Nem vagyunk vegánok, sem vegatáriánusok. Nem is kampányolunk a teljesen húsmentes életmód érdekében. Alapvetően a kiegyensúlyozott étrendben hiszünk, amely egyaránt tartalmaz megfelelő mennyiségű gabonafélét, zöldséget és gyümölcsöt, tej- és tejterméket, húst, tojást. (Minderről Az egészséges táplálkozásról című cikkünkben írtunk bővebben.)
Ugyanakkor fontosnak tartjuk a környezet védelmét és a globális klímaváltozás elleni küzdelmet. (Ez az egyik fő célkitűzésünk, így erről nagyon sok cikkünk szól. Például az A környezet védelméről című is.)
Túlzott húsfogyasztásunk ugyanakkor a környezetet veszélyezteti. Ráadásul az átlagos húsfogyasztás Magyarországon közel duplája a diatetikusok által javasolt mennyiségnek. Ami pedig már az egészségünknek sem tesz jót.
Tudtad?
A fák 80%-át a húsfogyasztás miatt vágják ki.
A húsfogyasztás a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 15%-ért felel.
A húsmentes étrend akár 50%-kal is csökkenti a szén-dioxid lábnyomod.
Mindezek miatt fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének szükségességére. Húsfogyasztásunk akár kismértékű csökkentésével is – és ezzel párhuzamosan akár zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk növelésével – egyszerre tehetünk saját egészségünkért és egy fenntarhatóbb jövőért.
1. Csatlakozz a húsmentes hétfő kezdeményezéshez!
Tarts hetente egy húsmentes napot. Nem muszáj, hogy hétfő legyen, lehet a hét bármelyik napja. A lényeg, hogy minden héten legyen egy nap, amikor egyáltalán nem fogyasztasz húst. (További infók a Húsmentes hétfőről itt.)
2. Helyettesítsd a húst növényi alapanyaggal!
Például a cukkinifasírt legalább olyan finom, mint a húsból készült társa. A gomba szintén remekül kiválthatja a húst, de a csilis babot is meg lehet csinálni darált hús nélkül. (Kenyában ezt hívják githerinek :-).)
3. Próbáld ki a vegetáriánus és vegán konyha remekeit!
A vegetáriánus ételválaszték ma már jóval több, mint a rántott gomba vagy rántott sajt és sült krumpli kombó. Egyre több nagyszerű vegetáriánus, illetve vegán étterem és szakácskönyv érhető el, illetve a receptmegosztó oldalakon is egyre bővebb választékot találsz.
A növényalapú étrenddel való ismerkedésre remel alkalmat teremt a Veganuár kezdményezés. A Veganuár egy 30 napos kihívás januárban, melynek során kipróbálhatod a vegán étrendet és életmódot. Nemcsak akkor érdemes belevágni, ha vegán életmódra váltanál, hanem akkor is, ha szeretnéd növényalapú ételekkel színesíteni az étrendedet.
4. Csökkentsd az adagot!
Ebédre például egyél kevesebb húst több és változatosabb zöldséggel. Az étteremben kérj fél (zóna) adagot, otthon pedig eleve kisebbre vágd a szeleteket. Sőt ha a felkockázott húst (pl. pörkölthöz vagy raguhoz) a szokásosnál kisebb kockákra vágod, akkor nemcsak gyorsabban elkészül, de kevesebb is fogy majd belőle. (Tuti biztos tipp, kipróbáltuk. 🙂 )
5. Vacsorára ne egyél húst!
Egyes nézetek szerint este (főleg közvetlen lefekvés előtt) nem jó húst enni, mert nagyon megterheli a gyomrot. Ezzel együtt, ez egy jó módszer arra is, hogy csökkentsd a húsfogyasztásod.
6. Egyél több hüvelyest!
A hüvelyesek (bab, borsó, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó) nagyon egészségesek és magas a tápértékük, mégis méltatlanul elhanyagoljuk őket.
7. Csökkentsd a húskészítmények fogyasztását!
Reggelire felvágott, szalámi vagy sonka helyett egyél tojást, zabpelyhet, friss zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, túrót. Szerencsére a magyar reggeli választék nagyon változatos, felvágott nélkül is könnyen laktató reggelit tudunk az asztalra varázsolni.
8. Figyeld meg mennyi húst eszel!
Egy hétig minden étkezésnél jegyezd fel, hogy éppen mennyi húst (vagy húskészítményt) ettél. Jó eséllyel meg fogsz lepődni! Próbáld a napi adagot maximum 5-10 dekára csökkenteni.
9. Egyél kevesebb marha-, és több csirkehúst.
A csirkehús előállításának környezeti hatásai kevésbé károsak, mint a marhahúsé. Egy kilogramm csirkehús előállításához jóval kevesebb vízre, energiára és földterületre van szükség, mint egy kilogramm marhahús előállításához.
Hivatkozott adatok forrása: World Meat Free week videó.