Kirándulj tudatosan! (teljes verzió)

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a környező erdőket, hogy kisebb-nagyobb kirándulást tegyenek. Mert kirándulni jó! Különösen erdőben, hiszen az erdei kirándulás lehetőséget ad mozgásra, kikapcsolódásra, miközben családunk vagy barátaink körében, friss levegőn tölthetjük az időt, és közvetlen közelről figyelhetjük meg a természet működését.

Az erdő ugyanakkor nemcsak remek kirándulóhely, hanem állatok és növények élőhelye, a természet megfelelő működésének nélkülözhetetlen eleme. Az erdők és a bennük élő fák fontos szerepet játszanak az életünkben: tisztítják a levegőt, megkötik a szén-dioxidot, de fából készül a papír és fából vannak – számos használati és dísztárgy mellett – a bútoraink is. Az erdőben azonban a fákon kívül számos más növény és sok-sok állat is él. Az erdőben élő állatok és növények együttesen olyan rendszert – ún. ökoszisztémát – alkotnak, amely bármelyik elemének megbolygatása súlyos következményekkel jár a rendszer, azaz az erdő – és így a természeti környezet – egészére nézve.

Ezért is fontos, hogy az erdőben kirándulva minden ott élő lényre legyünk tekintettel és a lehető legkevésbé avatkozzunk be az életükbe! Ennek érdekében nem kell mást tennünk, mint az erdei kirándulások során figyelembe venni az alábbi szempontokat és odafigyelni néhány alapvető dologra.
Az erdő érték, segíts Te is megőrizni szépségét és változatosságát!

A tudatos erdei kirándulás 10 pontja:

1. Láss, ne csak nézz! Néha állj meg és szakíts időt az erdő megfigyelésére!
2. Ne zavard az állatokat! Ne ricsajozz, és ne viselj feltűnő színeket!
3. Ne bántsd a növényeket! Ne taposd, szakítsd vagy törd le a (védett) növényeket!
4. Ne okozz tüzet! Tüzet csak kijelölt helyen és időben rakj, és mielőtt otthagyod, győződj meg arról, hogy teljesen kialudt!
5. Ügyelj az erdő és az erdei vizek tisztaságára! A szemetet vidd haza, ne dobáld el az erdőben!
6. Az erdőben gyalogosan közlekedj!
7. Vigyázz az erdei létesítményekre, műemlékekre!
8. Ne térj le a kijelölt turistaútról!
9. Készülj fel a kirándulásra megfelelően!
10. Védekezz a kullancsok ellen!


1. Láss, ne csak nézz! Néha állj meg és szakíts időt az erdő megfigyelésére!

Bár az erdei kirándulás remek alkalom a kikapcsolódásra, a friss levegőn való mozgásra, a családdal, barátokkal való együttlétre, a kirándulás ne csak erről szóljon! A kirándulás során lehetőségünk adódik a természet megismerésére, a növények és az állatok megfigyelésére. Szakíts időt mindezekre! Az erdőn való végigrohanás helyett néha állj meg és tanulmányozd a fákat, virágokat, bogarakat, figyeld meg a vadat, hallgasd a madarak énekét, az egyéb állatok hangját.

Ha nem vezetővel kirándulsz, előzetesen olvass, kérdezz az adott erdőben jellemző növényekről és állatokról. Ha van vezetőd, kérdezd bátran! A tanösvényeken olvasd el a tájékoztató táblákat! Mindezekből nagyon sok érdekes információt tudhatsz meg az állat- és növényvilágról.

Vissza az oldal tetejére


2. Ne zavard az állatokat! Ne ricsajozz, és ne viselj feltűnő színeket!

Az erdőben kirándulva mindig tartsd észben, hogy az erdő elsősorban az állatok és növények otthona, mi csak hívatlan vendégek vagyunk, akiknek illik figyelembe venni az ott élők igényeit és szokásait. Az állatok nem szeretik, ha megzavarjuk őket, ezért az erdőben próbálj mindig észrevétlen maradni. Pláne, ha szeretnél is találkozni az ott lakó állatokkal. Hogy észrevétlen tudj maradni, ruházatod lehetőleg ne legyen feltűnő, kerüld a rikító, az erdő színeitől eltérő színeket, pl. a citrom- és narancssárgát vagy a pirosat.

