10 dolog, amit vásárlás helyett csinálhatsz

girl-Favim.com-1703964A reklámok csábításának vagy a legújabb divathóbortnak engedelmeskedve naponta vesszük az újabb és újabb termékeket. Kipróbáljuk az éppen aktuális csoda fogkrémet, megvesszük a legújabb zabpelyhet, veszünk egy új cipőt csak azért, hogy legyen mit felvennünk ahhoz a gyönyörű új felsőhöz, és évente lecseréljük az egyébként még jól működő telefonunkat. Olyan dolgokat is megveszünk, amire igazándiból nincs is szükségünk, sőt olyanokat is, amiket meg sem engedhetnénk magunknak. Aztán, ha meguntuk, elromlott vagy elhasználtuk, mehet a szemétbe. Mert a fogyasztói társadalom erről szól. Az határoz meg minket, hogy mivel rendelkezünk: van-e házunk, autónk, megtudjuk-e venni magunknak a legújabb kütyüket, a legdivatosabb ruhákat.

De a rengeteg megvásárolt termék, áru előállításához rengeteg nyersanyag és energia is szükséges, ezáltal – sokszor felesleges – vásárlásaink hatalmas terhet jelentenek a Földre. Megváltozott vásárlási szokásainknak köszönhetően a rendelkezésre álló erőforrásainkat sokkal gyorsabb ütemben éljük fel, mint ahogy azok képesek lennének újratermelődni.

A vásárlás és a javak birtoklása olyannyira meghatározó lett életünkben, hogy az élet valóban fontos dolgai háttérbe szorultak. Minden évben van azonban egy nap – az ún. Ne Vásárolj Semmit! Nap, november utolsó péntekje – amely a túlfogyasztás elleni tiltakozásul jött létre, és arra hívja fel a figyelmet, hogy törődjünk kevesebbet a vásárlással és többet az élet fontos dolgaival.

És hogy mindezt hogy kezdjük el? Például az alábbi lépésekkel:

1.    Kérd kölcsön, vedd bérbe! Legyen az egy könyv vagy egy jó film vagy egy háztartási gép, amire ritkán van szükség, sok mindent kikölcsönözhetsz vagy kölcsön kérhetsz a barátaidtól, ismerőseidtől is.

2.    Süss vagy főzz valamit a hűtődben és konyhaszekrényedben lévő hozzávalókból!

3.    Készíts valamit a ház körüli használt kacatokból, hulladékból vagy természetes alapanyagokból!

4.    Kirándulj a közeli parkban, erdőben vagy sétálj egyet a környéken!

5.    Menj cserebere börzére vagy akár rendezhetsz is egyet!

6.    Adományozz vagy önkénteskedj olyan szervezetnek, aminek a céljával egyet értesz!

7.    Játssz a barátaiddal vagy a családoddal!

8.    Sportolj! Menj el futni, úszni, kerékpározni vagy amihez éppen kedved van. Egyedül vagy a barátokkal.

9.    Olvass könyvet, hallgass zenét vagy nézz meg egy jó filmet (amit kölcsönkértél/kikölcsönöztél)!

10.  Légy kreatív! Rajzol, horgolj, énekelj, írj verset, csinálj bármit, ami örömet okoz!

+1 Látogass meg vagy hívj fel valakit, akivel már régen találkoztál!