Kéz- és bőrápolás télen

Bár az igazi tél még várat magára, a benti fűtés, a kinti hűvös idő és a szél már most is kihívást jelenthet bőrünk, különösen kezünk számára. Ilyenkor nem ritka a száraz, kirepedezett bőr, és sokszor hiába kenjük magunkra tubus számra a kéz- vagy bőrápolót, semmi sem segít. Pedig néhány egyszerű tipp figyelembevételével könnyen orvosolható a probléma.

muscle-fitness-health-and-fitness-fit-fitness-club-fitness-center-Favim.com-6340161. Mossunk kezet természetes szappannal
A ma használatos szappanoktól gyakran kiszárad a bőrünk, pedig a valódi, jó minőségű szappannak nem lenne szabad szárítania a bőrt. Hagyományosan a szappan valamilyen zsiradék és lúg keverékeként készül, de manapság számos erős kémiai anyagot is hozzáadnak, amitől a szappan még inkább lúgos hatású és kíméletlen lesz a bőrünkhöz. Viszont, ha növényi olajokból (pl. olívaolaj, kókuszolaj) készült szappant választunk, elkerülhetjük a kéz és a bőr kiszáradását. (Kerüljük azonban a pálmaolaj használatát, mert a növekvő pálmaolaj-igény esőerdők kiirtásához vezet, a pálmaolaj ráadásul a bőrt is szárítja…)
Általában minél tisztább, természetesebb a szappan, annál jobb, de ez nem minden esetben igaz, úgyhogy érdemes áttanulmányozni az összetevőket, sőt az a legjobb, ha mi magunk készítjük el saját szappanunkat. (A szappankészítés ma már nem ördöngösség – nem kell napokig főznünk a szappant, mint annak idején nagyanyáinknak –, de a művelet kellő körültekintést igényel, és fontos, hogy megfelelően sajátítsuk el a technikát, amelyre számos szappankészítő tanfolyam áll rendelkezésünkre.)

2. Szabaduljunk meg a szokásos kézápoló krémektől
Furán hangozhat, de a boltokban és szupermarketben kapható kéz- és bőrápolók többsége nem ápolja megfelelően bőrünket. Ennek oka, hogy a bolti krémek tele vannak mindenféle mesterséges anyagokkal, hogy jobban felszívódjanak és illatosabbak legyenek. Ennek köszönhetően ugyanakkor a krém használata vegyi anyagokkal telíti el a szervezetünket, és sok esetben nem is ápolja megfelelően a bőrünket.

3. Használjunk természetes krémeket vagy olajokat
Jó hír, hogy a bőrápoláshoz nem kell mesterséges anyagokat magunkra kenni. Használhatunk természetes, mesterséges adalék nélküli krémeket, vagy ami még ennél is jobb, különböző növényi olajakat bőrünk ápolására. Számos – akár a konyhánkban is megtalálható – növényi olaj, a bőrünkre kenve bőrápolóként (is) működik. A kókuszolaj például nemcsak főzéshez-sütéshez egészséges alternatíva, de bőrápolónak is kiváló, ráadásul antioxidáns és antibakteriális hatása is van, így például a problémás arcbőrön is segíthet. Mindezek mellett fényvédő hatással is rendelkezik, úgyhogy akár naptej helyett is használható. (Mielőtt azonban a Balatonra vagy a tengerpartra – kizárólag – kókuszolajjal indulunk el, érdemes kipróbálni a napvédő hatást, mert nem mindenkinél válik be.)
Bőrápoláshoz kiválóan alkalmas még az olíva-, a szőlőmag-, a jojoba-, az argán- vagy a mandulaolaj is. Érdemes ezek közül többfélét is kipróbálnunk, mert bőrünk típusától függően egyes olajok jobban, míg mások kevésbé ápolhatják bőrünket.

4. Ápoljuk kezünket lefekvés előtt
A növényi olajok kézápolóként való használatának egyetlen hátulütője, hogy – mivel az olaj lassabban szívódik fel – kényelmetlen lehet a napközbeni használata. Napközben ezért alkalmazzuk kis mennyiségben és várjunk néhány percet, amíg felszívódik. Még jobb, ha lefekvés előtt visszük fel az olajt, kezünkre pamutkesztyűt húzunk, és reggelig rajta hagyjuk.
Mindez macerásnak tűnhet, de ne feledjük, megfelelő olaj és/vagy krém használatával a bőrünk kevésbé szárad ki, ezért ritkábban kell az ápolásával foglalkoznunk.

(A cikket ihlette: “How to keep your hands moisturized during winter“)