Lakóközösségi napok – Ruttkai park

2016. június 16-án mi is részt vettünk a Budapest XIII. kerület Ruttkai Éva parkban megrendezett Lakóközösségi Napok programon.

A rendezvényen – a májusihoz hasonlóan – papírhulladékból kézműveskedtünk az érdeklődő gyerekekkel. Sok-sok újrahasznosítható papírhulladékkal érkeztünk a helyszínre, pl. kisméretű kartondobozokkal (melyeket még a rendezvényt megelőzően méretre vágtunk, hogy a helyszínen kisméretű jegyzetfüzetek és könyvjelzők készülhessenek belőlük), valamint kimaradt és csomagolásra már túl kicsi csomagolópapír darabokkal, amelyeket dekorációként használtunk fel. A füzetkék összefűzésére ismét megmentettük néhány a női felsőkben vásárláskor jellemzően megtalálható, de használatkor már idegesítő, ezért gyakran kivágott (mi legalábbis mindig kivágjuk őket 🙂 ) akasztókat.
Egy szóval csupa olyan hulladékkal készültünk, ami a háztartásban keletkezik, de ott jellemzően nem kerül felhasználásra, ezért legjobb esetben a szelektív gyűjtőben, rosszabb esetben pedig az általános kukában végzi, pedig egy kis kreativitással akár új életre is kelhetne…

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a háztartási (és egyéb) hulladék minél kisebb része végezze a kukában (azaz hulladék-lerakóban vagy – égetőben), ezért fő törekvésünk a hulladék megelőzése, illetve azokban az esetekben, amikor a hulladék keletkezését nem tudjuk elkerülni, igyekszünk azt újrahasználattal vagy újrahasznosítással „megmenteni”.
A magunkkal hozott hulladékból a nagyobbak jegyzetfüzetet és könyvjelzőt készíthettek, míg a kisebbek rajzolhattak vagy ragasztgathattak. A múltkori tapasztalatok alapján Ökomanók kifestőt is vittünk magunkkal, hogy a legkisebbek se unatkozzanak.

A négy órás rendezvény alatt számos nagy volt a jövés-menés a sátrunknál. A kisebb-nagyobb alkotó gyerkőcök mellett egészen fiatal apróságok is megfordultak nálunk, akik kézműveskedés helyett leginkább csak a radírral vagy a filctollakkal játszadoztak, de ők is szemmel láthatóan jól érezték magukat. 🙂