságára.
Az alábbi javaslatok betartásával Te magad is hozzájárulhatsz vízkészleteink megóvásához!

Takarékoskodj a vízzel!

1. Ne folyasd feleslegesen a vizet!
Ha nem használod ténylegesen – mert például éppen kiveszel még egy megmosandó almát a hűtőből – zárd el a vízcsapot!

2. Fogmosáskor zárd el a csapot vagy használj fogmosó poharat!
Ha folyóvíznél mosol fogat, napi 7 vagy akár 8 liter vizet is elhasználhatsz. Ha csak használatkor folyik a víz, akkor 2 liter is elég.

3. Fürdés helyett zuhanyozz!
A zuhanyzáshoz negyedannyi víz és négyszer kevesebb energia szükséges. Mindez évente 145 kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást eredményez.

4. Próbáld ki a matróz-fürdést!
Zuhanyozás közben – amíg szappanozod magad – zárd el a csapot, így jelentős mennyiségű vizet és energiát spórolhatsz. Így 10 perc alatt 150 liter (!) vizet is megspórolhatsz.

5. Zuhanyozz rövidebb ideig!
Öt perc alatt bőven le lehet mosakodni.

6. Használj kis vízátfolyású (hozamú) zuhanyrózsát és szerelj perlátort a csapokba!
Így megmarad a „zubogó víz” élménye, miközben a tényleges fogyasztás jelentősen csökken.

7. Borotválkozás közben zárd el a csapot!

8. Ha csöpög a csap, csináltasd meg minél előbb! Egy elromlott csap miatt egy hét alatt akár egy kádnyi víz is elfolyhat feleslegesen.

9. Várd meg, amíg összegyűlik egy teljes adag mosni való ruha, és csak akkor indíts be a mosógépet!Néhány darab szennyes ruha miatt felesleges elindítani a gépet.

10. Szereltess(etek) be víztakarékos WC tartályt!

11. Használd újra a főzés során felhasznált vizet! Rendszeres főzés esetén akár napi 18 liter vizet is elhasználhatunk az ételeink elkészítéséhez (tisztítás, főzés). Ennek egy része összegyűjtve viráglocsolásra vagy WC öblítésre használható (lenne).

12. A fürdővíz szintén használható később WC öblítésre.