Tojásfestés természetes festékkel

Mindjárt itt a Húsvét, lassan mindenki elkezdi az ünnepi készülődést! A készülődés során is odafigyelhetünk azonban a környezet védelmére: a tojásokat beszerezhetjük kistermelőtől, a dekorációt készíthetjük természetes anyagokból (tojás, virágok, szalma) saját kezűleg, a tojások díszítését pedig bolti festék helyett – az otthoni zöldség-, gyümölcs- vagy fűszerkészletek felhasználásával – megoldhatjuk természetes módon is.

tojglikNézzük, hogyan készíthetünk hagyományos – napjainkban mégis újszerűnek számító – módszerrel különleges tojásokat.

Alapok

1. A tojásokat festés előtt alaposan tisztítsuk meg – szappannal és vízzel – a szennyeződésektől. (Fontos, hogy a zsíros szennyeződésektől megtisztítsuk a tojást, mert különben lehet, hogy nem fog rendesen tapadni a festékanyag.)

2. A tojást színezhetjük hideg vagy forró módszerrel, utóbbi esetben nem szükséges előzetesen keményre főzni a tojást. Hideg festés esetén a hozzávalókat összefőzzük, a levet leszűrjük és hagyjuk kihűlni, majd a kész lébe beleáztatjuk a főtt tojásokat. Forró módszer esetén a hozzávalókat a vízben felforraljuk, majd a tojásokat 8-10 percig főzzük benne. Ezután a kívánt színárnyalattól függően hagyhatjuk a lében a tojásokat (minél tovább hagyjuk, annál sötétebbek lesznek). Mivel a hidegen festéshez is fel kell főzni a festékanyagot a vízben, energiatakarékosabb, ha a forró módszert használod; azonban ha a tojásfestésnél kis gyerekek is közreműködnek, biztonságosabb a hideg módszer. (A lent leírt színezékek szinte mindegyike – értelemszerűen – alkalmazható forró és hideg módszer esetén is.)

3. A színező vízbe tegyünk ecetet, hogy jobban tapadjon a színanyag a tojáson.

4. A színezéshez a zöldségeket, illetve gyümölcsöket aprítsuk fel.

5. Általában minél több természetes színezéket használunk és/vagy minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat (akár egy egész éjszakán át), annál sötétebb lesz a színe.

6. Vegyük figyelembe, hogy a tojás színe száradás után általában halványabb, mint vizesen.

7. Festés után a kész tojásokat növényi olajjal (esetleg zsírral, ha az van otthon) átkenhetjük, hogy még szebbek legyenek.

8. A természetes anyagokkal festett tojások – bár az ízük egy kicsit megváltozhat – nyugodtan megehetők.

Tojásfestés hagymahéjjal, levél-mintával

Szükség lesz:

 • 5-10 megtisztított tojásra
 • 1 dkg lilahagyma-héjra
 • 5 dl vízre
 • petrezselyemzöldre, lóherelevélre vagy zeller zöldre
 • 2 evőkanál ecetre
 • növényi olajra vagy 1 darabka szalonnára vagy szalonnahéjra
 • régi nylon harisnyára, befőttes gumira

A tojásokat szorosan nylon harisnyába kötjük úgy, hogy a héj és a harisnya közé kisimítva beszorítunk egy-egy zöld levelet a kívánt minta szerint.
A hagymahéjat feltesszük a vízben forrni, hozzáadjuk az ecetet, majd a tojásokat is. 8-10 percig főzzük, levesszük a tűzről, majd a kívánt árnyalat eléréséig hagyjuk ázni a tojásokat a főzetben. Fontos azonban, hogy még melegében vágjuk és húzzuk le a tojásokról a harisnyát, és kaparjuk le a minta-levelet. Ha kihűltek, kenjük be a színes tojásokat a zsiradékkal. (Ha levélminta nélkül színezzük a tojásokat, hideg módszert is alkalmazhatunk: a hagymahéjat a vízben kb. 10 percig forraljuk, majd – az akár kihűlt – a színezőlében áztatjuk a tojásokat a kívánt árnyalat eléréséig. )
Készíthetjük a főzetet vöröshagyma héjából is, akkor egy világos, narancsos-barnás színt kapunk.

Tojásfestés egyéb növényekkel

Egy csésze vízhez egy csészényi zöldséget vagy gyümölcsöt használjuk (több zöldség-, ill. gyümölcs esetén sötétebb színű tojásokat kapunk), a fűszer mennyiségét pedig a kívánt színárnyalatnak megfelelően határozzuk meg.

 • Kék

Egy kis fej vörös káposztát vágjunk fel, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük fél órán át, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt lébe beleáztatjuk a tojásokat. (Forró módszer esetén, a főzetet főzzük 20 percig, majd főzzük meg benne a tojásokat.)
(Használható még: fekete ribizli, violaszínű szirmok, két kávéskanál citromlé egy kevés vöröshagymahéjjal)

 • Sárga

Kurkumával intenzív sárga tojásokat készíthetünk, ha azonban halványabb árnyalatot szeretnénk, akkor a citrom- vagy a narancshéj is megteszi. Csupán 15 percen át kell főzni a színező anyagot, mielőtt beletennénk a tojásokat. Ebben az esetben nem kell megvárni, hogy kihűljön a lé, még akár egy ideig főzhetjük is benne a tojásokat.
(Használható még: reszelt sárgarépa, zellermag, őrölt kömény)

 • Rózsaszín és piros

Sűrű főzetet készítünk a csipkebogyóból, és csak akkor tesszük a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.
A cékla nyers levében áztathatjuk a tojásokat a kívánt szín eléréséig.
(Használható még: gránátalma leve, vöröshagyma héja, rebarbara darabkák, eper, málna, piros grapefruit leve)

 • Világos barna

A kiválasztott színezéket (kapor, dió belső héja, fekete tea) főzzük meg a vízben és tegyük bele a tojásokat.

 • Sötétbarna

Néhány adag kávéból erős főzetet készítünk, és a teljesen kihűlt kávéban áztatjuk a tojásokat.

 • Zöld

Apró vágott spenótot – mélyhűtött is kiváló erre a célra – öntsünk fel annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 30 percig főzzük, majd ha kihűlt, beletesszük a tojásokat és addig áztatjuk, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak.
(Használható még: szárított citromfű, petrezselyem levelei, csalán)

 • Narancssárga

Nyolc evőkanál pirospaprikát elkeverünk fél liter vízzel. Felforraljuk, majd belehelyezzük a tojásokat, és addig főzzük (kb. 30 perc), amíg elnyerik a nekünk tetsző színt.
(Használható még: zöldhagyma héja, chilli por)