Lakóközösségi Napokon jártunk

A Kult13 szervezésében került megrendezésre 2015. augusztus 13-án – egy négy alkalomból álló sorozat utolsó állomásaként – Budapest XIII. kerület Futár utcai helyszínen, a Lakóközösségi Napok 2015 rendezvény, melyen alapítványunk is részt vett.

A rendezvényen – ahol 2 fővel vettünk részt – hulladékból kézműveskedtünk az érdeklődő gyerekekkel. Vittünk magunkkal egy nagy szatyor „szemetet”, ami ezúttal leginkább háztartási papírhulladékból állt: mindenféle kisméretű kartondobozokból (pl. kekszek, csokik, parfümök, mosogatógép tabletta dobozából), színes reklám újságokból, kimaradt és csomagolásra már túl kicsi csomagolópapír darabokból, iskolaszerek (pl. színes ceruza, zsírkréta) kartoncsomagolásából. A dekorációhoz megmentettünk még néhány csoki alufólia csomagolást, és a női felsőkben vásárláskor jellemzően megtalálható, de használatkor már idegesítő, ezért gyakran kivágott (mi legalábbis mindig kivágjuk őket) akasztókat.
Egy szóval csupa olyan hulladékkal készültünk, ami a háztartásban keletkezik, de ott jellemzően nem kerül felhasználásra, ezért legjobb esetben a szelektív gyűjtőben, rosszabb esetben pedig az általános kukában végzi.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a háztartási (és egyéb) hulladék minél kisebb része végezze a kukában (azaz hulladék-lerakóban vagy – égetőben), ezért fő törekvésünk a hulladék megelőzése, illetve azokban az esetekben, amikor a hulladék keletkezését nem tudjuk elkerülni, igyekszünk azt újrahasználattal vagy újrahasznosítással új életre kelteni.
Ezúttal az összegyűjtött hulladékból jegyzetfüzetet, könyvjelzőt, papírgyöngyöt és papírkarkötőt készítettünk a gyerekekkel.

A négy órás rendezvény alatt folyamatos volt az érdeklődés, szinte folyamatosan ténykedett valaki az asztalunknál, de az sem volt egyedülálló, hogy 6-7 gyerkőc egyszerre kreatívkodott. A legnépszerűbb tárgy ezúttal a jegyzetfüzet volt, amit a legkisebbektől a nagyobbakig mindenki nagy lelkesedéssel készített. Emellett azonban készült néhány könyvjelző és karkötő is.
Amíg a kisebbek kézműveskedtek, addig a nagyobbakat hulladék dominóval és környezetvédelemmel kapcsolatos olvasnivalókkal vártuk, a felnőttek pedig totónk segítségével tesztelhették hulladékkal kapcsolatos ismereteiket. Utóbbi legügyesebb kitöltői között szeptember elején meglepetés ajándékcsomagot sorsolunk majd ki.

Legközelebb augusztus 30-án, szintén Budapest XIII. kerületben, ezúttal az Angyalfolki Napok rendezvényen leszünk elérhetők, ahová hasonló programmal készülünk. Várunk mindenkit szeretettel.

Az eseményen készült képek: