Mi legyen a Mikulás csomagban?

bag-christmas-christmastree-red-santa-Favim.com-124004Az talán már közismert, hogy a mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztás nem tesz jót a gyerekeknek (és a felnőtteknek sem): a túl sok édesség fogszuvasodást és elhízást okozhat, a gyerekek túlpöröghetnek (az édességekben található cukor nagyon könnyen lebomlik, a vér magas cukortartalma pedig serkenti az agyműködést) és székrekedést is kaphatunk a túl sok édességtől. A Mikulás csomagnak azonban állandó és elmaradhatatlan kelléke a cukorka és a csokoládé, ezek nélkül el sem tudjuk képzelni a kiscipőkbe rejtett csomagocskát. Pedig szemgyönyörködtető és ínycsiklandozó ajándékcsomag számtalan egyéb, egészséges hozzávalóból is összeállítható.
Az elmúlt évek során számtalan hosszabb-rövidebb cikk látott napvilágot arról, hogy mitől lehet egészséges a Mikulás csomag tartalma, és találkozhatunk olyan írásokkal is, amelyek a csomag környezetbarát összeállításához adnak tippeket.

Az állandóan visszatérő és a néha-néha felbukkanó ötleteket most abból a szempontból gondoltuk újra, hogy a Mikulás csomag összeállításakor véletlenül se kelljen választanunk az egészség- VAGY környezettudatosság között, hanem a csomag az egyszerre legyen egészségtudatos és a környezetnek is a lehető legkevesebbet ártsunk vele.
A környezetbarát és egészséges Mikulás csomag első és legfontosabb szabálya, hogy saját magunk állítsuk össze. A boltban készen kapható csomagok garantáltan nem környezettudatos módon készülnek és kevés kivétellel nem is egészséges finomságokkal pakolják tele őket. Ha saját magunk állítjuk össze a csomagokat, akkor nem csak ezekre a szempontokra figyelhetünk oda, hanem ráadásul csupa olyan dologgal rakhatjuk tele, amit a megajándékozott biztosan szeretni fog. Arról nem beszélve, hogy a csomag összeállítása – jó esetben – magunknak is örömet okoz és segít eltereli a gondolatainkat az egyéb problémáinkról, így némi kikapcsolódást jelent a mindennapi gondokból.
Ha igazán környezetbarátok akarunk lenni, akkor a csomagot a boltban készen kapható színes (leginkább piros) egyszer használatos (azaz funkcióját betöltve nagyon hamar a kukában landoló) műanyag zacskó helyett, saját készítésű – vászon, kötött vagy maradékokból varrt – zsákocskába tesszük, amelyet jövőre újra felhasználhatunk. Sőt még jobb, ha a Mikulás zsákot – vagy az angolszász mintára zoknit – a gyerkőccel közösen készítjük és Mikulás-váró este közösen tesszük a cipőkbe, hogy a Mikulás bele tudja tenni az ajándékokat.

A csomagban kerülő apróságokat – magok, aszalványok, gumicukor, kekszek – celofán vagy műanyag zacskó helyett különleges kis vászon vagy tüll zsákocskákba, esetleg organzába csomagolhatunk (melyeket természetesen később más célra használhatunk vagy eltehetjük a következő évre).

 

Legyen a csomagban

apples-fall-food-fruit-Favim.com-2041875Alma

Az alma tökéletes választás. A piros alma nem véletlenül szerepel a legnépszerűbb Télapó váró dalban is…  Nemcsak C-vitaminnal, hanem A és B vitaminnal, kalciummal, vassal, magnéziummal, káliummal és antioxidánsokkal is tele van (nem véletlen a mondás, hogy „naponta egy alma az orvost távol tartja”). Ráadásul itthon is megteremnek a finomabbnál finomabb – piros, sárga és zöld – fajták, úgyhogy ezzel az ajándékkal a környezet megóvása mellett a helyi gazdaságot is támogatod.


