December 5. az önkéntesek napja

December 5-ét az ENSZ Közgyűlése 1985 végén nyilvánította az Önkéntesség Nemzetközi Világnapjává. Ez a nap azóta azokról szól, akik személyes akaratból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül áldozzák szabadidejüket a közös jó érdekében.

Miért fontos az önkéntesség?

Az önkéntes tevékenységre számtalan lehetőség adódhat korra, nemre és érdeklődésre való tekintet nélkül, itthon és külföldön egyaránt. Önkénteskedni lehet alkalomszerűen, egy-egy feladathoz, rendezvényhez csatlakozva vagy hosszú távon, egy vagy több tevékenység mellett elkötelezetten. Az önkéntes munka jellemzője, hogy önkéntesen (azaz szabad akaratból), anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzünk olyan tevékenységet amely valaki más hasznára van vagy hozzájárul bizonyos – általunk fontosnak tartott – értékek szélesebb körben való terjesztéséhez. Ugyanakkor maga az önkéntes is profitál az önkéntes tevékenységből: új ismeretekre, tapasztalatokra tesz szert, új ismerősöket, barátokat szerezhet, elismeréshez juthat. Az önkéntes munka informális tanulási lehetőséget nyújt, és ezért az Európai Unió által hirdetett életen át tartó tanulás fontos eszköze.
További információk az önkéntességgel kapcsolatban: Önkéntes Központ Alapítvány és European Volunteer Centre.

Köszönjük önkénteseinknek

A VitaFutura Kh. Alapítvány létét és tevékenységét alapvetően önkénteseknek köszönheti. A kuratórium tagjai mellett többen is csatlakoztak önkéntesként az alapítványhoz, és ötleteikkel, aktív részvételükkel segítik munkánkat. Ezúton is köszönjük minden önkéntesünknek a remek ötleteket, a kitartó munkát és a – remélhetőleg – szűnni nem akaró lelkesedést.

Önkénteseket keresünk

Bár alapítványunk már ma is lelkes önkéntes csapattal büszkélkedhet, további segítőkre is szükségünk van. Jelenleg elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik támogatók toborzásában tudnak nekünk segíteni, valamint webes játékaink fejlesztéséhez keresünk programozókat és grafikusokat. De várjuk azok jelentkezését is, akik egyetértenek célkitűzéseinkkel és szívesen csatlakoznának egy vidám és lelkes csapathoz.

És hogy miért érdemes hozzánk csatlakozni? Kedvcsinálónak néhány vélemény önkénteseinktől:

„Az ember 38 éves korára általában már szerzett némi élettapasztalatot, felépített egy egzisztenciát, esetleg gyermeke is született. Ekkor elgondolkozik: és most? Alkottam valamit? Hasznosan töltöm napjaimat? Mit tudnék hozzátenni a nagy közöshöz?
És akkor, előáll egy barát egy ötlettel: tegyünk valamit a jövőért! Mondjuk, tudjunk meg többet a fenntartható fejlődésről, az egészséges életvitelről, majd adjuk ezt a tudást azok kezébe, akiké a jövő, a gyerekeknek!
Egy ilyen ötletre nem lehet nemet mondani, talán lehet valamit még alkotni…!” (Ildi)

„Mindig is fontosak tartottam a környezet védelmét. Már gyerekkoromban is odafigyeltem arra, hogy ne szemeteljek az utcán, az erdőben és ne égessem feleslegesen a villanyt. Az elmúlt években mindezek a kérdések még fontosabbá váltak számomra és megtanultam, hogy ennél többet is tehetek azért, hogy a Földet az unokáink, sőt az ő unokáik számára is megőrizzük a jelenlegi formájában. Ehhez azonban nem vagyok elég egyedül. Fontos, hogy minél többen legyünk olyanok, akiknek fontos a környezet védelme. A VitaFutura alapítvány – az egészséges élet mellett – ezért is dolgozik. Nem volt kérdés, hogy aktívan segítsem a tevékenységét. „ (Móni)

„Hiszek abban, hogy a jó dolgok – mint az egészséges életmód és a környezet védelme – tanulhatók és taníthatók. A tanulást azonban nem lehet elég korán kezdeni. A szemléletváltást a gyerekeknél kell kezdeni. A VitaFutura alapítványnál ráadásul egy fiatalos és dinamikus csapatban, vidám hangulatban „dolgozhatok”, még ha ez (fizetős) munka mellett nem is mindig egyszerű.” (Viol)

“Amikor nem tudod átadni a helyed a buszon az idősebb néniknek, mert bár 60 év választ el tőlük, egészségi állapotod valahol ugyanott – akkor elgondolkozol, hogy hiba csúszott a rendszerbe. Van, amiről nem tehetsz, ezt kaptad. Van, amiért tehetsz, szedd össze magad! Ha egészséget kaptál és eltékozlod, mert egyszerűbb mindent megenni, ami szembe jön, mert lusta vagy megmozdulni és a tévéirányítónál távolabb nyúlni – nem érdemled meg, amit kaptál! Küzdök magammal, magamért és veletek, értetek! Önkéntes vagy egyszerűen csak elszánt beteg?!” (Zsanett)