Nejlonszatyor-mentesen

A világon évente több mint 500 milliárd, azaz percenként közel egymillió nejlonszatyor fogy. A hazánkban naponta forgalomba kerülő műanyag táskák száma pedig meghaladja az egymilliót. A forgalomba kerülő műanyag szatyrok túlnyomó többségét egyetlen alkalommal használják, az átlagos használati idő pedig kb. 20 perc! Azaz ennyi idő telik el attól kezdve, hogy az áru a szatyorba kerül addig, amíg a szatyor a szemetesben végzi.

Súlyos környezeti hatások

Ezzel szemben egy hagyományos műanyag szatyor lebomlása minimum 100 év, de akár a 300-400 évet is elérheti. Ráadásul a lebomlás során üvegházhatású gázok (széndioxid és metán) kerülnek a légkörbe, valamint a bomló hulladék szennyezi a talajt és a talajvizet is, a hulladékégetőben történő ártalmatlanítás során pedig erősen mérgező dioxinok és hidrogén-cianidok keletkeznek.
Jelentős mennyiségű nejlonszatyor végzi azonban a Föld tengereiben és óceánjaiban is, sőt – a szélnek köszönhetően – már a Falkland-szigetek és a Spitzbergák környékén, messze északon is megtalálhatók a víz felszínén úszó műanyagok zacskók. Mindennek hatásaként több ezer tengeri emlős, teknős és más állat pusztul el amiatt, hogy lenyeli az élelemnek hitt műanyagot.
A műanyag táskák használata tehát súlyos környezeti hatásokkal jár. Ezek a hatások azonban nem csak a felhasználást követően, hanem az előállítás során is jelentkeznek: az előállítás során – többnyire fosszilis alapú – energiát, valamint erős vegyszereket használnak fel, a hagyományos műanyag táskák alapanyaga pedig az a kőolaj, amelynek földi készletei kifogyóban vannak.*

Így, ha vásárláskor nem kérünk műanyag zacskót, illetve nem fogadjuk el azt, energiát takarítunk meg, jelentősen csökkentjük a hulladéktermelést és a környezeti terhelést is. Ha minden vásárláshoz magunkkal visszük saját szatyrunkat, hetente akár 4-6 új nejlonzacskót is megspórolhatunk, ami egy átlagos emberi élet alatt közel 20 ezerrel kevesebb műanyag szatyrot jelent.

A megoldás

A problémára részben megoldást jelent a valóban természetes alapanyagú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyag szatyor, illetve a használt szatyrok szelektív gyűjtése (a hagyományos nejlonszatyor a PET palackokhoz hasonlóan a műanyagok közé dobható), azonban ezek sem jelentenek tökéletes megoldást. Egyrészt a műanyagok egy része nem újrahasznosítható, ráadásul a különböző típusú műanyagok újrahasznosítása eltérő módon történik, ezért sok esetben nem keverhetők.
A hazánkban biológiailag lebomlóként vagy komposztálható műanyag szatyorként forgalomba hozott szatyrok jelentős része ugyanakkor csak ipari komposztáló berendezésben bonthatók, természetes körülmények között csak apró darabokra esnek szét, de nem bomlanak le, előállításuk ugyanakkor még inkább környezetszennyező, mert további adalékanyagokat tartalmaznak. Nem is gondolnánk, de ezeknek a biológiailag lebomló műanyag szatyroknak kikiáltott nejlontáskák keveredése a hagyományos műanyag szatyrokkal további gondokat, jelentős problémákat okoz, ezért szelektív gyűjtésnél mindenképpen figyeljünk oda, hogy a lebomló szatyrok ne keveredjenek a hagyományos műanyagok közé.
A műanyagszatyrok helyett nem jelent megoldást a papírzacskó sem, mert bár ezek a táskák könnyebben lebomlanak, előállításukhoz több energiára és vízre, valamint nagy mennyiségű fára van szükség.

Valódi megoldást – mint a hulladékképződés esetén minden esetben – az jelenti, ha nem „termelünk” műanyag szatyrokat, azaz vásárláskor magunkkal visszük a saját szatyrunkat, kosarunkat. Szerencsére ma már számos megoldás közül választhatunk:

  • vászontáska, amely kis helyen elfér, mosható, számos méretben, típusban és dekorációval kapható;
  • hálós szatyor, amely szintén kis helyen elfér, mosható és nehezebb csomagokat is szállíthatunk benne;
  • fonott kosár, amely tartós, jellemzően kézzel (azaz környezeti terhelést nem okozva) készül, merev szerkezet védi a megvásárolt árut és stabilan megáll a talpán;
  • összecsukható kosár, amely szintén tartós és stabil, praktikusan összecsukható, így könnyen elfér például a kocsiban is, és divatos színekben is kapható.

A teljesség igénye nélkül néhány internetes hely, ahol a műanyag táskákat helyettesítő szatyrokat és kosarakat beszerezhetjük:

* A nejlonszatyor-használattal kapcsolatos tényekről és környezeti hatásokról itt olvashatsz bővebben