1. Pulyka ragu
Hozzávalók:
0,5 kg csiperke gomba
1 teáskanál curry
20 dkg borsó
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olíva olaj
75 dkg pulykahús
3 evőkanál tejszín
1 csipet só, bors
0,75 liter húslé alap
2 fej vöröshagyma
Elkészítés:
Pulykahúst kockákra vágjuk, kicsit elősütjük. Hozzáadjuk az aprított hagymát, húslét, sót, borsot, curryt. 40 percig főzzük. Borsót és aprított gombát hozzáadjuk, puhulásig főzzük. Liszttel kikevert tejszínnel sűrítjük.
2. Pontyfilé fűszervajjal
Hozzávalók:
4 pontyfilé, darabja kb. 20 dkg
1,5 kg krumpli
2 kisebb cukkini
margarin, olíva olaj
só, bors, rozmaring
25 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
friss fűszernövények tetszés szerint
só, esetleg bors
Elkészítés:
A krumplit kockákra vágva megfőzzük. Halfiléket sózzuk, borsozzuk, bőrös oldalukkal kezdve, margarinban kisütjük. (Egyre lassúbb tűzön, ropogósra.) Cukkinit mosás után, héjastul, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, olíva olajjal megcsepegtetjük, előmelegített sütőben 200 C fokon 10 percig sütjük. Krumplit margarinnal, sóval, borssal (lehetőleg) friss rozmaringba forgatjuk.
A halat a krumplira tálaljuk, mellé halmozzuk a cukkinit.
Fűszervaj:
A puha vajat habosra verjük, aprított fokhagymát kés segítségével són szétnyomkodjuk, addig, míg egy masszát kapunk. Fűszernövényeket, fokhagymát a vajjal elvegyítjük. Hidegre tesszük.
3. Szerb ünnepi ponty fűszervajjal
Hozzávalók:
2 kg pontyfilé
némi liszt
6 teáskanál őrölt pirospaprika
6 gerezd zúzott fokhagyma
só, fehér bors
olíva olaj
citromkarikák
12,5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss fűszernövény
1 teáskanál citromlé
só
Elkészítés:
A megmosott halfilék bőrét bevagdaljuk. A zúzott fokhagymából, olajból, fél teáskanál paprikából, sóból, borsból készített keverékben 2 órán keresztül pácoljuk a hűtőszekrényben. Ezt követően először paprikába, majd lisztbe forgatjuk, a bőrös oldalával kezdve, forró olajban, kb. 8 perc alatt ropogósra sütjük.
Fűszervaj:
Vajhoz hozzáadjuk a tört fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a citromlevet, sót. Hidegre tesszük.
4. Halpogácsa répa-spagettivel
Hozzávalók:
1 zsemle
1 kisebb fej vöröshagyma
2 evőkanál margarin
fél csomag petrezselyem vagy kapor
15 dkg lazac vagy tengeri halfilé
1 kisebb tojás
só, bors
2 evőkanál zsemlemorzsa
30 dkg répa
Elkészítés:
Zsemlét hideg vízbe áztatjuk. Hagymát apróra vágjuk, margarinban megpároljuk, félretesszük hűlni. Petrezselymet felaprítjuk. Halat megmossuk, konyhai papírral szárazra itatjuk, majd összeturmixoljuk. Szétmorzsolt zsemlét, halpürét, hagymát, petrezselymet, tojást, sót, borsot, jól össze-, ill. kikeverjük. Amennyiben túlzottan lazának tűnik a massza, zsemlemorzsát adunk hozzá. Pogácsákat formálunk, 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Répákat hámozás után zöldséghámozó segítségével vékony csíkokra/szeletekre vágjuk. A maradék margarinban kisütjük a pogácsákat, oldalanként 3-3 percig. A répacsíkokat egy másik edényben 4 percen keresztül sóval, borssal sütjük, a kész halpogácsa mellé halmozzuk.
5. Sült banán
Hozzávalók:
4 banán
vanília fagyi (light)
6. Gyümölcssaláta fahéjas túróval
Hozzávalók:
2 alma
2 banán
3 szem eper
50 dkg sovány krémtúró
tetszés szerint méz vagy juharszirup
1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
Gyümölcsöket felaprítjuk. Túrót a mézzel, fahéjjal kikeverjük, a gyümölcshöz adjuk.
7. Málna klafuti
Hozzávalók:
25 dkg friss vagy fagyasztott málna
7,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg sovány túró
2 tojás
5 evőkanál sárgabarack lekvár
4 evőkanál tej
2 evőkanál bio nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Elkészítés:
Tojássárgákat cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, tejjel, túróval kikeverjük. Tojásfehérjét csipet sóval és egy evőkanál vízzel kemény habbá verjük, a kikevert masszához adjuk, óvatosan. Kikent, kilisztezett, kerek sütőformába öntjük, málnával befedjük. Előmelegített sütőben, 200 C fokon 30 percig sütjük. Baracklekvárt 2 evőkanál vízzel felmelegítjük, a kész sütire kenjük.
8. Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg méz
15 dkg aprított mogyoró
15 dkg szárított/aszalt datolya
15 dkg szárított/aszalt füge
15 dkg mazsola
12,5 dkg aszalt vörös áfonya vagy aszalt-kandírozott citrom
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum vagy rum aroma
Elkészítés:
Tojásokat habossá verjük, rum(aromá)t hozzáadjuk. Lisztet sütőporral, fahéjjal összekeverjük, tojáshoz hozzáadjuk. Aprított mogyorót, gyümölcsöket a tésztához keverjük. (Datolyákat, fügét nem túl apróra daraboljuk.) Szögletes sütőformát sütőpapírral kibélelünk, masszát beleöntjük. 160 C fokon kb. 60 percig sütjük. A sütit még melegen kiborítjuk a formából.
9. Kekszek alaptésztája
Hozzávalók:
10 dkg nyers bio nádcukor
1 csomag. vaníliás cukor vagy 1,5 teáskanál Bourbon vaníliás cukor
1 citrom héja
23 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
7 dkg kukoricakeményítő
1 tojás
20 dkg vaj
csipet só
10. Belga karamellás keksz
Hozzávalók:
3 dl szirup (cukorrépa szirup, nádcukor szirup, juharszirup)
10 dkg nádcukor
20 dkg margarin
1 csomag sütőpor
0,5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
45 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
Elkészítés:
Szirupot, cukrot, puha margarint, sót, fahéjat habosra kikeverjük. Lisztet és sütőport összekeverjük, előbbihez hozzáadjuk. Tésztát gyúrunk, 3 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Kiszaggatjuk. 160 C fokon 15 percig sütjük.