“Zöld” virágot ajándékba

A virág természetadta ajándék, így amikor virágot veszünk, többnyire fel sem merül bennünk, hogy választásunknak (káros) környezeti hatásai is lehetnek.

A virág népszerű ajándék és elengedhetetlen része számos ünnepünknek. Szinte bárkinek, bármilyen alkalomra vehetünk virágot: kedvesünknek, barátoknak, családtagoknak, közeli és kevésbé közeli ismerősöknek, hozzátartozóknak; névnapra, születésnapra, nőnapra, Valentin napra és még sok egyéb alkalomra – természetesen leginkább hölgyeknek.
A virág természetadta ajándék, így amikor virágot veszünk, többnyire fel sem merül bennünk, hogy választásunknak (káros) környezeti hatásai is lehetnek.
A legkézenfekvőbb hatások természetesen a termesztéshez és a szállításhoz kapcsolódnak, de egyéb szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Favim.com-31985Sokan talán nem is tudják, hogy az Európában – beleértve hazánkat is – kapható vágott virágok zöme afrikai – főleg kenyai – üvegházakban nevelkedett, és több ezer kilométeres szállítás után érkezik meg az üzletekbe. Vannak, akik úgy gondolják, hogy összességében még így is kevésbé környezetterhelő afrikai virágot forgalmazni, mint nyugat-európai üvegházakban nevelkedett növényeket, mivel a szállítás kevésbé káros a környezetre, mint a nyugat-európai üvegházak energiaigénye. Ezzel lehet vitatkozni – sokan meg is teszik – (ráadásul a kérdés túlmutat a CO2 kibocsátás problémáján, így érvek és ellenérvek is akadnak bőven), de az nem kétséges, hogy a hazai, kertben nőtt (idény)virággal – ökológiai szempontból (vagy akár illat és színvilág tekintetében) – egyik sem tudja felvenni a versenyt.
Télen persze nemigen van virág a kertekben, arról nem beszélve, hogy kertje sincs mindenkinek, ahol virágot termeszthetne (természetesen kizárólag vegyszer nélkül, esővízzel locsolva…).
De a virágvásárlás során is figyelembe vehetünk környezeti szempontokat, melyek révén csökkenthető környezetünk terhelése:

  • Több kilónyi celofánba (és még egy kis papírba, hogy meg ne fázzon!) csomagolt vágott virág helyett vegyünk jó minőségű cserepes virágot! Olyat, amely jó eséllyel néhány napon túl is megmarad, és így a megajándékozott is tovább leli benne örömét.
  • Kerüljük azonban a hipermarketek polcairól származó cserepes virágokat! Ezeken a helyeken – tisztelet a kivételnek – idő és hozzáértés hiányában kevésbé odafigyelve gondozzák a növényeket, kevesebb fényt, vizet és tápanyagot kapnak, ami idő előtti pusztulást és a kártevők elszaporodását eredményezi. (Lehet, hogy nem is a mi hibánk, ha évek óta nem tudunk életben tartani egyetlen cserepes növényt sem?)
  • Ha kaspót is veszünk a virághoz, az legyen természetes alapanyagú (lehetőleg ne műanyaggal bélelt) és passzoljon a lakás, helyiség stílusához és hangulatához. Leginkább azért, hogy pályafutását ne a szemetesben, hanem a lakás díszeként, funkcióját is betöltve végezze.
  • A virágot mindig személyesen adjuk át, ne futárral küldjük. Sokan hihetik, hogy trendi dolog futárral küldeni kedvesünknek a virágot, de ennek valójában semmi értelme. (Kivéve persze, ha valamilyen ok miatt személyesen nem tudjuk átadni. Az viszont elég vicces, amikor a futárral – és a virággal – egy időben érünk a célszemélyhez…)
  • Válasszunk hasznos növényt! A szobanövény tisztítja a beltéri levegőt, sőt egyes növények különösen kedvezőek, hiszen képesek a levegőből a káros szerves illékony anyagokat kiszűrni. Lehetőség szerint válasszunk ilyen növényt vagy vegyünk akár fűszernövényt, esetleg gyógynövényt.
  • Ha mégis a boltban vásárolt vágott virág mellett döntünk, válasszunk hazait és minél kevesebb vegyszerrel kezeltet! Kérjünk minél kevesebb csomagolást, szalagok és egyéb csecsebecsék helyett pedig természetes kiegészítőkkel készíttessük el a csokrot!