Kirándulj tudatosan!

– a tudatos erdei kirándulás 10 pontja –

Az erdő nemcsak remek kirándulóhely, hanem állatok és növények élőhelye. Az erdőben élő állatok és növények azonban együttesen olyan rendszert alkotnak, amely bármelyik elemének megbolygatása súlyos következményekkel jár a természeti környezet egészére nézve. Ezért is fontos, hogy az erdőben kirándulva – az alábbi szempontok figyelembe vételével – legyünk tekintettel minden ott élő lényre és a lehető legkevésbé avatkozzunk be az életükbe!
Az erdő érték, segíts Te is megőrizni szépségét és változatosságát!

1. Láss, ne csak nézz! Néha állj meg és szakíts időt az erdő megfigyelésére!

A kirándulás során szakíts időt a természet megismerésére, a növények és az állatok megfigyelésére: néha állj meg és tanulmányozd az erdőt, figyeld meg a vadat, hallgasd a madarak énekét!
Tájékozódj: olvass előre, kérdezd bátran a vezetőd vagy tanulmányozd az információs táblákat! Nagyon sok érdekes információt tudhatsz meg így az állat- és növényvilágról.

2. Ne zavard az állatokat! Ne ricsajozz, és ne viselj feltűnő színeket!

Az állatok nem szeretik, ha megzavarjuk őket, ezért az erdőben próbálj mindig észrevétlen maradni: ruházatod ne legyen feltűnő, rikító színű és a kirándulás alatt ne hangoskodj! Így sokkal nagyobb eséllyel találkozhatsz az erdőben élő állatokkal.
A kutyád megijesztheti az erdei állatokat, ezért – ha lehet – ne vidd magaddal vagy tartsd pórázon!
Ne simogasd vagy érintsd meg az erdei állatokat akkor sem, ha elég közel tudsz hozzájuk kerülni!
A magányos kölyökállatokat nem kell megmenteni, hagyd őket magukra, hogy a mamájuk minél előbb
visszatérhessen hozzájuk.

3. Ne bántsd a növényeket! Ne taposd, szakítsd vagy törd le őket!

Az élő növényeket sose gyűjtsd össze – ne szakítsd le a virágot vagy levelet és tövestől se tépd ki a növényeket –, hagyd meg őket inkább a természetben! Ha mindenki csak egyetlen növényt leszakítana egy-egy erdei kirándulás alkalmával, nagyon hamar elfogynának az erdőből. Különösen figyelj oda a védett növényekre, amelyeket az eltűnés veszélye fenyeget!

4. Ne okozz tüzet! Tüzet csak kijelölt helyen és időben rakj, és mielőtt otthagyod, győződj meg arról, hogy teljesen kialudt!

Tüzet mindig csak felnőttek jelenlétében, kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani. Erős szélben és tűzgyújtási tilalomban a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás! A tűzrakáshoz lehullott gallyakat, ágakat használj és mindig csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges!
Mielőtt továbbindulnátok, locsoljátok le a parazsat és győződjetek meg arról, hogy teljesen kialudt a tűz!
Égő vagy parázsló cigarettát sosem szabad az erdőben eldobni. Legjobb, ha a kirándulás alatt senki sem gyújt rá.

5. Ügyelj az erdő és az erdei vizek tisztaságára! A szemetet vidd haza, ne dobáld el az erdőben!

Kirándulás közben sose dobd el a szemetet! A lebomló élelmiszermaradékot bedobhatod a fák, bokrok közé, mert a természetben újrahasznosítódnak, de az élelmiszerek csomagolását, a kiürült flakonokat, nylon zacskókat, dobozokat stb. semmi esetre se dobáld szét az erdőben. Az a legjobb, ha a szemetet hazaviszed, így az erdei állatok sem tudják széthordani a tárolóból.
Ha bántja a szemed a sok (mások által eldobált) szemét, vigyél magaddal kesztyűt, zsákot és bátran szedd össze!

6. Az erdőben gyalogosan közlekedj!

Az erdei kirándulás gyalogosan a legélvezetesebb, így tudjuk leginkább megfigyelni az erdei élőlényeket. A motoros járművek (autó, motor, quad stb.) megzavarják az erdő nyugalmát, a keréknyomokban kialakuló ún. vízerek pedig elhordják az erdő talaját. Az autót és a motort ezért hagyd az erdő szélén, az erre kijelölt parkolóhelyen!

7. Vigyázz az erdei létesítményekre, műemlékekre!

Az erdőben járva a különböző létesítmények (padok, szemetesek, WC, játszótér stb.) épségére is ügyelj, a berendezéseket rendeltetésüknek megfelelően használd!

8. Ne térj le a kijelölt turistaútról!

Ha letérsz az útról, könnyen összetaposhatsz védett növényeket és megzavarhatod az apró állatok életét, ráadásul könnyen el is tévedhetsz. A lezárt, tiltott területeket minden esetben kerüld el!

9. Készülj fel a kirándulásra megfelelően!

Erdei kiránduláshoz zárt cipőt, megfelelő öltözéket viselj, legyen nálad innivaló, hosszabb túra esetén ennivaló is, vigyél magaddal térképet, fényképezőgépet!

10. Védekezz a kullancsok ellen!

A kullancsriasztó szerek használata helyett odafigyeléssel próbáld elkerülni a kullancsokat: viselj zárt ruházatot, sapkát és kerüld a bozótos helyeket!
A kirándulásról hazaérkezve nézzétek át egymást, hogy nem kapaszkodott-e a bőrötökbe valahol kullancs. Ha igen, azt szakszerűen – egy csipesz segítségével – el kell távolítani.

Jó kirándulást mindenkinek!

Bővebben mindezekről a cikk hosszabb változatában.

A témáról készült kiadványunk letölthető itt.

Készítette a VitaFutura az Erdészeti Erdei Iskola, Lengyel-Annafürdő szakmai támogatásával.