Környezetbarát karácsonyi csomagolás

kornybarat_csom2Talán még sosem jutott eszedbe, de a hagyományos csomagolópapír nem túl környezetbarát megoldás. Előállításához fákat vágnak ki, színezéséhez pedig sokszor az egészségre és a környezetre káros anyagokat használnak fel, a gyártás során keletkező anyagok mérgezhetik a levegőt és vizeinket. Ráadásul a csomagolás az ajándékbontás után rendszerint azonnal a szemetesben végzi.

Pedig az ajándékot nem muszáj csili-vili csomagolópapír-hegyekbe csomagolni. A leginkább környezetbarát  – és egyben legminimalistább – megoldás, ha egyáltalán nem csomagolod be az ajándékot.  🙂 De persze karácsonykor ezt nem is olyan egyszerű megoldani… 

Úgyhogy mutatunk is pár környezetbarát lehetőséget az egyszer használt csomagolópapír helyett: 

  • Az ajándékot teheted környezetbarát ajándékkosárba (ld. „Környezetbarát ajándékötletek”) vagy olyan dobozokba, amelyek később tárolásra, szortírozásra is használhatók.
  • Készíthetsz saját magad által díszített vászon- vagy papírtáskát, amelyek később szintén használhatók más célra is (natúr táskákat például kreatív boltokban és/vagy az internetes „zöld” boltokban tudsz beszerezni).
  • Használaton kívüli anyagdarabból vagy elhasználódott ruhák felhasználásával varrhatsz egyedi táskát (persze, csak akkor ha tudsz varrni 🙂 ).
  • Ha nem tudsz varrni, japán-módra – ún. furoshiki – csomagolhatsz négyszögletű kendőbe vagy terítőbe  például így.
  • Már nem használt újságokból és magazinokból is készülhetnek kreatív csomagolások. A fekete-fehér újságpapír-csomagolás nagyon trendi és natúr díszítő elemekkel (pl. toboz, fenyőág, spárga) kifejezetten csinos csomagokat készíthetsz.
  • Kiürült kartondobozokat (pl. cipős dobozt) vagy egyéb dobozokat (csokis, kávés stb. dobozt) is díszíthetsz karácsonyi motívumokkal, képekkel és ebbe teheted az ajándékokat.
  • Érdemes eltenni a jó állapotú ajándéktasakokat, azokba is teheted az ajándékot.

A fenti a csomagolások nemcsak kreatívak és egyediek, de garantáltan környezetbarátok is, hiszen megőrizve, jövőre is tudjátok őket használni.

  • Ha fentiek valamiért nem felelnek meg, akkor használhatsz natúr, újrahasznosított csomagoló papírt is, amit natúr kiegészítőkkel (pl. toboz, fenyőág, spárga) vagy kimaradt szalagokkal, színes – lehetőleg hulladék – papírból kivágott formákkal dobhatsz fel.