Nyaralás közben is közlekedj felelősségteljesen!

A felelősségteljes utazásról esett már szó korábbi cikkeinkben. „Hogyan utazz felelősen?” című cikkünkben például bemutattuk a felelősségteljes utazás alapjait, azaz azt a hét legfontosabb szempontot, amelyek betartásával utasként egyszerűen tehetünk a turizmus felelőssé tételéért.

Bárhová is utazunk, nyaralásunk (vagy éppen telelésünk) gazdasági, társadalmi és főként környezeti hatását az is meghatározza, hogy mivel utazunk. Mivel jutunk el az adott helyre (országba, városba), illetve ott mivel közlekedünk. Az igénybe vehető közlekedési eszközök választéka rendkívül széles, azonban itt is – mint életünk egyéb területein is –, pénzükkel szavazunk és döntéseinknek súlyos következményei vannak.

„A távoli, repülős, autós utazások ökológiai lábnyomának 30-50 százalékát a közlekedés teszi ki, amit a hátrahagyott hulladék és elfogyasztott élelmiszer követ.”[1] Általában elmondható, hogy minél távolabbi az úti cél, annál nagyobb az ökolábnyoma, és annál nagyobb a közlekedés súlya az utazás által okozott ökolábnyomban. Ebből kifolyólag utazásunk ökológiai lábnyomát hatékonyan csökkenthetjük a közlekedési eszközök körültekintő megválasztásával.

Cikkünkben ehhez gyűjtöttük össze a legfontosabb szempontokat és tippeket.

1.    Válassz megfontoltan!

A távolság, az utasok létszáma és az elérhető közlekedési alternatívák alapján döntsd/döntsétek el, hogy milyen közlekedési eszközzel mész/mentek. Általánosságban elmondható, hogy a gyaloglás, a kerékpározás és a tömegközlekedés környezeti hatása a legalacsonyabb, vannak azonban helyzetek és helyszínek, amikor és ahol ezek nem elérhetők. Ilyen esetekben mindig válaszd az elérhető, legkevésbé környezetterhelő közlekedési módot.

A környezeti hatások mellett vedd figyelembe a társadalmi és gazdasági hatásokat, és próbálj meg minél nagyobb pozitív hatást gyakorolni a helyi gazdaságra és helyi emberekre. Például bérelj kerékpárt vagy autót a helyiektől, vedd igénybe helyi sofőr szolgáltatását.

2.    Nagy távolságra hosszabb időre utazz!

A felelős utazó nagy távolságra nem utazik csupán néhány napra (főleg nem repülővel), hanem a lehető leghosszabb időt (min. 2-3 hetet) tölti adott helyen, és a programját úgy szervezi, hogy az ott számára fontos és izgalmas látnivalókat egy nyaralás alatt végig tudja járni. Persze előfordul, hogy az ember annyira beleszeret egy helybe, hogy oda többször is vissza kell térnie J, de alapvetően tervezd úgy a nyaralást, hogy egy utazással körbe tudd járni az adott ország vagy régió számodra érdekes területeit és látnivalóit.

3.    Kerüld a repülést!

A fapados járatok megjelenésével, a légitársaságok közötti verseny élesedésével és a technológiai fejlődéssel párhuzamosan jelentősen csökkent a repülőjegyek ára. Sokszor – például Európán belüli utazás esetén – olcsóbb a repülés, mint bármilyen más közlekedési mód. A repülőjegyek ára azonban nem veszi figyelembe a repülés által okozott környezeti károkat, legfőképpen a repülés szén-dioxid-lábnyomát.

„Egy repülőút alatt egy utasra kilométerenként átlag 0,17 kg szén-dioxid-kibocsátás jut. A 18 000 km Budapest-Új-Zéland repülőúton csak oda 3 tonna az egy utasra jutó szennyezés.”[2] Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb egy út, annál nagyobb az egy kilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátás.

