Tehetsz ellene (Fenntarthatóság III.)

Sokan vannak, akik szerint a környezet védelme, a fenntarthatóság nem az ő felelősségük; a problémát nem nekik, hanem a tudósoknak, a politikusoknak vagy az elszánt környezetvédőknek kell megoldaniuk. Ők általában azt gondolják, hogy amit mi, mindennapi emberek tehetünk, az nem számít.

Egyáltalán nem okolhatjuk őket, azért, ha nem hisznek a kis lépések erejében, hiszen a média, a politika és sok esetben maguk a környezetvédő aktivisták is azt sugallják, hogy a környezet megmentése csak drasztikus lépésekkel lehetséges, hogy a jelenlegi helyzetben már nincs más kiút. Drasztikus eszközökre valóban szükség van, de a környezet megóvása, egy élhetőbb világ létrehozása közös felelősségünk, melynek érdekében a mindennapi életben is sokat tehetünk.

earth-hands-love-peace-tree-Favim.com-285693Ugyanakkor vannak olyanok is (nem is kevesen), akik abban hisznek – és ezt „tudományos” értekezésekkel is alá tudják támasztani –, hogy a globális problémák – a Föld átlag hőmérsékletének emelkedése, jéghegyek olvadása, élelem- és ivóvízhiány – egy természetes fejlődési folyamat eredményei és az emberi tevékenységnek semmi köze hozzá.

Számos írás jelent meg, amely ezt a vonalat hivatott alátámasztani, ezen írások közös jellemzője azonban, hogy nem a témában (pl. klímaváltozásban) jártas tudósok, hanem „önjelölt” szakértők vagy egyéb tudományág (pl. szociológia) képviselőinek tollából származnak, és egy-egy kiragadott állításra építve, a tudományos eredmények összefüggéseit figyelmen kívül hagyva fogalmaznak meg véleményeket. Ezzel szemben a témában szakértő tudományos társadalom, szinte egyhangúan állítja, hogy a környezeti problémák jelenlegi szintje és súlya visszavezethető az emberi tevékenységre.

Akárhogy is, a problémákról és megoldásokról beszélnünk kell, és saját lehetőségeinkhez mérten meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy egy élhetőbb világban éljünk. Egy olyan világban, ahol a légszennyezés következtében nem halnak meg több százezren vagy akár millióan évente, ahol a folyók és tavak tiszta vizűek, ahol nem fulladunk saját szemetünkbe, és ahol senki sem marad éhen csak azért, mert nem jó helyre született.

140604_ego vs ecoTalán meglepő, hogy a globális szintű problémák megoldásáért mi hétköznapi emberek – egyének, családok, baráti közösségek, szomszédságok – egyszerű eszközökkel, némi kreativitással és tudatossággal rengeteget tehetünk. Apró dolgok révén, melyeket némi odafigyeléssel bárki képes megtenni – pl. szelektíven gyűjteni a szemetet vagy kevesebb vizet, áramot, benzint fogyasztani – jelentős változásokat érhetünk el. A fenntartható jövő nem csak az elszánt környezetvédők ügye, hiszen a kis lépéseknek, rossz szokásaink levetkőzésének is van jelentősége, sőt nagy jelentősége van.

Az, hogy mit teszünk már ma is vagy, hogy milyen lépéssel kezdjük a változást, tulajdonképpen nem is fontos. A lényeg az elköteleződés, azaz hogy a rendelkezésre álló eszközöktől és lehetőségeinktől függetlenül akarjunk változni és higgyünk abban, hogy nekünk is lehet hatásunk a világ változására és lehet szerepünk egy szebb jövő kialakításában.

Kétségtelen, hogy nem könnyű magunkat rávenni, hogy a mindennapi problémák mellett, a napi érdekeken túl a talán még meg sem született generációk (unokáink, dédunokáink) érdekeit figyelembe vegyük. Vannak azonban olyan lépések is, amelyek azonnali, minket is érintő eredményekkel kecsegtetnek, például az energiatakarékossági lépésekkel pénzt spórolhatunk, kerékpározással hozzájárulhatunk a tisztább levegőhöz, vegyszermentes termékek fogyasztása, használata révén pedig csökkenthetjük a különböző betegségek kialakulásának kockázatát. Ha nehezen bírjuk rávenni magunkat a változásra, kezdjük ilyen lépésekkel. (További szempontok és tanácsok a változások elkezdéséhez itt.)

 „Tegyél egy kis lépést, és változtasd meg a világot!”