Epres receptek

2012. május 24.

Eper shake_imagesEper shake >>
Eper smoothie >>
Epres limonádé >>
Eper fizz >>
Pikáns eper koktél >>
Epermüzli >>
Eperparfé >>
Eperszorbet >>
Eper torta >>

Eper shake

Mossunk és tisztítsunk meg, majd vágjunk félbe 10 dkg epret. Egy evőkanál lime lével, 1 dl kefirrel, fél dl tejjel és fél teáskanál mézzel pürézzük, turmixszoljuk, ízlés szerint.

Vissza

Eper smoothie

Pürézzünk össze egy banánt egy bögrényi eperrel és 1,5 dl natúr joghurttal.

Vissza

Epres limonádé

Hozzávalók:

  • 225 g eper
  • 100 ml (szénsavas) limonádé

Elkészítés:
A megmosott epret turmixgépben pépesítsük, majd adjuk hozzá a szénsavas limonádét, de vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Öntsük széles koktélpohárba, díszítésként úsztassunk eperszeleteket az ital tetején!

Vissza

Eper fizz

Hozzávalók:

  • 200 g eper
  • 2 alma
  • 100 ml szénsavas ásványvíz vagy limonádé

Elkészítés:
Az eper és az alma levét gyümölcsprésben préseljük ki, a leveket keverjük össze és öntsük fel a szénsavas ásványvízzel vagy limonádéval. Koktélpálcikára szúrt gyümölcsökkel díszíthetjük.

Vissza

Pikáns eper koktél

Hozzávalók:

  • 150 g áfonya
  • 150 g eper
  • 1 lime

Elkészítés:
A gyümölcsökből készítsünk juicet, és keverjük össze. Áfonyával díszítve szolgáljuk fel.

Vissza

Epermüzli

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál kölespehely
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál aszalt áfonya (kb. 2 dkg)
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 25 dkg eper
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:
A gabonapelyheket és az áfonyát öntsük egy tálba.
A tejet melegítsük meg, adjuk hozzá a joghurtot, majd az egészet keverjük össze a gabonapelyhekkel. 30 percig hagyjuk állni.
Az epreket tisztítsuk meg, felezzük, vagy negyedeljük, helyezzük rá a joghurtos pelyhekre.

Vissza

Eperparfé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 600 ml tejszín,
  • 100 g cukor
  • 50 ml eperszirup
  • 150 g étcsoki

Elkészítés:
Az megmosott eperből 20 szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit megtisztítjuk és pürésítjük. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk az eperpürét és az eperszirupot. A krémet kis tálkákba (vagy egy nagyobb hosszúkás formába) töltjük, és legalább 5 órára fagyasztószekrénybe tesszük.
A díszítéshez félretett eperszemeket megmossuk, szárazra töröljük. Az étcsokit gőz felett vagy kis lángon megolvasztjuk, langyosra hűtjük. Az eperszemeket félig a csokiba mártjuk, majd rácsra téve hagyjuk megszilárdulni. A parfét a csokis eperszemekkel díszítjük. (Ha tálból a parfét szeretnénk kiborítani, rövid időre tegyük forró vízbe.)

Vissza


Eperszorbet

Hozzávalók:

  • 150 ml víz
  • 100 g cukor
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 500 g eper
  • ízlés szerint 1 ek eperlikőr

Elkészítés:
A vizet a cukorral és a reszelt citrom héjával felforraljuk és nagy lángon 5 percig főzzük. Az így készült szirupot lehűtjük. Az epret a szirup felével pürésítjük (esetleg szitán átpasszírozzuk), majd hozzáadjuk a maradék szirupot és – ízlés szerint – a likőrt. A masszát dobozba tesszük és kb. 4 órára fagyasztószekrénybe tesszük, időnként (félóránként) átkeverjük, hogy krémes legyen a massza. Fogyasztás előtt szükség szerint rúdmixerrel átkeverhetjük, majd csillagcsöves nyomózsákba tesszük és poharakba adagoljuk.

Vissza

Eper torta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 13 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg túró
  • 70 dkg eper

Elkészítés:
Verjük fel a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a cukrot, és keverjük hozzá a tojás sárgákat is. A lisztet szitáljuk a masszába, majd azt öntsük bele egy 26 cm átmérőjű sütőformába.
Légkeveréses sütőben 150°C-on, hagyományos sütőben 180°C-on 10 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.
A pudingot főzzük meg 4 dkg cukorral és az 5 dl tejjel. Ha már csak langyos, adjuk hozzá a túrót.
A sütőforma szélét zárjuk vissza a tészta köré, kenjük meg a tésztát a pudingos krémmel. A puding tetejére tegyük a félbe vágott epreket. (Ízlés szerint tehetünk rá piros tortazselét is.)
2 órán át hűtsük a tortát.

Vissza

Az eperről bővebben >>