Az erdőben ne ricsajozz, ne hangoskodj, mert ezzel megijeszted az állatokat! Sokkal nagyobb eséllyel találkozhatsz őzzel, nyúllal vagy egyéb vaddal, ha csendben – nem kiabálva, hangoskodva vagy trappolva – közlekedsz. Az állatok a nagy vagy szokatlan zajtól megrémülnek és elszaladnak, de ha észrevétlen maradsz, akár egészen közelről is meglesheted őket. Ha valamilyen állat van a közelben, nagyon figyelj, hogy közeledéseddel ne ijeszd meg! Gondolj bele, Te sem örülnél, ha Téged ijesztgetnének otthon a lakásban.

A kutyád az erdei állatok számára dúvad, olyan állat, amely zavarja a nyugalmukat és veszélyezteti az életterüket. Ezért lehetőség szerint ne vidd magaddal a kirándulásra. Ha mégis magaddal viszed, inkább tartsd pórázon! Póráz nélkül csak nagyon fegyelmezett és szófogadó kutyával kirándulj!

Ne simogasd vagy érintsd meg az állatokat! Ha véletlen egy erdei állathoz olyan közül tudsz férkőzni, hogy akár meg is simogathatnád, ne tedd! Az erdei állatok alapvetően félnek az embertől. Ha olyan közel jönnek hozzád, hogy meg lehet őket érinteni vagy közeledésedre nem szaladnak, valószínűleg éhesek vagy betegek. Érintésük ilyenkor – a fertőzés vagy a harapás veszélye miatt – veszélyes lehet.

A magányos kölyökállatokat nem kell megmenteni, hiszen az esetek túlnyomó többségében nem vesztek el. A kisállatokat legtöbbször azért látjuk egyedül, mert az emberek közeledtére a mamájuk megijedt és elbújt a közelben. Amint magukra hagyod őket, a mamájuk előmerészkedik. Ezért ha magányos kölyökállatot látsz, ne fogd meg és ne vidd el őket a közeli erdészházba vagy erdei iskolába, hanem siess tovább, hogy a mamájuk minél előbb visszatérhessen hozzájuk.

Vissza az oldal tetejére


3. Ne bántsd a növényeket!
Ne taposd, szakítsd vagy törd le a (védett) növényeket!

Egy-egy földre hullott falevelet, ágacskát, makkot stb. elvihetsz magaddal emlékbe, de a még élő növényeket sose gyűjtsd össze – ne szakítsd le a virágot vagy levelet és tövestől se tépd ki a növényeket –, hagyd meg őket inkább a természetben! Ha mindenki csak egyetlen egy védett virágot vagy egyéb növényt leszakítana egy-egy erdei kirándulás alkalmával, nagyon hamar elfogynának a virágok és a növények az erdőből. Növények nélkül pedig az állatok egy része is lakóhely és élelem nélkül maradna, és végül az erdő teljesen kiürülne. Nem is lenne többé érdemes az erdőbe menni…

Különösen figyelj oda a védett növényekre, amelyekből már nagyon kevés van. Ha ezeket leszeded, hozzájárulhatsz ahhoz, hogy végérvényesen eltűnjenek és többé soha senki ne láthassa őket. Ráadásul ezeknek a növényeknek a leszedéséért büntetés is jár, amely akár több tízezer forint is lehet.

Vissza az oldal tetejére


4. Ne okozz tüzet! Tüzet csak kijelölt helyen és időben rakj, és mielőtt otthagyod, győződj meg arról, hogy teljesen kialudt!