Mogyoró és egyéb olajos magvak

Ha van benne alma, akkor természetesen legyen benne mogyoró is (ahogy az a bizonyos gyerekdal is ajánlja). A mogyoró (más olajos magvakkal együtt) jótékony hatással van az egészségre, rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát (mindez leginkább telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhető, amely megtisztítja a vért a rossz koleszterintől). Az olajos magvak natúr formában a legegészségesebbek (a pörkölés ugyanis a jótékony telítetlen zsírsavakat megváltoztatja).

A környezet érdekében mogyoróból is válasszuk a hazait nuts-close-up-peanuts-almonds-Favim.com-484325(szerencsére itthon is terem bőven), illetve a gyári csomagolású helyett a – piaci vagy termelői – kimérőset.


Aszalt gyümölcsök

A hazai termesztésű gyümölcsökből készült aszalványok – sárgabarack, szilva, meggy, áfonya, alma stb. – sokféle vitamint és ásványi anyagot (pl. cink, kalciumot, kálium, magnézium, vas) tartalmaznak, és magas a rosttartalmuk. Sok cukrot tartalmaznak azonban, ezért nagy mennyiségben ezeket sem tanácsos fogyasztani.

Az aszalt gyümölcsökre is igaz, hogy a gyári csomagolású helyett érdemesebb a házi készítésűt vagy a kimérőset választani, és minden esetben ragaszkodjunk a hazai termesztésűhöz.


hungry-mild-peanut-brownies-Favim.com-1859869Müzliszelet

Na, nem feltétlenül a bolti mű, hanem a házi készítésű, garantáltan mindenből a legjobbat tartalmazó verzió, amit telerakhatunk egészséges (natúr) gabonapelyhekkel és mindenféle aszalt gyümölcsökkel vagy hazai magvakkal. Ha egy kis – jó minőségű – étcsokiba is belemártjuk, garantált lesz a siker a legédesebb szájú gyereknél is.

 

Ne legyen a csomagban (és miért ne)

Narancs

Számos a témával foglalkozó írás ajánlgatja a narancsot mint „kötelező Mikulás csomag kelléket”, mert nagyon finom és egészséges, valóságos C-vitamin bomba, ráadásul finom illattal tölti be a lakást.  Ez mind igaz is, de Magyarországon nem terem meg, sok száz vagy ezer kilométerről szállítják ide, éretlenül szedik, hogy mire az asztalra kerül „tökéletes” érettségű legyen, annak érdekében pedig, hogy ne romoljon meg gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik. Ennek eredményeként amíg hozzánk ér – az amúgy egészséges és finom gyümölcs – jókora ökolábnyomot hagy maga után, ráadásul a nálunk kapható narancsok íze meg sem közelíti a természetes körülmények között beérő, édes, lédús gyümölcsét, gyakran ízetlenek és szárazak.  Annyi minden mást tehetünk a Mikulás csomagba, a narancsot inkább hagyjuk ki!


Különleges gyümölcsök és magvak

Gránátalma, lichi, mangó, füge, datolya, kesudió… megannyi ma már szinte bárhol vásárolható, de mégsem mindennapos csemege, amely különlegessége okán tökéletes választás lehetne a Mikulás csomagba. A környezettudatos szülő azonban ilyesmiket egészen biztosan nem tesz a csomagba, hiszen ezek mindegyike több száz vagy ezer kilométerről érkezik, ezért a szállítással járó környezeti hatásuk nagyon magas.


Virgács

A virgáccsal szemben (a témában íródott cikkekben) a leggyakoribb érv, hogy egyetlen gyerek sem szeret virgácsot kapni, mert ezen az örömteli ünnepen nem szeretik, ha a hibájukra emlékeztetik őket, ami elronthatja a kedvüket. Ezzel önmagában akár egyet tudunk érteni (bár a cikk írójának gyakorlatilag semmiféle traumát nem okozott, hogy gyerekkorában szinte minden évben kapott virgácsot). Van azonban egy másik érvünk is a virgács ellen: a virgács ugyanis környezetvédelmi szempontból is hagy maga után kívánnivalókat, sőt akár hívhatjuk a pazarlás iskola példájának is. Funkció nélküli ajándék, amelynek előállításához növényeket „gyilkoltak” le, vegyszereket (arany festék) használtak fel, és mindennek ellenére a virgács igen hamar a kukában végzi, anélkül, hogy tényleges haszna lenne.

