Mi a vízlábnyom?

waterfootprintA vízlábnyom megmutatja az adott termék előállításához közvetlenül és közvetetten elfogyasztott (vagy beszennyezett) víz mennyiségét. A vízlábnyom mint mutató alkalmazható emellett egyénekre, közösségekre, üzleti szervezetekre, sőt nemzetekre stb. is. Ez esetben azt tükrözi, hogy az adott egyén, közösség, üzleti szervezet, nemzet stb. által elfogyasztott termékek és szolgáltatások előállításához mennyi vizet kellett felhasználni.

A vízlábnyom nem csak a közvetlen fogyasztást, pl. egyének szintjén az ivásra, főzésre, mosásra, tisztálkodásra elhasznált vizet, hanem a közvetett vízhasználatot is tartalmazza, azaz azt a vízfogyasztást is, amely az egyén által elfogyasztott élelmiszer, elhasznált papír, megvásárolt ruhák stb. előállításához is kell. Egy hamburger vízlábnyoma például magában foglalja a húspogácsához szükséges marha felnevelése során elhasznált víz mennyiségét, vagy a zsemléhez felhasznált búza termesztésének és feldolgozásának víz igényét is.

Adott termék vagy egyén, közösség stb. vízlábnyomának kiszámítása ezért rendkívül bonyolult feladat. Az alkalmazott – nagyon soktényezős – modell eredményét (azaz adott vízlábnyomot) ezért minden esetben inkább csak irányadónak, semmint kőbe vésett értéknek kell tekintenünk. Ezért is fordulhat elő, hogy ugyanarra a vizsgált elemre a különböző forrásokban különböző vízlábnyom értékeket találunk. Ráadásul adott termék vízlábnyoma függ az előállítás módjától és helyétől is, ezért ugyanaz a termék – pl. egy kiló kenyér – vízlábnyoma eltérhet attól függően, hogy milyen gabonából (búza, rozs stb.), melyik országban stb. készült.

Az egyes termékek kalkulált vízlábnyoma alapján, az adott ország sajátosságait figyelembe véve, saját fogyasztási szokásainknak megfelelően tudjuk kiszámolni saját vízlábnyomunkat – egy hétre, egy hónapra vagy akár egy évre vonatkozóan – pl. ezzel a kalkulátorral.

Néhány termék vízlábnyoma:

vizlabnyom abra

Forrás: http://www.waterfootprint.org