Földlabdás vagy cserepes fenyő gondozása

A földlabdás fenyők általánosságban azért 1-1,5 méter közöttiek,  mert a kisebb méretű fák koruknál fogva (fiatalok) könnyebben regenerálódnak. A földlabdás fenyőknek a gyökérzetük nagy részét elvágják a kiásáskor, így nagyon sok energiát igényel az új gyökérzetük fejlesztése.

Ahhoz, hogy egy földlabdás fenyőnek legyen esélye a túlélésre, számos szempontot kell figyelembe venni: 

 1. Díszítésig tárold hűvös – lehetőleg fagymentes – helyen.
 2. Fokozatosan vidd be a a kinti hidegből a meleg lakásba. Először érdemes a pincében, garázsban vagy folyosón tartani néhány napot vagy akár 1 hetet, amíg a fa aklimatizálódik. Így nem sokkolja a fát a hirtelen hőmérséklet különbség. 
 3. A lakásban minél hűvösebb helyen, a fűtőtesttől minél távolabb helyezd el. 
 4. A földlabdás fenyőt tedd cserépbe és tölts rá virágföldet! A cserép alá helyezz alátétet a túlfolyó víznek.
 5. 1-2 naponta, kevés vízzel öntözd. A földjét tartsd nyirkosan, de kerüld a túlöntözést (még ha a levelei olykor hullanak is). 
 6. A szobában a levegő páratartalmának növelésével vagy a levelek rendszeres (napi szintű) spriccelésével biztosíthatsz jobb körülményeket a fának. 
 7. Vigyázz a fa épségére: ügyelj arra, hogy ne gyulladjon meg; hagyd meg a fa rügyeit, ágait, hogy az majd tovább növekedhessen; ne fújj rá műhavat. Visszaváltás vagy ültetés előtt szedd le róla a díszeket és papírokat.
 8. Ne töltsön a fa a meleg lakásban sok időt.
 9. Kiültetés előtt szintén fokozatosan szoktasd a fát a hideghez.  Kiültetésig vagy visszaváltásig tartsd hűvös, fagymentes helyen. Visszaváltáskor lazán kötözd át, és takard be pokróccal vagy műanyag zsákkal.   
 10. A fagyok után ültesd ki.
 11. Hely kiválasztása ültetéshez: nem minden talajtípus kedvez a fenyőknek. Ezt érdemes még a fenyőlabdás vagy cserepes fenyő  megvásárlása előtt figyelembe venni. (Ha a közelben vannak fenyők, akkor valószínűleg megfelelő a mi fenyőnknek is. )
 12. Áss a földlabdánál mélyebb és szélesebb – min. 40-80 cm átmérőjű – ültető gödröt.
 13. Használj jó minőségű földet és béleld ki az ültetőgödröt tápanyaggal, például szerves (pl. marha) trágyával vagy biohumusszal.
 14. A zsákot hagyd a gyökéren, csak a kötözőzsinórt vágd le róla. A cserépből vedd ki a fát és a földlabdával együtt helyezd a gödörbe. 
 15. Temesd be alaposan földdel (a a fa gyökérnyaka a felszínnel egy szintben legyen) és kicsit döngöld meg a földet!
 16. Öntözd meg bőségesen.
 17.  A fa körül a talajt – kb. 5-10 cm vastagon – fakéreggel, lombbal, szalmával vagy ágnyesedékkel takard, hogy a földje tovább nedves maradjon, és ne fagyjon meg. 
 18. Ültetést követően a fának sok vízre van szüksége, így alaposan és gyakran kell öntözni, főleg a nyár folyamán. Locsold rendszeresen, amíg meg nem ered!

Ha az összes lépést betartjuk, akkor is csak kb. 50% esély van arra, hogy a fenyőnk életben marad.

Forrás: Ne vágj ki minden fát Facebook oldal és Oázis Kertészet