 

Lehet, de nem akárhogyan

breakfast-cake-chocolate-dessert-Favim.com-2226859Csokoládé

A csoki és a csoki télapó szerves része a Mikulás-csomagnak, csoki nélkül gyakorlatilag el sem tudjuk képzelni a piros csomagocskákat. A kakaós bevonómasszából készült csokifigurákat azonban minél előbb felejtsük el. Rossz minőségű csokoládéból mindenféle adalékanyagok hozzáadásával készülnek, így egészségesnek sem mondhatjuk őket (sőt…), ráadásul a környezetnek sem tesznek jó (minél több mű anyag van benne, annál kevésbé, nem beszélve az alufóliás csomagolásról).

A magas – legalább 70%-os – kakaótartalmú étcsokoládé azonban kifejezetten egészséges, tele van létfontosságú antioxidánsokkal (amelyeknek fontos szerepe van a káros külső és belső hatások leküzdésében). (Az étcsokival szemben gyakori ellenérv, hogy a gyerekek nem szeretik a „fekete” csokit. Ez sokszor valóban így van, de a fő oka, hogy túlságosan hozzászoktak az édes-cukros tejcsokihoz, amihez képest az étcsoki valóban keserű. Ha viszont nem adunk a gyerekeknek nyakra főre tejcsokit, akkor jó eséllyel szeretni fogják az étcsokit is.)

Ha különlegességre vágyunk, válasszunk a hazai kézműves csokoládékészítők kínálatából vagy – megfelelő alapanyagok felhasználásával – készítsük el otthon mi magunk a csokoládét, akár aszalt gyümölcsökkel vagy magvakkal megbolondítva.

Ha az étcsokiból – vagy a házi készítésűhöz az alapanyagokból – a bió és/vagy fair trade verziót választjuk, akkor nem csak az egészségünknek, de a környezetnek is jót teszünk.

A környezet érdekében az elkészült csokit véletlenül se alufóliába csomagoljuk, illetve a bolti verzióban is kerüljük a fólia csomagolásút.


Gumicukor

A „bolti” gumicukor rengeteg adalékanyag felhasználásával készül: a színezéshez, az ízesítéshez és a tartósításhoz is az esetek túlnyomó többségében szintetikus anyagokat használ(hat)nak, így a gumicukor bármennyire finom is, egészségesnek egyáltalán nem mondható. Ha azonban a gumicukrot otthon készítjük el friss gyümölcsléből vagy házi szörpből zselatin – vagy ami még jobb, növényi eredetű agar-agar – hozzáadásával, finom, egészséges és környezetbarát édességet készíthetünk.


chocolate-cookies-hazelnut-nuts-Favim.com-1735706Keksz és aprósütemények

A bolti kekszek és apró sütemények – néhány kivétellel – sem egészségesnek, sem környezetbarátnak nem mondhatók. Az egészséges alapanyagokból (pl. zabbal, mézzel), otthon, saját kezűleg készített keksznek vagy apró sütiknek azonban már helye van az egészség- és környezettudatos Mikulás csomagban is.


Kisebb ajándékok

Mikuláskor nem feltétlenül szükséges és nem annyira jellemző, de ha szeretnénk, a csomagban elrejthetünk apró ajándéktárgyakat is. Ezek kiválasztásánál azonban figyeljünk arra, hogy semmi olyat ne ajándékozzunk, amire nincs szükség vagy hamar feleslegessé válik, hanem olyan dolgokat tegyünk a csomagba, aminek az ajándékozott hasznát veszi. Gyerekeknek tehetünk a csomagba papírceruzát, használt papírokból saját kezűleg készített jegyzettömböt, saját készítésű kifestőt, fajátékot, napelemes számológépet, jópofa zoknit vagy házi készítésű szappant. (Meglepő módon a gyerekek imádják a kis méretű, különleges (boltban nem kapható)  szappanokat.)