Kirándulások alkalmával sokszor rakunk tüzet, hogy szalonnát süssünk vagy a túrát követően egyéb finomsággal jutalmazzuk magunkat. A tűz azonban az erdőben különösen gyorsan terjedhet és veszélyes lehet. Az erdő leégésével eltűnnek a levegőt tisztító és az állatok lakóhelyét jelentő fák, bozótok és a tűzben elpusztulhatnak maguk az állatok is, ezért mindig körültekintően kell eljárni az erdei tűzrakásnál vagy az égő cigarettával. Nyilván Te sem szeretnéd, ha egy ottfelejtett cigaretta vagy tűz miatt leégne az erdő és elpusztulnának a benne élő állatok.

Éppen ezért tüzet mindig csak felnőttek jelenlétében, kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani. Mielőtt tüzet raknátok, győződjetek meg arról, hogy nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom vagy nem fúj-e túl erősen a szél! (Erős szélben és tűzgyújtási tilalomban a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzrakás!) A tűzrakáshoz lehullott gallyakat, ágakat használjatok és mindig csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges. A fa érték, bánj vele takarékosan!

Ha készen vagytok a főzéssel, sütéssel, locsoljátok le a parazsat, hogy biztosan kialudjon az utolsó szikra is! Csak akkor induljatok tovább, ha biztosak vagytok abban, hogy teljesen kialudt a tűz!

Égő vagy parázsló cigarettát sosem szabad az erdőben eldobni. Legjobb, ha a kirándulás alatt senki sem gyújt rá. Miért tennénk tönkre a friss levegőt?

Vissza az oldal tetejére


5. Ügyelj az erdő és az erdei vizek tisztaságára! A szemetet vidd haza, ne dobáld el az erdőben!

Ugye Te sem szereted, ha az erdő vagy a rét, a virágok helyett az eldobált műanyag palackoktól, cigis dobozoktól vagy egyéb szeméttől színes? Rajtad is múlik, hogy ez ne így legyen! Kirándulás közben sose dobd el a szemetet!
Az almacsutkát, banánhéjat, egyéb lebomló élelmiszermaradékot bedobhatod a fák, bokrok közé, mert a természetben újrahasznosítódnak: vagy megeszik az ott élő állatok, vagy lebomlanak és tápanyagként beépülnek a növényekbe. (Ha nem vagy biztos abban, hogy valami lebomlik-e, inkább ne dobd el!)

Az élelmiszerek csomagolását, a kiürült flakonokat, üvegeket, nylon zacskókat, dobozokat, a használt szalvétákat stb. azonban semmi esetre se dobáld szanaszéjjel az erdőben. Használd inkább a kirakott szemétgyűjtőket! Sőt az a legjobb, ha egy zacskóban összegyűjtöd és az összegyűlt szemetet hazaviszed magaddal vagy az erdőn kívüli szemetesben helyezed el. Az erdei szemetesből ugyanis a kisebb állatok (pl. mókusok, madarak) előszeretettel kotorják ki a szemetet ehető maradék után kutatva. Ráadásul az erdei szemeteseket is valakinek ki kell üríteni, ami sajnos szintén további környezeti terheléssel jár.

Ha még ennél is tovább mennél, mert bántja a szemed a sok (mások által eldobált) szemét, és úgy döntesz, összeszeded, mindenképpen vigyél magaddal megfelelő felszerelést, nehogy a szeméttel együtt valamilyen betegséget is összeszedj! Na, nem kell nagy dologra gondolni, de legyen nálad egy pár kesztyű és műanyag zacskó vagy zsák, amibe a szemetet tudod tenni.

