A Föld napjáról

Április 22-t nem valamely hivatalos szervezet jelölte ki a Föld napjává (mint pl. az Egészség vagy a Víz Világnapját), hanem civil szerveződésként jött létre. 1970-ben Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató ezen a napon mozgalmat indított el a Föld védelmében, melyhez már akkor 25 millióan csatlakoztak.

A mozgalom 1990-ben vált világméretűvé, azt követően, hogy Denis Hayes és barátai 1989-ben létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a Föld napja megünneplésére ösztönözzenek. Céljuk az volt, hogy az ökológiai válság jeleire – pl. sivatagok terjeszkedése, óceánok szennyezettsége, ózonlyuk, túlnépesedés – felhívják a figyelmet, valamint kezdeményezték, hogy „az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet”.

A mozgalom ma már szinte az egész Földre kiterjed: az idén várhatóan 192 országban ünneplik majd a Föld napját, amelynek keretében mindenhol akciókkal és programokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Magyarországon – sok más országhoz hasonlóan – szintén 1990 óta rendezik meg a Föld napját, és azóta évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább ezen az egy napon megpróbálnak tenni valamit a környezetért. A Föld napján különböző – elsősorban helyi kezdeményezésű – programokkal várják az érdeklődőket: lehet fát ültetni, vízpartot vagy erdőt takarítani, vannak rajz- és fotópályázatok stb.

Tegyél vállalást és változtasd meg a világot!

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – teszi fel a kérdést a Föld napja egyik jelmondata. Ennek szellemében 2012-ben a globális Föld napja kezdeményezés azt a célt tűzte ki célul, hogy egy milliárd vállalást gyűjt össze. Nem világmegváltó kezdeményezéseket várnak, hanem akár olyan apró vállalásokat, amelyeket bárki könnyen megvalósíthat, ugyanakkor élhetőbbé teszik a Földet: „nem folyatom feleslegesen a vizet”, „energiatakarékosra cserélem az izzókat”, „több helyi termelésű élelmiszert eszem”, „Föld napja rendezvényt szervezek” stb.

Csatlakozz Te is és tegyél vállalást a jövőért vagy vegyél részt valamelyik magyarországi rendezvényen!

Forrás: http://fna.hu/ és http://www.earthday.org