Mindezek miatt rövidebb (1000 km alatti) – pl. országon belüli – utakra lehetőség szerint inkább vonattal vagy – ha vonat nincs adott irányba – busszal utazz, illetve általában is próbáld meg minimálisra szorítani a repülős útjaid számát. Például elhatározhatod, hogy egy – vagy akár két – évente csak egyszer mész nagyobb, repülést igénylő távolságra. 🙂 

További tippek a repülés által okozott CO2 kibocsátás csökkentésére >> 

4.    Kerüld az óceánjáró üdülőhajókat!

Az óceánjáró üdülőhajók az óceánok legnagyobb szennyezői között vannak. Méretüktől függően naponta több tíz vagy akár több száz tonnányi, rendkívül káros üzemanyagot használnak fel, ezáltal egy egyhetes út alatt egy város közúti közlekedésével összemérhető nitrogén-oxidot, több száz millió autónyi  kén-dioxidot, valamint több száz kilogrammnyi különösen kis méretű, éppen ezért az egészségre rendkívül káros szennyező részecskét juttatnak a légkörbe[3]. Szerencsére az üzemanyagfogyasztás-csökkentése tekintetében folyamatosak a fejlesztések, illetve az öregebb hajók utazási sebességét is csökkentették a kevesebb dízelolaj fogyasztás érdekében, bár ez egyáltalán nem a környezet védelme, hanem a költségek csökkentése (és a profit növelése) érdekében történt.

A légszennyezés azonban az óceánjáró luxushajók környezeti bűnének, csak egy része. A másik sarkalatos probléma a szennyezett víz (szennyvíz, szürkevíz, olajos víz) és a hajón keletkező hulladék – illegális – tengerbe engedése, ami nem kis mértékben felelős az ún. óceáni szemétszigetek kialakulásáért.

További komoly problémát jelent, hogy egy-egy megálló helyen ezek a nagyméretű úszó szállodák egyszerre szabadítanak rá több ezer embert adott településre, ami óriási és hirtelen környezeti és társadalmi terhelést jelent adott helyen. Nem véletlen, hogy például Velencében néhány éve döntöttek a város kikötőibe érkező óceánjáró hajók számának korlátozásáról.

5.    Sétálj!

A gyaloglás a leginkább környezetkímélő közlekedési mód. Nemcsak a széndioxid-kibocsátása alacsony, hanem az eszközigénye is (gyakorlatilag csak egy kényelmes cipő kell hozzá), így gyaloglás esetén az igénybe (nem) vett eszközök gyártása, majd leselejtezése sem okoz további környezetterhelést. Sőt egyre több gyártó dob piacra újrahasznosított anyagból készült cipőt, melyek használatával még tovább csökkentheted utazásod ökolábnyomát. 😉 Ráadásul a gyaloglás – a kerékpározással együtt – egészséges is, hiszen fitten tart és tágítja a tüdőd.

Autós túra helyett tehát menj inkább kirándulni vagy akár hosszabb gyalogtúrára, és ismerd meg testközelből a természeti értékeket. A természet mellett a várost is bejárhatod gyalog – vagy a gyaloglást kerékpárral és tömegközlekedési eszközökkel kombinálva –, ami nemcsak intenzívebb élményt és több kalandot ígér, de nyaralásod ökolábnyomát is jelentősen csökkenti. (Ha erdőben kirándulsz, az alábbi szempontokat mindenképpen vedd figyelembe.)

6.    Kerékpározz!

A kerékpár – a gyaloglás mellett – az egyik leginkább környezetkímélő közlekedési mód, ezért ahol és amikor csak teheted, használj kerékpárt. Ezzel nemcsak a környezetnek, hanem magadnak is jót teszel. Ha nem tudod a helyet kerékpárral megközelíteni és/vagy nem kerékpáros körutat tervezel, hanem csak egy-egy városon belül használnád a kerékpárt, akkor a saját kerékpár szállítása helyett, bérelj kerékpárt a helyszínen. Ezzel támogatod a helyi gazdaságot és megspórolod a kerékpárszállítás környezeti hatásait. Vagy vedd igénybe az egyes városokban elérhető helyi kerékpáros közösségi közlekedési rendszereket (pl. Budapesten a Bubi).

A kerékpár nem csak a városokban, de akár városok között vagy egyes területek felfedezésére is remek megoldás lehet. Főleg azokon a helyeken, ahol kiépített kerékpáros utak segítik a kerékpárral való közlekedést vagy vonaton is lehet szállítani a kerékpárt egyik városból a másikba.

7.    Vonatozz!

Ha adott helyre vonattal is eljuthatsz, válaszd a vonatozást. Környezeti szempontból – a gyaloglás és a kerékpár után – a legideálisabb választás. Belföldi nyaralásra, Európán belüli utazásra vagy akár egy-egy távoli ország felfedezésére is kiválóan alkalmas. Kiválthatja akár az autós, akár a buszos utazásokat. 

