Minden évben június második hétfője a Húsmentes Világnap.
A világnap célja felhívni a figyelmet arra, hogy a kevesebb hús fogyasztása és a kiegyensúlyozottabb étrend jót tesz az egészségünknek és a bolygónak, és hozzájárul egy igazságosabb élelmezési rendszer kialakításához is.
A világ fejlett országaiban a húsfogyasztást tekintve is – sok más területhez hasonlóan – túlfogyasztás van.
2014-es adatok szerint Magyarországon például fejenként átlagosan évi 58,6 kg húst eszünk, miközben a dietetikusok által ajánlott egészséges mennyiség évi 30 kg (azaz heti 30-60 deka) lenne.
Ráadásul becslések szerint 2050-ig a népesség várhatóan további 30%-kal nő, a föld lakossága el fogja érni a 9 milliárdot. Ezzel párhuzamosan a fejlődő országokban – a gazdasági fejlődés következtében – várhatóan nőni fog az egy főre jutó húsfogyasztás is. (Ennek legfőbb oka, hogy ezekben az országokban a húsfogyasztás ma még nagyon alacsony. A mi egy főre jutó heti több, mint egy kilónkkal szemben ezekben az országokban jó, ha heti egy kilót az egész (6-8-10 fős) család eszik.)
A túlzott húsfogyasztás nem fenntarható
A hústermékek iránti kereslet ilyen szintű (várható) növekedés esetén egyszerűen nem lesz kielégíthető. Nem áll rendelkezésre ekkora földterület és ennyi erőforrás, aminek felhasználásával a kívánt mennyiséget elő lehetne állítani.
Emellett a hús előállítása környezeti szempontból is rendkívül problémás: rengeteg víz, energia, termőterület, rosszabb esetben vegyszer (gyógyszerek az állatoknak és műtrágya, növényvédő szer a takarmány előállításához) szükséges hozzá.
A világ húsfogyasztásáról és annak hatásairól további információkat itt találsz.
Nem az a lényeg, hogy mindenki örökre lemondjon a húsról.
Sőt mi alapvetően az egészséges és kiegyensúlyozott (megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, rostokat, tápanyagot és vitaminokat tartalmazó) táplálkozás híve vagyunk, úgyhogy egyáltalán nem célunk senkit lebeszélni a húsfogyasztásról és vegán étrendre „téríteni”.
A világnap célja – és egyben a mi célunk is – megmutatni, hogy mennyire egyszerű egy napra lemondani a húsról.
És ha ma túlélted, mi lenne, ha a jövő hónapban vagy jövő héten is tartanál egy húsmentes napot?
Az elfogyasztott húsmennyiség csökkentése számos előnnyel jár
Ha csak egyetlen napra lemondasz a húsról, akkor:
- megtakaríthatsz annyi CO2 kibocsátást, amennyit 388 vízforralónyi víz forralásával bocsátanál ki, illetve
- 9 ember teljes napi felhasználásának megfelelő vizet,
- 11g-nyi zsírral (ami kb. 2 teáskanál vajnak felel meg) kevesebbet eszel meg,
- 90 (2 tartalmas keksznek megfelelő) kalóriával kevesebbet viszel be a szervezetedbe.
Gondolj bele, ha minden hónapban vagy minden héten tartasz egy húsmentes napot, mennyi vizet, felhasznált energiát, kalóriát, sőt akár pénzt spórolhatsz meg!
Ráadásul, ha kevesebb húst eszel, akkor lehetőséged lesz jobb minőségű húsok fogyasztására. Például ketreces csirke vagy nagyüzemi körülmények között nevelt marha helyett fogyaszthatsz háztáji csirke- vagy marhahúst. Kevesebb káros anyag, több tápanyag, és még az állatok életkörülményeinek javításához is hozzájárultál.
A húsfogyasztás csökkentésével kapcsolatos tippjeinket itt olvashatod: Tippek a húsfogyasztás csökkentéséhez
Hivatkozott adatok forrása: FNA Húsmentes hétfő