Készülj fel az utazásra!

Körültekintően válassz úti célt és még indulás előtt tájékozódj az országról, a kultúráról, a jellemző körülményekről. Ha van előzetes információd és tudod, mire kell készülni, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy csalódás helyett élvezetes nyaralásban legyen részed.

Az utazást mindig érdemes felkészüléssel kezdeni. Miután megtaláltad az úti célt, érdemes egy kicsit ráhangolódni az utazásra: informálódj az országról, a kultúráról, a jellemző körülményekről, ismerd meg az adott vidék szokásait, tájékozódj a jellegzetességekről.

Tartsd észben, hogy vendég leszel, így neked kell alkalmazkodni a helyiekhez, és nem fordítva. Tiszteld meg a helyieket azzal, hogy kíváncsi vagy rá, mit és miért tesznek, és ezeket te is tartsd be. Például vegyél fel kendőt, vagy éppen vedd le a kalapot/sapkát, ha belépsz valahova és ügyelj arra, hogy cipővel vagy anélkül lépsz-e be. Ehhez azonban tisztában kell lenned a helyi szokásokkal és a kulturális különbségekkel.  

Az utazási terv ne csak arról szóljon, hogy lefoglalod az utazást, megveszed a repjegyet és kiválasztod a szállást. Bátran olvass utána vagy kérj tanácsokat az utazás szervezőjétől, leendő szállásadódtól, ott élő ismerősöktől vagy olyanoktól, akik jól ismerik a helyet.

1. Olvass útikönyveket!

Tájékozódj az adott vidék történelméről, földrajzáról, lapozz fel albumokat, sőt akár antropológiai vagy művészeti könyveket. Olvass utána az interneten: a különböző blogokból, fórumokból, Facebook-csoportokból szintén sok hasznos információhoz juthatsz. Kérdezz olyanoktól, akik már jártak ott vagy esetleg ott is élnek. Ők biztosan elmondják, mire érdemes figyelni, mit érdemes mindképp meglátogatni.

2. Tervezd meg az ottlétet!

Készíts listát azokról a helyekről, látnivalókról, amelyeket mindenképpen szeretnél meglátogatni. Akár napokra lebontva is megtervezheted a programot. Ha nem egyedül utazol, akkor mindenképpen szánjatok időt a megtekintendő látnivalók kiválasztására és a program megtervezésére, ne maradjon senkiben sem hiányérzet az utazás végére.

3. Olvass szépirodalmat!

Az útikönyvek száraz ismeretanyaga mellé, ha teheted, olvass a meglátogatni kívánt helyről szóló szépirodalmi szövegeket is. Egy-egy szépirodalmi alkotás más elmélyítheti az ismereteidet, sőt akár más megvilágításba is helyezhet az adott úti célt.

4. Nézegess képeket vagy nézz meg néhány filmet!

Nézegess képeket a neten a tájról vagy látogasd meg a helyet virtuálisan, pl. a Google Earth segítségével.

Emellett megnézhetsz néhány, a helyhez köthető filmet és/vagy ismeretterjesztő műsort is, amelyekből szintén szórakoztató módon juthatsz hasznos információkhoz az adott országról, kultúráról.

5. Tanulj meg néhány kifejezést a helyi nyelve(ken)!

Nézz utána, hogy milyen nyelve(ke)t használnak a helyiek, és – ha adott nyelvet még nem beszéled – tanulj meg néhány szót, kifejezést, különös tekintettel a legalapvetőbb szavakra, mint például a köszönések, a „köszönöm” vagy a „kérem”. Meglátod, hogy a helyiek nagyra értékelik a gesztust, és kiemelt kedvességgel hálálják azt meg. Ismerkedhetsz az adott nyelvvel autodidakta módon (pl. a duolingo.com oldalon) vagy vehetsz néhány órát is utazás előtt.

A cikk partnerünk, az Aprólépés cikke alapján készült.