Miért fontos a reggeli

Mindannyian ismerjük a mondást: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!”

De vajon hányan tartjuk be?

Egy, a fiatalok és fiatal felnőttek körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80%-a szerint fontos a kiadós reggeli, de csupán alig negyedük (23%) fogyaszt valóban bőséges reggelit. fitness-bodybuilding-home-workouts-workout-diet-Favim.com-638666
Pedig a mondás nem véletlenül született: reggel – az éjszakai koplalás után – a testnek és az agynak szüksége van tápanyagra és energiára a megfelelő napi működéshez, és minél később kapja meg a szükséges „üzemanyagokat”, annál később kezd el százszázalékosan működni. Tanulmányok bizonyítják, a bőséges reggeli számos előnnyel jár:

  • Jobb iskolai teljesítmény: egy, az egyetemisták körében végzett felmérés szerint azok, akik rendszeresen reggeliznek, jobb eredményeket érnek el és nagyobb eséllyel szereznek diplomát.
  • Egészséges testsúly: azt hihetnénk, hogy ha kihagyjuk a reggelit, azzal fogyhatunk (mivel kihagytunk egy étkezést), de ez egyáltalán nem igaz. A reggeli kihagyása esetén nő az esélye annak, hogy napközben többet nassolunk és többet eszünk vacsorára. Egy Skóciában végzett kutatás szerint a – cukormentes – müzli és gabonapehely reggeli fogyasztása elősegíti a súlycsökkentést, míg egy amerikai tanulmány szerint azok, akik kihagyják a reggelit, négy és félszer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, mint azok, akik rendszeresen reggeliznek.
  • Hozzájárul az egészségesebb táplálkozáshoz: a reggeli lehetőséget biztosít arra, hogy a szervezetünk fontos tápanyagokhoz, pl. kalciumhoz, káliumhoz, rostokhoz jusson, és jól indítja a napot a szervezetünk számára. Minél éhesebben látunk neki a következő étkezésnek (ha például ebédidőre már majdnem éhen halunk), annál inkább hajlamosak leszünk rossz – kevésbé egészséges – ételeket választani. Azok, akik nem reggeliznek 40%-kal több édességet, 55%-kal több üdítőt, 45%-kal kevesebb zöldséget és 30%-kal kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak.
  • Jobb közérzet: a nem-reggelizők általában zsémbesebbek, sokszor fáradtnak érzik magukat, amitől rosszabb a kedvük. Az éhes gyerekek gyakran egykedvűek vagy ingerlékenyek lesznek, ha iskolai kihívásokkal szembesülnek.
  • Összességében egészségesebb élet: a rendszeres reggelizés csökkenti a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, hozzájárul a megfelelő koleszterinszinthez és javítja a rövid távú memóriát.

Az, hogy sokan mindezek ellenére nem fogyasztanak reggelit olyan – főként életmódbeli – okokra vezethető vissza, mint a nagy mennyiségű vacsora fogyasztása vagy az esti nassolás.

Fenti okok miatt fontos, hogy rendszeresen reggelizzünk, és megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb reggelit. Általánosságban elmondható, hogy lehetőség szerint fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt (akár aszalva), teljes értékű rostokat (natúr zabpelyhet) és kalciumban gazdag ételeket (pl. alacsony zsírtartalmú tejtermékeket), viszont kerüljük a zsíros, cukros és a finomított lisztből készült ételeket (pl. péksütemények, müzliszeletek, kakaós gabonapehely).
Az egészséges reggeli választékról bővebben itt olvashatsz.

Forrás: Why eating breakfast is a really good idea