Mozogjunk az ünnepek alatt is minél többet

Az ünnepek valójában tökéletes alkalmat nyújtanak a mozgásra is, hiszen a hétköznapi pörgés kicsit lassul, más irányt vesz, magunkra is jut egy kis időnk. Ilyenkor könny(ebb)en megfogadhatjuk azt a tanácsot, hogy naponta legalább 30 percet töltsünk mozgással, sportolással – lehetőség szerint a szabadban.
A testmozgás ugyanis – ilyenkor is – tucatnyi előnnyel jár. Mindenek előtt jókedvűvé tesz: oldja a karácsonyi előkészületek során összegyűlt feszültséget, segít kikapcsolódni és elkerülni a téli levertséget. Emellett természetesen a mozgásnak egyéb jótékony hatásai is vannak: megvédi szív- és érrendszerünket a betegségektől, segít elkerülni a csontritkulást, a hátfájást, az elhízást és bizonyos fajta cukorbetegségeket is.

hka_sielNem kell azonban különös edzéstervben vagy megerőltető mozgásban gondolkozni. Elég– kortól és egészségi állapottól függően – egy hosszabb vagy rövidebb sétát tenni vagy kirándulni egyet a családdal. Ha az időjárás is engedi (elég hideg van és/vagy esik a hó), mehetünk korcsolyázni, szánkózni vagy akár síelni is. Vagy építhetünk hóembert, vívhatunk fergeteges hógolyó csatákat, ami nem csak átmozgat, de remek szórakozás is. A lényeg, hogy töltsünk minél több időt mozgással a szabad levegőn!

A hideg sem lehet kifogás, hiszen a hideg levegőn végzett testmozgás különösen jó hatással van ereinkre, mivel az alacsony hőmérséklet a vénák összehúzódását eredményezi, ami jó hatással van szervezetünkre. Nem mellesleg az igazán alacsony hőmérséklet mellett a legtöbb vírus életképtelen, úgyhogy egy kiadós téli séta akár a „repkedő” mínuszokban is a legjobb betegség megelőzésnek számít.

Ha „komolyabb” mozgásra vágyunk, az ünnepek alatt sem kell lemondanunk a futásról vagy a kerékpározásról. Térdig érő hóban és jégben-fagyban persze nem szerencsés ezeket a sportokat űzni, de száraz időben a hideg sem lehet kifogás. A futás különösen szerencsés formája lehet az ünnepek alatti mozgásnak, hiszen eszközigénye egyszerű, nem igényel különösebb rákészülést, és a ráfordított idő szempontjából, valamint intenzitását tekintve is nagyon hatékony.

A szabad levegőn való téli mozgás esetén azonban az alábbi tanácsokat nem árt figyelembe venni:

  • nagy hidegben (-15 C fok alatt) csak szélmentes időben fussunk;
  • válasszunk megfelelő, több rétegű, sötétedésben jól látható öltözéket: lehetőség szerint lélegző ruha és nedvelvezető aláöltözet, valamint (egy-ujjas) kesztyű, sapka, vastag zokni;
  • intenzív sportok esetén fordítsunk nagyobb figyelmet a bemelegítésre;
  • használjunk megfelelő nap elleni védelmet: havas tájon viseljünk napszemüveget, akkor is, ha nem süt a nap, napsütésben viszont használjunk naptejet is;
  • szájbalzsamot, ajakápolót napos és szeles időben egyaránt használjunk;
  • váltsuk szárazra az átnedvesedett ruhát, amilyen hamar csak alkalom adódik rá;
  • és ne feledjük, hogy a hidegben is szükségünk van a megfelelő folyadék bevitelére.

Akit mégis elriaszt a hideg levegő, az mozoghat otthon a meleg szobában is. Az otthon végzett torna (guggolás, hasizom gyakorlatok, fekvőtámasz, lábemelés, gerinctorna, súlyzózás stb.) is kiválóan alkalmas arra, hogy átmozgasson és segítsen elkerülni a túl sok evés kellemetlen hatásait. Ha pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van otthon például szobabicikli, futópad vagy ellipszis tréner, használjuk bátran az ünnepek alatt is!