Hasznos információk

Az öko- és egészségneveléssel foglalkozó pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében ezen az oldalon iskola- és óvodazöldítéssel, valamint oktatási intézményeknek és gyerekeknek szóló környezet- és egészségtudatos kezdeményezésekkel kapcsolatos információkat, program- és rendezvényötleteket, olvasnivalókat osztunk meg. Az egészséggel és a környezettel kapcsolatos további információkat, érdekességeket tartalmaznak „Egészségoldal” és „Zöldpont” oldalaink, melyet szintén ajánlunk – a szülők mellett – pedagógusok figyelmébe is. 

Oktatási segédanyagok, kiadványok

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a klímaváltozásról, anélkül, hogy megijesztenénk őket?
A klímaváltozás és az ellene való küzdelem sajnos gyermekeink életének része lesz, ezért nagyon fontos, hogy minél többet halljanak, tudjanak róla, és arról is, hogy mit tudnak tenni egy reménytelibb jövő érdekében. Nem mindegy azonban, hogy mit, mennyit, és hogyan beszélünk nekik a témáról. Ha nem szeretnénk megrémíteni őket a fenyegető tényekkel, fogadjuk meg a Rainforest Alliance szakembereinek tanácsait!
Tovább >>

Hangyasuli tananyagok
 A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.
Tovább >>

Taníthatjuk a természetjárást
A Magyar Természetjáró Szövetség kidolgozta azt a követelmény és modul rendszert, amelynek mentén a természetjárás megjelenhet az alapfokú oktatásban és a természetjárás tudáselemei és gyakorlata beépülhet a közoktatásba. Az anyagot alternatív okatási-nevelési környezetben (tanköri kirándulások, erdei iskolai oktatások, természetjáró szakkör stb.) a pedagógusok fel tudják használni addig is, amíg a közoktatási programba bekerül.
Letöltés >>

Környezettudatosság az óvodában
Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésről óvodapedagógusoknak. Négy óvodás korosztálynak szóló környezeti nevelési foglalkozás leírása az alábbi témakörökben: globális környezeti problémák, a város mint élettér, természeti környezet, környezettudatos vásárlás és fogyasztás.
Letöltés >>

Környezeti nevelési oktató- és programcsomag iskolás és óvodás korosztály részére
Óvodapedagógusoknak és iskolai pedagógusoknak ajánlott környezeti nevelési oktató- és programcsomagok környezet- és természetvédelmi, valamint a környezetbarát életmóddal kapcsolatos foglalkozások megtartásához. A programcsomagok két részből állnak: egy teljesen kidolgozott, komplett foglalkozásból (minden szükséges melléklettel), valamint egy játék- és tevékenység-gyűjteményből, amely mindegyik korosztály esetében három témára tér ki: 1) takarékos életmód, 2) klímaváltozás és energiahasználat, 3) felelős állattartás.
További információk >>

Palánták környezeti nevelési program
A WWF Magyarország által általános iskolások számára indított környezeti nevelési program szakmai háttéranyaga három fő témát tartalmaz: fogyasztás, mobilitás és otthon.
További információk >>

Mimó és Csipek pedagógusoknak
Az Európalánta Egyesület egyik célkitűzése, hogy képzésekkel és előadásokkal segítse a pedagógusok környezeti nevelő munkáját. Ennek érdekében képzési anyagot állítottak össze, amelynek keretében a környezettudatos ismereteken kívül a pedagógusok elsajátíthatják a Bábos Ládikóban lévő eszközök használatát is, melyek a későbbiek során abban segítenek, hogy a gyerekek ismeretei rögzüljenek.
További információk >>

Parlagfű kisokos diákoknak
Kisiskolásoknak készített ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amelyben a gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene való védekezésről.
További információk >>

OÉGYI óvodai, iskolai programokhoz kapcsolódó segédanyagok
OÉGYI oldalán letölthető anyagok: vízfogyasztást népszerűsítő, országos programhoz (HAPPY-hét) kapcsolodó pedagógiai segédanyagok (óravázlat, prezentáció); iskolabüfé ajánlás.

Programok, játékok

Hangyasuli letölthető játékok
A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.
Tovább >>

Hulladékkezelő központok látogatása
Kerepes – Ökörtelek völgyi, valamint a Nógrádmarcali Hulladékkezelő Központok előzetes egyeztetést követően egész évben díjmentesen látogathatóak. A látogatások alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a központokban folyó tevékenységgel, a beérkező hulladékok további sorsával.
További információk >>

VÍZKVÍZ – Játék és interaktív ismeretszerzés középiskolásoknak
Múltunk és jövőnk a víz! című, szemléletformáló kampány a fiatalok vízzel kapcsolatos tudásának, tudatos fogyasztásának, viselkedésének fejlesztésére, valamint a hazai természeti és felhasználói vízbázisok értékeire fókuszál. A projekt keretében ismeretterjesztő kisfilmek, E-tananyag, online játékok is készültek, melyek továbbra is elérhetők.
Tovább >>

Filmek, videók

Bori hulladékot gyűjt – Rajzfilm
Rövid (12 perces) mese a szemetelésről és a szeletív hulladékgyűjtésről. A gyerekek együtt indulnak a parkban elszórt szemét nyomába, összegyűjtik a szétszórt hulladékot, tájékozódnak a természetben elszórt üveghulladék veszélyeiről, és arról, hogy miért baj, ha az állatok szemetet esznek.

A film megtekintése >>

Mesék, könyvek, egyéb olvasnivalók

Mesés természet – Ökomese-gyűjtemény
A “Mesés természet” című mesegyűjtemény Szepesi Zsuzsanna költő, írónő 15 db történetét fűzi csokorba, melyek önállóan is kerek egészet alkotnak. A mesék az ökologikus természetszemlélet jegyében a látszólag élettelen – bár valójában nagyon is nyüzsgő – természet; az állatok és növények életének bemutatására vállalkoznak.
További információk és a könyv letöltése >>