Igazi vagy műfenyő?

zöld fenyőfák égősorralKarácsony környékén állandóan visszatérő kérdés, hogy az igazi fenyő vagy a műfenyő a környezettudatosabb megoldás. 

Alternatív fenyőfák

A leginkább környezettudatos választás, ha nem veszel sem igazi, sem műfenyőt, hanem a rendelkezésre álló eszközökből (akár hulladékokból) készítesz kreatív módon alternatív karácsonyfát. 
Ehhez itt vagy itt találsz ötleteket. 

Vagy ha kertes házban élsz, ültethetsz egy fenyőfát a kertbe, amit karácsony közeledtével feldíszíthetsz. 

Az igazi fenyő környezettudatosabb megoldás

Alapvetően az igazi fenyő környezettudatosabb a műfenyőnél. Legalábbis a szokásos használatot figyelembe véve. Életciklus elemzés alapján – a klímaváltozással és az erőforrások felhasználásával kapcsolatos hatásokat tekintve – min. 20 évig kellene használnunk egy műfenyőt ahhoz, hogy környezettudatosabb alternatívává váljon, mint természetes társa.  Jelenleg azonban jellemzően ennél rövidebb ideig (átlagosan kb. 6 évig) használjuk ugyanazt a műfenyőt. Így a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása háromszor magasabb, mint ha minden évben új vágott fenyőt díszítenénk fel.

Tévhit a természetes fenyőkkel kapcsolatban, hogy erdőket vágnak ki miattuk. A vásárokon megtalálható fenyőket általában kifejezetten erre a célra nevelik, és helyükre új csemeték kerülnek. A fa fajtájától és magasságától függően egy-egy fa 8-18 évig növekszik, miközben évi 10-16 kg szén-dioxidot köt meg évente. 

Emellett – az itthon termesztett fák – hazai munkahelyeket teremtenek (miközben a műfenyőket külföldön, többnyire Kínában gyártják), használat után pedig újrahasznosíthatóak: fűtésre használhatjuk vagy komposztálhatjuk őket. (Ezzel szemben a műfenyők lerakóba vagy égetőbe kerülnek, lebomlási idejük pedig több száz – vagy akár 1000 – év.)

Szempontok (igazi) fenyőfa vásárlása esetén

  • Válaszd a helyit: lehetőség szerint Magyarországon nevelt, minél közelebbi helyről származó fát válassz.
  • Te magad se autózz túl sokat a fáért, vedd meg helyben.  Odáig egyszer már elszállították, ne autózz még pluszban érte. 
  • Ha budapesti vagy, kérheted a fenyőt biciklis házhoz szállítással is vagy megveheted online is: a fenyofa.com ültetvényéről csak azt a fát vágják ki, amit valaki kiválasztott.
  • Választhatsz fenyőlabdás fát is, de ezek túlélési esélye sajnos csak 50%, akkor is ha szigorúan betartod az ültetésre és gondozásra vonatkozó tanácsokat
  • Bérelhetsz is fenyőt, amit karácsony után visszavihetsz vagy kiültethetsz. 

Ha mégis műfenyőt szeretnél

  • 1. Legyen PVC-mentes, részesítsd előnyben a polietilénből (PE) készült műfenyőt. – A  PVC alapanyagú műfenyők gyártása során ugyanis gyakran alkalmaznak mérgező adalékanyagokat (akár például ólmot is), ami a fenyő használatával és az anyag elöregedésével veszélyes por formájában bekerülhet a lakás levegőjébe.
  • 2. Keresd az Európában gyártott alternatívát! – Ami nem is olyan egyszerű, mivel a műfenyők nagy részét Kínában gyártják és onnan szállítják.
  • 3. Használd minél tovább! – Ahogy fentebb is említettük minimum 20 évig kell ahhoz használni egy műfenyőt, hogy klímaváltozás szempontjából környezetbarát alternatívát jelentsen az igazi fenyővel szemben. 

Forrás: hulladekmentes.hu
(Megj.: a forrást nem szó szerint vettük át, hanem tartalmában és szerkezetében is kissé átdolgoztuk, egyes részeit lerövidítettük, más részeit kiegészítettük.) 

Találtunk egy másik jó kis összefoglaló cikket itt is, ez egy picit részletesebb is.