Főzött gyurma receptje

2015. június 21.

Az Annafürdő Erdei Iskolának köszönhetően, alább egy tuti receptet közlünk. Akár fogyasztásra is alkalmas, ámbár nem ajánlott! 😉

Plasticine-860x380Hozzávalók:
(1 kiló 10 dkg kész gyurmához)

40 dkg liszt
20 dkg só
2 ek. étolaj
4 kávés kanál citromsav (vagy borkősav)
6 dl víz 1 doboz ételfestékkel elkeverve

A lisztet a sóval és a savval elkeveritek, jöhet hozzá az olaj és a víz. Elég híg massza lesz. Egy nagyobb lábasban közepes lángon elkezditek keverni és mikor már nem tudjátok kavarni, akkor kész is van. Lényegében egyszer csak hopp és össze is áll, kb. 4 perc alatt. Hideg helyen 10-15 percet pihentetni kell, mivel forró. A lábast azonnal be lehet áztatni.
A citromsav (vagy borkősav) tartósítja és meggátolja a penészedést.
Lezárt dobozban három hónapig használható hűvös helyen tartva.