Hasznos információk

Az öko- és egészségneveléssel foglalkozó pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében ezen az oldalon iskola- és óvodazöldítéssel, valamint oktatási intézményeknek és gyerekeknek szóló környezet- és egészségtudatos kezdeményezésekkel kapcsolatos információkat, program- és rendezvényötleteket, olvasnivalókat osztunk meg. Az egészséggel és a környezettel kapcsolatos további információkat, érdekességeket tartalmaznak „Egészségoldal” és „Zöldpont” oldalaink, melyet szintén ajánlunk – a szülők mellett – pedagógusok figyelmébe is. 

Oktatási segédanyagok, kiadványok

Hangyasuli tananyagok
 A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.
Tovább >>

Taníthatjuk a természetjárást
A Magyar Természetjáró Szövetség kidolgozta azt a követelmény és modul rendszert, amelynek mentén a természetjárás megjelenhet az alapfokú oktatásban és a természetjárás tudáselemei és gyakorlata beépülhet a közoktatásba. Az anyagot alternatív okatási-nevelési környezetben (tanköri kirándulások, erdei iskolai oktatások, természetjáró szakkör stb.) a pedagógusok fel tudják használni addig is, amíg a közoktatási programba bekerül.
Letöltés >>

Környezettudatosság az óvodában
Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésről óvodapedagógusoknak. Négy óvodás korosztálynak szóló környezeti nevelési foglalkozás leírása az alábbi témakörökben: globális környezeti problémák, a város mint élettér, természeti környezet, környezettudatos vásárlás és fogyasztás.
Letöltés >>

Környezeti nevelési oktató- és programcsomag iskolás és óvodás korosztály részére
Óvodapedagógusoknak és iskolai pedagógusoknak ajánlott környezeti nevelési oktató- és programcsomagok környezet- és természetvédelmi, valamint a környezetbarát életmóddal kapcsolatos foglalkozások megtartásához. A programcsomagok két részből állnak: egy teljesen kidolgozott, komplett foglalkozásból (minden szükséges melléklettel), valamint egy játék- és tevékenység-gyűjteményből, amely mindegyik korosztály esetében három témára tér ki: 1) takarékos életmód, 2) klímaváltozás és energiahasználat, 3) felelős állattartás.
További információk >>

Palánták környezeti nevelési program
A WWF Magyarország által általános iskolások számára indított környezeti nevelési program szakmai háttéranyaga három fő témát tartalmaz: fogyasztás, mobilitás és otthon.
További információk >>

Mimó és Csipek pedagógusoknak
Az Európalánta Egyesület egyik célkitűzése, hogy képzésekkel és előadásokkal segítse a pedagógusok környezeti nevelő munkáját. Ennek érdekében képzési anyagot állítottak össze, amelynek keretében a környezettudatos ismereteken kívül a pedagógusok elsajátíthatják a Bábos Ládikóban lévő eszközök használatát is, melyek a későbbiek során abban segítenek, hogy a gyerekek ismeretei rögzüljenek.
További információk >>

Parlagfű kisokos diákoknak
Kisiskolásoknak készített ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amelyben a gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene való védekezésről.
További információk >>

OÉGYI óvodai, iskolai programokhoz kapcsolódó segédanyagok
OÉGYI oldalán letölthető anyagok: vízfogyasztást népszerűsítő, országos programhoz (HAPPY-hét) kapcsolodó pedagógiai segédanyagok (óravázlat, prezentáció); iskolabüfé ajánlás.

Programok, játékok

Hangyasuli letölthető játékok
A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.
Tovább >>

Hulladékkezelő központok látogatása
Kerepes – Ökörtelek völgyi, valamint a Nógrádmarcali Hulladékkezelő Központok előzetes egyeztetést követően egész évben díjmentesen látogathatóak. A látogatások alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a központokban folyó tevékenységgel, a beérkező hulladékok további sorsával.
További információk >>

VÍZKVÍZ – Játék és interaktív ismeretszerzés középiskolásoknak
Múltunk és jövőnk a víz! című, szemléletformáló kampány a fiatalok vízzel kapcsolatos tudásának, tudatos fogyasztásának, viselkedésének fejlesztésére, valamint a hazai természeti és felhasználói vízbázisok értékeire fókuszál. A projekt keretében ismeretterjesztő kisfilmek, E-tananyag, online játékok is készültek, melyek továbbra is elérhetők.
Tovább >>

Mesék, könyvek, egyéb olvasnivalók

Mesés természet – Ökomese-gyűjtemény
A “Mesés természet” című mesegyűjtemény Szepesi Zsuzsanna költő, írónő 15 db történetét fűzi csokorba, melyek önállóan is kerek egészet alkotnak. A mesék az ökologikus természetszemlélet jegyében a látszólag élettelen – bár valójában nagyon is nyüzsgő – természet; az állatok és növények életének bemutatására vállalkoznak.
További információk és a könyv letöltése >>