Repülj felelős(ebb)en!

A felelősségteljes módon történő utazás hozzájárul a helyi élőhelyek fenntartásához, támogatja a helyi közösségeket és segít megőrizni a világ természeti és kulturális örökségeit. A legtöbb fejlődőnek hívott országban a felelősségteljes turizmus a szegénység elleni küzdelemnek is fontos eszköze.

A fejlődő országokba való utazáshoz viszont sajnos repülni kell, a repülés pedig CO2 kibocsátással jár, és ezáltal hozzájárul a klímaváltozáshoz. Bár globális szintén a repülés a teljes ember által okozott CO2 kibocsátásnak csupán 2%-áért felelős és a repülőgépek CO2 hatékonysága folyamatosan javul, a repülés – elsősorban a növekvő forgalomnak köszönhetően – a CO2 kibocsátás leggyorsabban növekvő forrása. Jelentős CO2 kibocsátásával a repülés is hozzájárul a klímaváltozáshoz, és így azokat is veszélyezteti, akik a felelősségteljes utazás elsődleges haszonélvezői, azaz a helyi közösségek és a környezet.

A CO2 kompenzáció – amelyet sok légitársaság is kínál – véleményünk szerint erre a problémára nem jelent valós megoldást. Ahelyett, hogy valódi kibocsátás-csökkenéshez vezetne, csupán elvonja a figyelmet a lényegről, azaz arról, hogy a CO2 kibocsátásunkat csökkenteni kell. A kompenzáció nem ösztönöz minket a repült kilométerek és így a CO2 kibocsátás csökkentésére, csupán megnyugtatja lelkiismeretünket.

CO2 kibocsátás-csökkentési tippek az utazás során:

  • Utazz ritkábban, de hosszabb időre. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a helyiek között eltöltött több idővel jobban megismerheted az adott országot, de határozottan kevesebb repüléssel és CO2 kibocsátással is jár.
  • Utazz többet belföldön. Ahelyett, hogy minden alkalommal külföldre utaznál, néha nyaralj belföldön. Hazánk is számos látnivalót és remek pihenési lehetőségeket kínál.
  • Kerüld a repülést. Amikor csak lehetséges, utazz vonattal és/vagy egyéb közösségi közlekedéssel. Az 1000 km-nél rövidebb utakat megteheted busszal vagy vonattal is, nem kell repülőre ülnöd. A reptéri transzfert és várakozást is figyelembe véve nem fog jelentős időveszteséget okozni a szárazföldi utazás.
  • Átszállás helyett repülj közvetlen járattal. Ahol ez lehetséges, kerüld az átszállást vagy csökkentsd azok számát a minimumra, és válassz olyan repülési irányt, amelyen a lehető legkevesebb kilométert kell megtenned.
  • Használd a helyi közlekedést. Az úti cél területén, ahol csak lehetséges, használd a helyi tömegközlekedési lehetőségeket.
  • Válassz felelős légitársaságot. Bár a repülés önmagában nagyon környezetszennyező, vannak légitársaságok, amelyek valóban tesznek a desztinációkon élők (főként fejlődő országokban élők) és a környezet érdekében.  

CO2 kibocsátás-csökkentési tippek a mindennapokra itt

A cikk eredetileg megjelent a felelossegteljesutazas.hu oldalán