Vissza az oldal tetejére


6. Az erdőben gyalogosan közlekedj!

Az erdei kirándulás gyalogosan a legélvezetesebb. Ilyenkor tudjuk leginkább megfigyelni a körülöttünk lévő növényeket és állatokat, meghallgatni a madarak énekét, szemrevételezni a munkálkodó rovarokat, megcsodálni egy–egy érdekesebb fát vagy követ. Ezért a valódi erdei élmény megtapasztalásához az autót és a motort mindenképpen hagyd az erdő szélén, lehetőleg az erre kijelölt parkolóhelyen. Ne hajtsatok be az erdőbe se autóval, se motorral, se quaddal vagy hegyi biciklivel, mert ezek megzavarják az erdő nyugalmát, az általuk keltett zaj zavarja az állatokat és a gyalogos kirándulókat; a keréknyomokban kialakuló ún. vízerek pedig elhordják az erdő talaját, és ily módon veszélyeztetik az erdei életteret. Természetkárosító hatásuk miatt tilos az erdőkben engedély nélkül terepmotorozni, quadozni, terepjáróval közlekedni! Aki ezt a szabályt nem tartja be, természetvédelmi, szabálysértési bírságra és akár a jármű elkobzására is számíthat.

Vissza az oldal tetejére


7. Vigyázz az erdei létesítményekre, műemlékekre!

Az erdőben járva nemcsak állatokkal és növényekkel, hanem különböző létesítményekkel (padok, szemetesek, WC, játszótér stb.) is találkozhatunk. A kirándulás során ezek épségére is ügyelj, az erdőben elhelyezett berendezéseket rendeltetésüknek megfelelően használd!

Vissza az oldal tetejére


8. Ne térj le a kijelölt turistaútról!

Ha letérsz az útról, könnyen összetaposhatsz védett növényeket és megzavarhatod az apró állatok (rovarok, bogarak) életét. Ezen felül megfelelő helyismeret hiányában könnyen eltévedhetsz és veszélybe kerülhetsz.

A lezárt, tiltott területeket minden esetben kerüld el, mert veszélyesek lehetnek számodra, ráadásul a szabályok megszegése bírsággal is járhat!

Vissza az oldal tetejére


9. Készülj fel a kirándulásra megfelelően!

Erdei kiránduláshoz zárt cipőt, megfelelő öltözéket (lehetőleg a természet színeihez igazodó színű, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot) viselj, legyen nálad innivaló, hosszabb túra esetén ennivaló is, vigyél magaddal térképet, fényképezőgépet, esetleg nagyítót!

Vissza az oldal tetejére


10. Védekezz a kullancsok ellen!

A kullancsok hordozzák az agyvelőgyulladást okozó vírusokat és a Lyme-kórt okozó baktériumokat. Mivel a kullancsriasztó szerek hatása csak néhány óráig tart, ugyanakkor többnyire egészségre és környezetre káros anyagokat tartalmaznak (gyakori használatuk pl. allergiát okozhat), ilyen szerek használata helyett szerencsésebb odafigyeléssel elkerülni a kullancsokat.
A fertőzés elkerülése érdekében viselj lehetőleg zárt ruházatot (hosszú ujjú felső, hosszú nadrág, a nadrágszárát lehetőleg tűrjük a zokniba, az inget, pólót a nadrágba) és sapkát (amely nem csak a kullancsok, hanem a nap ellen is véd), és kerüld a bozótos helyeket!
Ha mindenképpen szeretnél kullancsriasztót használni, válaszd a környezet- és egészségbarát verziót.

A kirándulás alatt időnként nézd át a ruházatod és söpörd le a kullancsokat, hazaérkezve pedig nézd végig magadat vagy nézzétek át egymást, hogy nem kapaszkodott-e a bőrötökbe valahol kullancs. (A kullancsok különösen szeretik a testhajlatokat – könyök, térd –, ezért ezeket különös figyelemmel nézzétek át!)
Amennyiben találsz a testedben kullancsot, azt szakszerűen egy (szemöldök- vagy kullancskiszedő) csipesz segítségével el kell távolítani.

Jó kirándulást mindenkinek!

Vissza az oldal tetejére

A cikk rövidebb változata itt érhető el.

A témáról készült kiadványunk letölthető itt.

Készítette a VitaFutura az Erdészeti Erdei Iskola, Lengyel-Annafürdő szakmai támogatásával.