Rólunk

VitaFutura rólunk

Jelenlegi életmódunk nem fenntartható. Fogyasztás orientált és egészségtelen életvitelünk életünket, környezetünket és jövőnket veszélyezteti. Bár a probléma létezik, és egyre nagyobb nyilvánosságot kap, véleményünk szerint még mindig nem történt elég tényleges lépés a változások irányába.

Hiszünk abban, hogy az aggasztó folyamatok az ismeretek bővítésével, a megoldási lehetőségek megismerésével, szokásaink megváltoztatásával visszafordíthatók. , de tisztában vagyunk azzal is, hogy ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra. A siker érdekében a társadalom széles rétegeit kell elérni és cselekvésre késztetni. Meggyőződésünk, hogy az egészséges életmódra és a környezettudatos életre való nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ugyanakkor a változtatást sosem késő elkezdeni. A gyerekek a jövő alapját jelentik, így az élhető jövő kialakításában és fenntartásában fő szerepet játszanak. A felnőtteknek ugyanakkor a példamutatás és az ismeretek átadása révén van fontos szerepük.

Programjaink kialakítása során ezért arra törekszünk, hogy mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára hasznos, szakmailag megalapozott, ugyanakkor a gyakorlatban is jól hasznosítható ismereteket nyújtsunk.

“Azok az emberek, akik valóban változást akarnak elérni a világban, így vagy úgy, de általában elérik.
És még valamit észrevettem azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik megváltoztatják a világot:
megingathatatlan meggyőződésük, hogy az egyének nagyon fontosak, hogy minden élet számít.
Egyetlen mosoly is izgalomba hozza őket.
Készek egyetlen gyomrot megtölteni, egyetlen fejet okítani vagy egyetlen sebet bekötözni.
Nem akarják az egész világot egyszerre megváltani. Elégedettek kis változásokkal is.
Idővel azonban a kis változások összeadódnak.
Néha egész városokat vagy nemzeteket, sőt igen, akár az egész világot megváltoztatják.”
/Beth Clark/

Alapítványunkat 2011. elején azzal a céllal hoztuk létre….

hogy családi programok, iskolai rendezvények és gyerektáborok formájában minél több – elsősorban vidéki – gyermekkel, fiatallal ismertethessük meg az egészséges és környezettudatos élet alapjait.

Az igényekhez és lehetőségekhez igazodva 2013-ban kibővült tevékenységünk. A gyerekek mellett a jövőben nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a felnőttek egészségtudatosságának és környezeti felelősségének növelésére. Ennek érdekében kifejezetten a felnőtteket érintő programokat és tartalmakat, a környezet és az egészség védelmét célzó kezdeményezéseket indítunk.

Alapítványunk elkötelezett a környezetvédelem, az elmaradott területek és a hátrányos helyzetűek támogatása, a társadalmi, pénzügyi és szociális esélyegyenlőség megteremtése mellett, itthon és külföldön egyaránt.

Ennek keretében kiemelt hangsúlyt fektetünk a pazarló fogyasztás csökkentésére és az ún. fogyasztói társadalmak által előidézett, globálisan is érvényesülő negatív hatások – szegénységi olló szélesedése, globális klímaváltozás, élelmiszerválság, vízválság stb. – enyhítésére.

Bár sokak számára furcsán hangozhat, Magyarország a világ fejlettebb országai közé tartozik, ahol a fogyasztásközpontúság – és az ebből fakadó környezetterhelés – erősebben érvényesül, mint a periférián lévő – ún. fejlődő – országokban.

Ebből fakadóan itthon elsősorban a környezetvédelmét és a környezeti nevelést, valamint az egészségtudatosság erősítését tartjuk feladatunknak, de lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni az arra rászorulókat, leginkább a hátrányos helyzetű gyerekeket is.
A környezeti és szociális különbségek, illetve hatások kiegyenlítése érdekében fontosnak tartjuk azonban, hogy a fogyasztói társadalmak negatív hatásai által leginkább sújtott országokban is megjelenjünk. Hazai tevékenységünk mellett ezért 2013-ban AfRoho néven afrikai programot is indítottunk, melynek keretében Afrikában – jelenleg Kenyában – valósítunk meg támogatási, fejlesztési programokat, elsősorban az oktatási lehetőségek támogatása és az afrikai országokat leginkább sújtó problémák kezelése révén.

Az alapítvány működése

  • Az Alapítvány tevékenységét a törvényesség és hitelesség szellemében, az érintettek rendszeres tájékoztatása mellett folytatja.
  • Működésünk során törekszünk a költségek minimalizálására, valamint a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására.
  • Bevételeinket és az Alapítvány vagyonát kizárólag céljaink megvalósítására és az ennek feltételét biztosító működési feltételek megteremtésére fordítjuk. 
  • Kiadásainkat támogatóink adományaiból és támogatásaiból, valamint – lehetőség szerint – pályázati támogatásokból fedezzük. A támogatási lehetőségekről bővebben itt.

Folyamatban lévő projektjeink

ÖkoManók mesejáték

Játékos környezetbe ágyazva beszélgettünk óvodás gyerekekkel a hulladékképződés megelőzéséről és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, valamint  a legfontosabb fogalmakról.

Ovis könyvcsomag

Rászoruló és hátrányos helyzetű hazai óvodák részére ajándékozunk környezeti nevelési mesekönyvekből és (társas)játékokból álló csomagot.

Heti tipp

A környezet- és/vagy egészségtudatos élettel kapcsolatos hasznos tippeket osztunk meg minden héten kezdőknek és haladóknak.

AfRoho

Afrikai támogatási program rászoruló gyerekek tanulási lehetőségeinek elősegítése és az afrikai országokat leginkább sújtó problémák kezelése érdekében.

Támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap logója

Működésünket
2014. óta támogatja

Bethlen Gábor Alap logó

Működésünket támogatja

Miniszterelnökség logó

Működésünket támogatja

Magnet Bank logója

Segítő Bankkártya Program révén tevékenységünket támogatja

Allianz Biztosító logója

ÖkoManók programunkat
2017-ben támogatta

Intersport logó

Tevékenységünket sporteszközökkel 
2016-ban támogatta

Az Alapítvány főbb adatait, az Alapító Okiratot és az éves beszámolókat a „Hivatalos adatok” oldalon találod.

Kérdésed van? 

Lépj kapcsolatba velünk!

Ha kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk az alábbi előrhetőségeink valamelyikén vagy üzenj a jobb oldali űrlap segítségével. Amint tudunk, válaszolunk.

Elérhetőségeink

+36 30 411 9512

2131 Göd, Pulykaház u. 9. A1

Adatkezelési hozzájárulás

feliratkozás VitaFutura hírlevélre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési tájékoztató

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest