Eper shake
- Mossunk és tisztítsunk meg, majd vágjunk félbe 10 dkg epret.
- Egy evőkanál lime lével, 1 dl kefirrel, fél dl tejjel és fél teáskanál mézzel pürézzük, turmixszoljuk, ízlés szerint.
Eper smoothie
- Pürézzünk össze egy banánt egy bögrényi eperrel és 1,5 dl natúr joghurttal.
Epres limonádé
Hozzávalók:
- 225 g eper
- 100 ml (szénsavas) limonádé
Elkészítés:
- A megmosott epret turmixgépben pépesítsük, majd adjuk hozzá a szénsavas limonádét, de vigyázzunk, hogy ne fusson ki!
- Öntsük széles koktélpohárba, díszítésként úsztassunk eperszeleteket az ital tetején!
Eper fizz
Hozzávalók:
- 200 g eper
- 2 alma
- 100 ml szénsavas ásványvíz vagy limonádé
Elkészítés:
- Az eper és az alma levét gyümölcsprésben préseljük ki, a leveket keverjük össze és öntsük fel a szénsavas ásványvízzel vagy limonádéval.
- Koktélpálcikára szúrt gyümölcsökkel díszíthetjük.
Pikáns eper koktél
Hozzávalók:
- 150 g áfonya
- 150 g eper
- 1 lime
Elkészítés:
- A gyümölcsökből készítsünk juicet, és keverjük össze. Áfonyával díszítve szolgáljuk fel.
Epermüzli
Hozzávalók:
- 4 evőkanál kölespehely
- 4 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál aszalt áfonya (kb. 2 dkg)
- 1,5 dl tej
- 15 dkg natúr joghurt
- 25 dkg eper
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
- A gabonapelyheket és az áfonyát öntsük egy tálba.
- A tejet melegítsük meg, adjuk hozzá a joghurtot, majd az egészet keverjük össze a gabonapelyhekkel. 30 percig hagyjuk állni.
- Az epreket tisztítsuk meg, felezzük, vagy negyedeljük, helyezzük rá a joghurtos pelyhekre.
Eperparfé
Hozzávalók:
- 1,5 kg eper
- 600 ml tejszín
- 100 g cukor
- 50 ml eperszirup
- 150 g étcsoki
Elkészítés:
- Az megmosott eperből 20 szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit megtisztítjuk és pürésítjük.
- A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk az eperpürét és az eperszirupot.
- A krémet kis tálkákba (vagy egy nagyobb hosszúkás formába) töltjük, és legalább 5 órára fagyasztószekrénybe tesszük.
- A díszítéshez félretett eperszemeket megmossuk, szárazra töröljük.
- Az étcsokit gőz felett vagy kis lángon megolvasztjuk, langyosra hűtjük.
- Az eperszemeket félig a csokiba mártjuk, majd rácsra téve hagyjuk megszilárdulni.
- A parfét a csokis eperszemekkel díszítjük. (Ha tálból a parfét szeretnénk kiborítani, rövid időre tegyük forró vízbe.)
Eperszorbet
Hozzávalók:
- 150 ml víz
- 100 g cukor
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 500 g eper
- ízlés szerint 1 ek eperlikőr
Elkészítés:
- A vizet a cukorral és a reszelt citrom héjával felforraljuk és nagy lángon 5 percig főzzük.
- Az így készült szirupot lehűtjük.
- Az epret a szirup felével pürésítjük (esetleg szitán átpasszírozzuk), majd hozzáadjuk a maradék szirupot és – ízlés szerint – a likőrt.
- A masszát dobozba tesszük és kb. 4 órára fagyasztószekrénybe tesszük, időnként (félóránként) átkeverjük, hogy krémes legyen a massza.
- Fogyasztás előtt szükség szerint rúdmixerrel átkeverhetjük, majd csillagcsöves nyomózsákba tesszük és poharakba adagoljuk.
Eper torta
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 13 dkg cukor
- 9 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 20 dkg túró
- 70 dkg eper
Elkészítés:
- Verjük fel a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a cukrot, és keverjük hozzá a tojás sárgákat is.
- A lisztet szitáljuk a masszába, majd azt öntsük bele egy 26 cm átmérőjű sütőformába.
- Légkeveréses sütőben 150°C-on, hagyományos sütőben 180°C-on 10 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.
- A pudingot főzzük meg 4 dkg cukorral és az 5 dl tejjel. Ha már csak langyos, adjuk hozzá a túrót.
- A sütőforma szélét zárjuk vissza a tészta köré, kenjük meg a tésztát a pudingos krémmel.
- A puding tetejére tegyük a félbe vágott epreket. (Ízlés szerint tehetünk rá piros tortazselét is.)
- 2 órán át hűtsük a tortát.
Az eperről bővebben >>