8.    Használd a tömegközlekedési eszközöket!

Utazásod széndioxid-lábnyomát hatékonyan csökkentheted úgy is, ha a csoport létszámának és a helyi adottságoknak megfelelően igénybe veszed a helyi tömegközlekedési eszközöket.

Sok helyen – főleg a fejlett országokban (Európa, USA, Kanada stb.) – általában magas színvonalú és könnyen használható a tömegközlekedési hálózat. Ezeken a helyeken a város felfedezésének vagy akár a városok közötti közlekedésnek is hatékony és környezetkímélő módja a tömegközlekedési eszközök igénybevétele, amit lehetőség szerint kiegészíthető gyaloglással vagy kerékpározással is. Ezzel hozzájárulsz a városi autós forgalom csökkentéséhez és a levegő minőségének javításához, sőt a helyieknek is példát mutathatsz (különösen ott, ahol a tömegközlekedés rendelkezésre áll, de nem annyira népszerű még).

Ha adott helyen vagy adott útvonalra többféle tömegközlekedési eszköz is elérhető, használd a leginkább környezetbarát megoldást: pl. busz helyett vonatozz vagy menj villamossal.

9.    Csatlakozz csoportos túrákhoz!

Egyes helyi látványosságok meglátogatására sokszor szerveznek helyi szolgáltatók ún. csoportos túrákat (amikor adott időpontban és adott útvonalon induló túrához bárki csatlakozhat). A tömegközlekedési eszközzel nem elérhető helyek megközelítésére ezek a csoportos túrák remek lehetőséget teremtenek, hiszen az autó megosztásával csökken az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás és környezetterhelés, és nem mellesleg ezek az utak általában olcsóbbak is, mintha ugyanerre a túrára bérelt autóval vagy privát túra keretében mennél el.

Arra azonban – az adott helyszín túlterhelésének elkerülése, valamint a környezeti és társadalmi negatív hatások minimalizálása érdekében – mindig figyelj, hogy kiscsoportos (max. 14-15 fős) túrát válassz.

10.  Taxizz vagy bérelj autót sofőrrel!

Vannak azonban területek (városok vagy akár egész országok) – főként a fejlődő országokban – ahol a tömegközlekedési lehetőségek nagyon korlátozottak. Ezeken a területeken autóbérlés helyett nagyobb (gyalog vagy kerékpárral nem megtehető) távolságokra autóbérlés helyett inkább taxizz vagy bérelj autót sofőrrel. Annak, ha nem te magad vezeted az autót több előnye is van:

  • egyrészt maradéktalanul tudod élvezni a nyaralást, hiszen nem kell a vezetésre, az útra vagy arra figyelni, hogy el ne tévedj, helyette menet közben is nézelődhetsz és csodálhatod a tájat;
  • nem kell a parkolással bajlódni: nem kell az utcákat róva parkolóhelyet keresni vagy nem kell attól félni, hogy esetleg rossz helyen álltál meg;
  • ezekben az országokban sokszor a vezetési stílus elég „érdekes”, sok a baleset és a vezetés gyakorlott vezetők számára is problémát okozhat, különösen helyismeret hiányában;
  • a hivatásos vezetők általában gyakorlottabban, kevesebb benzint fogyasztva (és így kevesebb káros anyagot kibocsátva) vezetnek: minél kevesebb benzint fogyasztanak, annál több marad a zsebükben, ezért nagyon odafigyelnek a benzintakarékos vezetésre;
  • ezzel is munkát biztosítasz egy helyi lakos számára, ami különösen a fejlődő országokban nagy érték.

11.  Oszd meg az autód!

Ha fentiek ellenére mindenképpen autóval kell útnak indulnod vagy adott helyen autót bérelsz, akkor azt használd ki a lehető legjobban, és oszd meg másokkal. Csatlakozz a helyi autómegosztó közösségekhez vagy a közösségi oldalak utazási csoportjaiban ajánld fel a szabad helyeket, így csökkentve a környezeti terhelést és a nyaralás költségeit.

A cikk a felelossegteljesutazas.hu-val együttműködésben készült. 

[1] Varga Éva: Hétköznapi kalauz, 338. o.
[2] Varga Éva: Hétköznapi kalauz, 297. o.
[3] https://mno.hu/kulfold/luxussal-fedik-el-a-szennyet-az-oceanjarok-1377833