Lakóközösségi Napok – Vizafogó sétány

2016. május 19-én mi is részt vettünk a Budapest XIII. kerület Vizafogó sétányon megrendezett Lakóközösségi Napok programon.

A rendezvényen – a tavalyi évhez hasonlóan – papírhulladékból kézműveskedtünk az érdeklődő gyerekekkel. Sok-sok újrahasznosítható papírhulladékkal érkeztünk a helyszínre, pl. kisméretű kartondobozokkal (melyeket – a tavalyi tapasztalatok alapján – még a rendezvényt megelőzően méretre vágtunk, hogy a helyszínen kisméretű jegyzetfüzetek és könyvjelzők készülhessenek belőlük), valamint kimaradt és csomagolásra már túl kicsi csomagolópapír darabokkal, amelyeket dekorációként használtunk fel. Utóbbihoz ismét megmentettük néhány csoki alufólia-csomagolását is, csak úgy, mint a női felsőkben vásárláskor jellemzően megtalálható, de használatkor már idegesítő, ezért gyakran kivágott (mi legalábbis mindig kivágjuk őket J) akasztókat, melyeket a füzetkék összefűzésére használtunk.
Egy szóval csupa olyan hulladékkal készültünk, ami a háztartásban keletkezik, de ott jellemzően nem kerül felhasználásra, ezért legjobb esetben a szelektív gyűjtőben, rosszabb esetben pedig az általános kukában végzi, pedig egy kis kreativitással akár új életre is kelhetne…

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a háztartási (és egyéb) hulladék minél kisebb része végezze a kukában (azaz hulladék-lerakóban vagy – égetőben), ezért fő törekvésünk a hulladék megelőzése, illetve azokban az esetekben, amikor a hulladék keletkezését nem tudjuk elkerülni, igyekszünk azt újrahasználattal vagy újrahasznosítással „megmenteni”.
A magunkkal hozott hulladékból a nagyobbak jegyzetfüzetet és könyvjelzőt készíthettek, míg a kisebbek rajzolhattak vagy ragasztgathattak. A legkisebbek körében nagyon népszerűnek bizonyult a dekorációhoz magunkkal hozott formalyukasztó, amivel hosszú időn keresztül szöszmötöltek a gyerekek…

A négy órás rendezvény alatt számos kisebb-nagyobb gyerkőc megfordult a sátrunknál és alkotott a rendelkezésre álló anyagok és eszközök segítségével.

Legközelebb június 16-án, szintén Budapest XIII. kerületben, a Lakóközösségi napok rendezvényen, de ezúttal az Országbíró sétányon találkozhattok velünk, ahol hasonló programmal várjuk az érdeklődőket.