Hasznos információk pedagógusoknak

Az öko- és egészségneveléssel foglalkozó pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében ezen az oldalon iskola- és óvodazöldítéssel, valamint oktatási intézményeknek és gyerekeknek szóló környezet- és egészségtudatos kezdeményezésekkel kapcsolatos információkat, program- és rendezvényötleteket, olvasnivalókat osztunk meg. Az egészséggel és a környezettel kapcsolatos további tudnivalók, információk és érdekességek találhatók a Blog menüpont alatt lévő cikkeinkben is, melyet szintén ajánlunk – a szülők mellett – pedagógusok figyelmébe is.

Hasznos információk pedagógusoknak

Filmek, videók

Bori hulladékot gyűjt (rajzfilm)

Rövid (12 perces) mese a szemetelésről és a szeletív hulladékgyűjtésről. A gyerekek együtt indulnak a parkban elszórt szemét nyomába, összegyűjtik a szétszórt hulladékot, tájékozódnak a természetben elszórt üveghulladék veszélyeiről, és arról, hogy miért baj, ha az állatok szemetet esznek.

Oktatási segédanyagok, kiadványok

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a klímaváltozásról, anélkül, hogy megijesztenénk őket?

A klímaváltozás és az ellene való küzdelem sajnos gyermekeink életének része lesz, ezért nagyon fontos, hogy minél többet halljanak, tudjanak róla, és arról is, hogy mit tudnak tenni egy reménytelibb jövő érdekében. Nem mindegy azonban, hogy mit, mennyit, és hogyan beszélünk nekik a témáról. Ha nem szeretnénk megrémíteni őket a fenyegető tényekkel, fogadjuk meg a Rainforest Alliance szakembereinek tanácsait!

OÉGYI óvodai, iskolai programokhoz kapcsolódó segédanyagok

Az OÉGYI  táplálkozási témájú weboldalán, a merőkanál.hu oldalon – az Oktatás menüpont alatt – a vízfogyasztást népszerűsítő, országos programhoz (HAPPY-hét) kapcsolodó pedagógiai segédanyagok, oktatási anyagok, videók, iskolabüfé ajánlás stb. érhetők el.

Hangyasuli tananyagok

A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.

Taníthatjuk a természetjárást

A Magyar Természetjáró Szövetség kidolgozta azt a követelmény és modul rendszert, amelynek mentén a természetjárás megjelenhet az alapfokú oktatásban és a természetjárás tudáselemei és gyakorlata beépülhet a közoktatásba. Az anyagot alternatív okatási-nevelési környezetben (tanköri kirándulások, erdei iskolai oktatások, természetjáró szakkör stb.) a pedagógusok fel tudják használni addig is, amíg a közoktatási programba bekerül.

Könyvek, digitális könyvek és társasjátékok

Az ÖkoManók könyvlistán szereplő könyvek hasznos kiegészítői lehetnek az iskolai és óvodai környzetei nevelésnek, ezért ezeket a könyveket jó szívvel ajánljuk  akár – óvodai vagy iskolai – pedagógusok, akár könyvtárak figyelmébe. 

Programok, játékok

Hangyasuli játékok

A Zöld Székelyföld Egyesület “Hangyasuli” programjának köszönhetően mostanra már több, mint ezer oldal – környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos – ingyenesen letölthető információs segédanyag és számos letölthető játék érhető el a szervezet oldalán többek között hulladék, fogyasztás, állatvilág és élőhelyek témakörökben.

Hulladékkezelő központok látogatása

Kerepes – Ökörtelek völgyi, valamint a Nógrádmarcali Hulladékkezelő Központok előzetes egyeztetést követően egész évben díjmentesen látogathatóak. A látogatások alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a központokban folyó tevékenységgel, a beérkező hulladékok további sorsával.

Zöldhíd kihelyezett programok

Az iskolásoknak és óvodásoknak szóló „Házhozmenő” program a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése mellett hasznos lehetőséget kínál a programtelepülések iskolai óraterveinek bővítéséhez, amelyet a Zöld Híd Program oktatási referensei kihelyezett ingyenes tanórák keretében tudnak biztosítani.

feliratkozás VitaFutura hírlevélre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési tájékoztató

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest