Unatkozz!

Unatkozz és – főleg – hagyd unatkozni a gyereket!

Nem, nem őrültünk meg. Tényleg, azt javasoljuk, hogy unatkozz. 🙂

Rohanó világunkban az „unatkozás” egyfajta szitokszó lett. Nem engedhetjük meg magunknak – és a gyermekünknek sem -, hogy unatkozzunk. Állandóan rohanunk valahová, mindig elfoglaltak vagyunk, sőt ma már a kikapcsolódás is „csak” akkor jó, ha aktív. Szülőként pedig akkor vagyunk jó szülők, ha a gyerek minden percét betáblázzuk, mindenféle külön órákra járatjuk/hordjuk, és hétvégére is izgalmasabbnál izgalmasabb programokat találunk ki és szervezünk meg.

Pedig a gyerekek egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelően kipihenjék magukat, és legyen idejük „unatkozni”, amikor az őket ért élményeket feldolgozhatják, és amikor „csak úgy” el tudnak tölteni némi időt a szülőkkel. Az, amit mi felnőttként unatkozásnak gondolunk, fontos része a gyerek életének, úgyhogy az állandó programok mellett (helyett) hagyjunk nekik időt az unatkozásra is.
Nem azt mondjuk, hogy ezentúl soha többé ne szervezzetek programot, de ügyeljetek a programok és az „énidő” egyensúlyára, és hagyjatok időt a gyerekeknek az élmények feldolgozására és a pihenésre is.

Sőt mindez nemcsak a gyerekekre, hanem bizony ránk, felnőttekre is vonatkozik. Nekünk is szükségünk van egy kis édes semmittevésre, pihenésre, gondolkodásra, és a minket érő élmények feldolgozására…

A témáról bővebben például itt olvashatsz.

További heti tippek

Ne pazarolj!

"Ne pazarold az áramot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Élj úgy, ahogy akarsz, csak ne pazarolj. Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra és növényekre. Ez a bolygó ugyanannyira az övék is, mint a miénk." (Sir David...

Komposztálj!

Az ételmaradékot és zöldhulladékot komposztálással újra használhatóvá lehet tenni, és így kb. 30%-kal csökkenthető az elszállítandó hulladékunk.

Tedd rá a fedőt!

Főzés, vízforralás közben takard le fedővel a fazekat, lábast. Kevesebb energiát használsz el, és hamarabb felforr a víz, illetve megfő az étel.

Közlekedj kerékpárral!

Ha autó vagy tömegközlekedés helyett kerékpárral jársz, a környezetnek és az egészségednek is jót teszel. Most, hogy lassan megérkezik a tavasz, különösen aktuális. 🙂

Teregess!

Lehetőség szerint, szárítógép helyett inkább a teregetést válaszd. Nemcsak energiát spórolhatsz így, de a ruháknak is finom friss illata lesz. Különösen, ha a napon és a friss levegőn szárítod őket, amire a tavasz és a jó idő közeledtével egyre inkább lesz...

Támogasd munkánkat!

A támogatási lehetőségek megtekintéséért kattints a gombra!

feliratkozás VitaFutura hírlevélre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről!

Ha nem akarsz lemaradni aktuális híreinkről, és szeretnéd az elsők között olvasni cikkeinket, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési tájékoztató

Sikeresen feliratkoztál. Hamarosan érkezik első levelünk. Ha mégsem, kérjük, ellenőrizd spam mappád vagy - ha Gmailt használsz - a promóciók között. Ha ott sem találod, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] email címen.

Pin It on Pinterest